Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta2730.01.20199

12281-2018 (06 00 00)

Vastaus sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Päivi Pietarin selvityspyyntöön koskien kotisairaalan resursseja

Tiivistelmä: -

Sosterla § 27

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas ja ylilääkäri Kari Koskela 24.1.2019:

Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Päivi Pietari on pyytänyt selvitystä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden kotisairaalan resursseista 24.10.2018 päivätyllä selvityspyynnöllä.

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden Kotisairaala on osa sairaalan erikoissairaanhoitoa. Kotisairaalassa pyritään hoitamaan mahdollisuuksien mukaan sairaalatasoista hoitoa vaativat potilaat potilaiden omassa kodissa. Kotisairaalaan potilaat otetaan lääkärin lähetteellä, ja tällöin arvioidaan potilaskohtaisesti soveltuuko potilaan sairaus Kotisairaalassa hoidettavaksi. Tärkeitä huomioitavia asioita ovat potilaan oma suostumus, potilaan yleistila ja toimintakyky, annettavan lääke- ja muun hoidon laatu ja toteutustapa. Ehdottomia vaatimuksia ovat, että hoito voidaan toteuttaa hyväksytyllä tavalla ja potilasturvallisuus ei vaarannu. Kotisairaalan sisäänottokriteerit ovat liitteenä. Kriteerit ovat tarkistaneet hyvinvointitoimialan lakiasiantuntijat, Lounais-Suomen aluehallintovirasto ja hyvinvointitoimialan turvallisuuspäällikkö ja työsuojelun edustaja.  

Kotisairaala toimii tällä hetkellä kahdessa vuorossa kaikkina viikonpäivinä kello 7 – 21 välillä. Henkilöstöresurssi on tällä hetkellä yhdeksän sairaanhoitajaa ja yksi erikoislääkäri virka-aikana. Hoitajat työskentelevät kahdessa vuorossa, kolme hoitajaa vuoroa kohden. Virka-ajan ulkopuolella sairaalan päivystävä lääkäri on konsultoitavissa ja sairaalan nimetty osasto toimii ns. tukiosastona, jos potilaan kotona selviytyminen vaikeutuu. Kiireellisessä tilanteessa potilaat ohjataan Ensihoidon- ja päivystyksen liikelaitokseen. Nimellisesti Kotisairaalassa hoidettavien potilaiden määrä on 15 potilasta, mutta hoitoisuudesta riippuen määrä voi olla lähes kaksinkertainen. Vuonna 2018 Kotisairaalassa hoidettuja potilaita oli 669 (v. 2016 404), ja käyntejä 10358 (v. 2016 8819). Palliatiivisessa hoidossa tai kotisaattohoidossa olevien potilaiden hoitovastuu on pääsääntöisesti saattohoitokoordinaattorien ja saattohoito-osaston vastuulla.

Hoitajien potilaskäynnit ovat tarkkaan suunniteltuja ja aikataulutettuja. Tämä asettaa rajoituksia hoitokäyntien määrään, käyntiin käytettävään aikaan ja käyntien ajankohtiin. Silloin kun lääkeinfuusioiden määrä ylittää kolme kertaa vuorokaudessa tai infuusion kesto on hyvin pitkä, tai lääkkeiden anto ajoittuisi työvuorojen ulkopuolelle, niin valitettavasti hoitoa Kotisairaalassa ei nykyisellään saada toteutumaan. Eräissä tilanteissa hoito voidaan toteuttaa yhdessä Kotisairaalan ja vuodeosaston tai Päiväpoliklinikan vuorokäynneillä, jos potilas on järjestelyyn suostuvainen.

Turun kaupungin toimintaa ohjaavat ja eettiset ohjeet painottavat kaikessa toiminnassa asukkaiden yhdenvertaista kohtelua. Kotisairaalan toiminnassa on arvioitava potilaiden tasapuolista hoidon saatavuutta olemassa olevien resurssien rajoissa ja toisaalta yleisemmin subjektiivista oikeutta erikoissairaanhoitoon kotona. Mikäli yhden potilaan runsaasti hoitaja- ja aikaresurssia vaativa hoito estää vastaavan hoidon toteuttamisen useammilla potilailla, niin tällöin hoitoa ei voida nykyisellään toteuttaa Kotisairaalassa.

Kotisairaalassa annettavan hoidon toteuttamisesta on käyty keskustelua Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran kanssa saaristossa asuvien osalta lain saariston kehityksen edistämisestä 826.6.1981/494 6 § perustuvasta kotihoidon periaatteista. Tulkinnan mukaan kohtuullisuusperiaate tulee huomioida eikä tämän mukaan kunnalla ole aina velvoitetta toteuttaa hoitoa asiakkaan kotona.

Palvelusetelijärjestelmä ei ole kotisairaalahoitoa vastaavaan hoitoon käytössä. Erikoissairaanhoidon palveluja kotiin tuottavia palvelutarjoajia ei tällä hetkellä ole tiedossa. Yksittäistapauksessa on marraskuussa 2018 tehty hankintapäätös sairaanhoitajakäynneistä yksityisen palveluntuottajan toimesta arvoltaan 20 000 € kymmenen viikon ajalta yhdelle potilaalle. Tällöinkin muut hoidon toteuttamiseen liittyvät asiat kuten laboratoriokokeet, lääkärin seuranta ja lääkkeiden toimittaminen potilaan käyttöön olisivat toteutuneet sairaalan kautta.

Kotisairaalan toiminnan kehittäminen on sairaalapalveluiden keskeisiä kehityskohteita. Valmisteilla on Kotisairaalan kehityssuunnitelma, jonka tavoitteena on saada toiminta ympärivuorokautiseksi, lisätä hoidettavien potilaiden määrää ja saada hoidon piiriin uusia potilasryhmiä uusilla hoitomenetelmillä, siten että tarvittavat henkilöstömuutokset jäisivät vähäisiksi. Kotisairaalahoito on potilaiden arvostamaa hoitoa ja sairaalan tavoitteena pyrkiä yhä paremmin vastaamaan hoidon tarpeeseen.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 24.1.2019:

EhdotusSosiaali ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen Päivi Pietarin selvityspyyntöön sairaalapalveluiden kotisairaalan resursseista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvPietari Päivi