Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11003.04.20195

2289-2019 (05 21 01)

Turun Seudun Rintamaveteraanien aloite sosiaalihuoltolain mukaisesta kuljetuspalvelusta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 110

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski:

Turun Seudun Rintamaveteraanit ovat esittäneet vammaispalveluille, että taksipalvelun nykyisestä matkakohtaisesta järjestelmästä luovuttaisiin ja siirryttäisiin vuotuiseen euromääräiseen käytäntöön. Tämä käytäntö on jo osassa kunnista käytössä.

Liite 1Turun Seudun Rintamaveteraanien aloite 12.2.2019

Sosiaalihuoltolain mukainen liikkumisen tuki on harkinnanvarainen palvelu, jota kunta toteuttaa siihen varattujen määrärahojen ja toimintasuunnitelman puitteissa. Sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessaan 11.10.2017 § 244 päättänyt mm. seuraavasti:

Sotainvalidien ja rintamaveteraanien kuljetuspalveluja järjestetään sosiaalihuoltolain perusteella. Sosiaalihuoltolain 23 § mukaan esteetön ja toimiva julkinen joukkoliikenne mukaan lukien kutsu- ja palveluliikenne on ensisijainen tapa järjestää kaikille soveltuva liikkuminen. Liikkumista tukevia palveluja järjestetään henkilöille, jotka eivät kykene itsenäisesti käyttämään julkisia liikennevälineitä sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakykyä alentavan syyn takia ja jotka tarvitsevat palvelua asioimisen tai muun jokapäiväiseen elämään kuuluvan tarpeen vuoksi.

Sosiaalihuoltolain mukaista liikkumisen tukea saa tällä hetkellä yhteensä noin 980 asiakasta, joista noin 170 on sotainvalideja tai rintamaveteraaneja. Viimeksi mainittujen asiakasryhmien kohdalla ei ole kysytty tulotietoja, joita käytetään muiden sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua hakevien osalta. Palvelun myöntämiseksi rintamaveteraaneilla pitää olla voimassa oleva hoito- ja palvelusuunnitelma. Viranhaltijapäätökset kuljetuspalvelusta on tehty toistaiseksi voimassaoleviksi. Valtiokonttori on suorittanut korvausta ko. kuljetuspalveluista. Sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun kustannukset olivat vuonna 2018 yhteensä noin 408.000 euroa.

Vammaispalvelut on selvittänyt taksikorttiohjelmaa ylläpitävältä Semel Oy:ltä, että teknisesti on mahdollista toteuttaa esitetty muutos siirtymisestä euromääräiseen vuosisaldoon. Tämä edellyttää pientä muutosta ohjelmassa sekä uusien viranhaltijapäätösten ja taksikorttien tekemistä. Rintamaveteraaneille ja sotainvalideille voidaan myöntää sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua euromääräisellä vuosisaldolla 1.6.2019 alkaen niin, että ajalle 1.6.-31.12.2019 taksikorttiin ladataan käytettäväksi 1.400 euroa ja jatkossa 2.400 euroa kalenterivuodessa. Viranhaltijapäätökset tehdään toistaiseksi voimassa oleviksi. Myös muiden sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun asiakkaiden kuin sotainvalidien ja rintamaveteraanien päätökset voidaan tehdä toistaiseksi voimassa oleviksi, ellei päätöksen määräaikaisuuteen ole perusteltua syytä. Muilta osin 11.10.2017 § 244 hyväksytty sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumisen tuen toimintasuunnitelma pysyy voimassa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että rintamaveteraanien ja sotainvalidien kuljetuspalvelut toteutetaan euromääräisenä vuosisaldona 1.6.2019 alkaen. Ajalle 1.6.-31.12.2019 saldo on 1.400 euroa ja 1.1.2020 alkaen 2.400 euroa kalenterivuodessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Muhiadin Hersi ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoTurun Seudun Rintamaveteraanit ry
tiedAhonen Sari
tiedKiiski Kaisa


Liitteet:

Sosterla § 110
Liite 1:Turun Seudun Rintamaveteraanien aloite 12.2.2019