Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta10903.04.20194

11918-2018 (05 08 00)

Asiantuntija-avusteisen huoltoriitojen sovittelun tilanne Varsinais-Suomen käräjäoikeuden alueella

Tiivistelmä:

Asiantuntija-avustaja avustaa sovittelijana toimivaa tuomaria lapsen huoltoa, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevassa tuomioistuinsovittelussa. Asiantuntija-avustajien järjestäminen on käräjäoikeuden hallinnollisen kanslian sijaintikunnan tehtävänä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on esittänyt pyynnön esittää uusi asiantuntija-avustaja koulutettavaksi ja hoitamaan tehtävää.

Sosterla § 109

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, psykososiaalisten palveluiden johtaja Annie Turunen ja johtava lastenvalvoja Maaret Paatonen:

Asiantuntijapalveluiden järjestäminen on käräjäoikeuden hallinnollisen kanslian sijaintikunnan tehtävä. Asiantuntija-avustajia valitaan tuomioistuimen tarvitsema määrä ja palveluiden tuottaminen organisoidaan joustavasti ja tehokkaasti. Sijaintikunnan ei kuitenkaan tarvitse itse tuottaa asiantuntijapalveluita, vaan se voi tehdä sen yhteistyössä muiden kuntien kanssa tai palvelut voi tuottaa Sote-piiri. Kunta voi hankkia palvelun myös ostamalla sen yksityiseltä palveluntuottajalta. Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksillä asiantuntija-avustajia on osoitettu Varsinais-Suomen käräjäoikeuden käyttöön Turun kaupungin kasvatus- ja perheneuvolasta ja perheoikeudellisesta yksiköstä sekä Kaarinan, Salon ja Naantalin kaupungista, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä ja Perusturvakuntayhtymä Akselista. Lisäksi yhteistyösopimus palvelusta on tehty kahden yksityisen ammatinharjoittajan kanssa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on ilmoittanut tarvitsevansa koulutettavaksi vielä yhden uuden asiantuntija-avustajan.

Liite 1Huoltoriidan sovittelu – Oikeusministeriön esite

Asiantuntija-avustajien pätevyysvaatimus

Asiantuntija-avustajalla tulee olla sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) nojalla myöntämä oikeus harjoittaa laillistettuna ammattihenkilönä psykologin tai lastenpsykiatrin ammattia taikka sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/2015) nojalla myöntämä oikeus harjoittaa laillistettuna ammattihenkilönä sosiaalityöntekijän ammattia tai olla muu soveltuva ylempi korkeakoulututkin­to. Lisäksi asiantuntija-avustajalla tulee olla tehtävän hoitamisessa edellytettävä täydennys- ja lisäkoulutus sekä kokemusta työskentelystä eroperheiden kanssa. Asiantuntija-avustajalta odotetaan kykyä tunnistaa vanhemmuuden häiriötekijöitä sekä lapsen hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä riskejä.

Asiantuntija-avustajien koulutus

Oikeusministeriö kouluttaa tuomarit ja asiantuntija-avustajat, jotka sitoutuvat työskentelemään huoltoriitojen parissa, vastikkeetta.

Asiantuntija-avustamisesta maksettava korvaus

Valtio korvaa kunnille asiantuntijapalvelun järjestämisestä aiheutuvat kustannukset. Korvaus perustuu päiväkohtaiseen kiinteään korvaukseen ja poikkeuksellisesti tuntiperusteiseen korvaukseen. Korvaus maksetaan järjestämisvastuussa olevalle kunnalle eli Varsinais-Suomessa Turun kaupungille. Korvaus on kiinteä 300 euroa/istuntopäivä. Korvaus sisältää asiantuntija-avustajan perehtymisen soviteltavaan asiaan ja avustamisen sovitteluistunnossa. Sovitteluun liittyvistä sovitteluistunnon ulkopuolisista toimenpiteistä maksetaan korvausta 40 euroa jokaiselta alkavalta tunnilta. Matka- ja majoituskustannusten sekä päivärahan korvaamiseen sovelletaan valtion matkustussääntöä. Laskutus perustuu kunnan tuomioistuimelle toimittamaan laskuun.

Liite 2Ohje huoltoriidoissa käytettävien asiantuntijapalveluiden laskuttamisesta

Turun kaupungin kasvatus- ja perheneuvolan sosiaalityöntekijä Kaarle Lounela on ilmaissut valmiutensa toimia asiantuntija-avustajana. Hän voi toimia tässä tehtävässä vuonna 2020 käytyään loppuvuodesta 2019 oikeusministeriön järjestämän pakollisen koulutuksen. Asiantuntija-avustajana toimiminen vie perustyöstä aikaa vähintään yhden päivän kuukaudessa. Kaarle Lounela on koulutukseltaan sosiaalityöntekijä (VTM). Lisäksi hän on suorittanut perheterapiakoulutuksen, kasvatus- ja perheneuvolan erikoistumiskoulutuksen, työnohjaajakoulutuksen sekä pariterapiakoulutuksen. Koulutuksensa ja työkokemuksensa osalta Kaarle Lounela soveltuu toiminaan Varsinais-Suomen käräjäoikeuden alueella asiantuntija-avusteisena sovittelijana.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä asiantuntija-avusteisen huoltoriitojen sovittelutoiminnan tilanteen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen käräjäoikeus
aoLounela Kaarle
tiedKuronen Sirpa
tpvLiuksa Riitta
tiedPaatonen Maaret
tiedTurunen Annie


Liitteet:

Sosterla § 109
Liite 1:Huoltoriidan sovittelu - Oikeusministeriön esite
Liite 2:Ohje huoltoriidoissa käytettävien asiantuntijapalveluiden laskuttamisesta