Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta33812.12.20185

4745-2018 (04.03)

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden hätämajoituksen jatkaminen

Tiivistelmä:

Turussa on ns. paperittomien hätämajoitusta on järjestetty vuonna 2018 yhteistyössä SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa. Tässä esitetään toiminnan jatkamista puolella vuodella.

Sosterla § 338

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen 4.12.2018:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden hätämajoituksen järjestämisestä yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin kanssa 16.5.2018 § 138. Päätös koski vuotta 2018.

Hätämajoitus on toiminut kesäkuusta 2018. Hätämajoituksen tarve on ollut varsin vähäistä mutta jatkuvaa. Sidosryhmiltä saatujen tietojen perusteella on mahdollista, että kysyntä tulee lähikuukausina lisääntymään.

Turun kaupungilla ei ole perheettömien aikuisten hätämajoitukseen on osoitettavissa muita vaihtoehtoja kuin Sillankorva, jonka majoittamiskapasiteetti on kuluvana vuonna valvovan viranomaisen edellyttämien toimenpiteiden vuoksi aikaisemmasta pienentynyt. Sillankorva ei siis edelleenkään pysty toimimaan hätämajoituspaikkana, eikä kaupungilla ole muita toimintoja tai kumppanuuksia, joihin hätämajoitusta voisi yhdistää. Perheiden hätämajoitustarpeeseen on suunniteltu vastattavan tapauskohtaisesti.

Paperittomien hätämajoituksen järjestämiseen ei tiedossani ole tällä hetkellä muita toimivia ja turvallisia järjestelyjä kuin yhteistoiminta SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa. Esitän tässä vaiheessa sopimuksen jatkamista 30.6.2019 saakka. Määräaikainen jatkaminen on perusteltua, koska palvelun tarpeessa voi tapahtua muutoksia ja samanaikaisesti hyvinvointitoimiala selvittää edelleen myös omia mahdollisuuksia hätämajoituksen järjestämiseen.

SPR tuottaa paperittomille henkilöille, paitsi tässä sovitun hätämajoituksen, myös heidän tarvitsemansa välttämättömän tuen, kuten ohjaus- ja neuvontapalvelut sekä vapaaehtoisverkoston avulla palveluja, kuten henkistä tukea ja terveysneuvontaa. SPR:n Varsinais-Suomen piiri esittää Turun kaupungin hyvinvointitoimialalle hätämajoituksen järjestämistä 1.1.-30.6.2018 enimmäishintaan 128 500 €, joka kattaa tilavuokran, toimintamäärärahan sisältäen elintarvikkeet sekä henkilökunnan palkan.

Sosiaalihuoltolain 21 § mukaan tilapäistä asumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat kiireellistä tilapäistä apua. Tämä voi koskea myös ilman oleskeluoikeutta maassa oleskelevia henkilöitä. (STM Kuntainfo 2/2017). STM:n ohjeen mukaan laittomasti maassa oleskelevat henkilöt tulee ensisijaisesti ohjata kuntiin, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstö tapauskohtaisesti arvioi henkilön välttämättömän tuen, huolenpidon ja palvelun tarpeen. Oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon perustuu perustuslakiin

SPR ohjaa muut majoitukseen hakeutuvat henkilöt perhe- ja sosiaalipalvelujen osoittamiin majoituspalveluihin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 7.12.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta oikeuttaa hyvinvointitoimialan jatkamaan paperittomien hätämajoituksen järjestämistä yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin kanssa edellä esitetyn mukaisesti ajalle 1.1.-30.6.2019.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lammen ehdotus asian hylkäämisestä raukesi kannatuksen puuttuessa.

Lampi ilmoitti eriävän mielipiteensä pöytäkirjaan:

”Eriävä mielipide

Ehdotuksessa todetaan, että hätämajoituksen tarve on ollut vähäistä mutta sidosryhmiltä saatujen tietojen mukaan on mahdollista, että kysyntä tulee lähikuukausina lisääntymään. Perustelu sopimuksen uusimiseksi on siis melkoisen erikoinen.

Tosiasia on myös se, että kyseistä hätämajoitusta on käyttänyt pääosin yksi ja sama henkilö sopimuksen solmimisesta lähtien, siis kohta puoli vuotta, ja käyttää edelleen. Siis kun käytöstä ilmoitetaan vrk/kk lukuja niin luku 30 tarkoittaa kuluneissa kuukausissa aina yhtä ja samaa henkilöä.

Tämä ei voi olla enää kiireellistä, lyhytaikaista ja tilapäistä apua.

Edelleen asiakkaita pitää ensisijaisesti ohjata vapaaehtoisen paluun piiriin.

Kaupunkimme taloustilanteessa tätä sopimusta ei pidä uusia vain varmuuden vuoksi.

Pirjo Lampi”

Jakelu

tpvKuronen Sirpa