Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta34112.12.20188

9816-2018 (06 00 00, 06 01 00)

Esitys ikäneuvola-toiminnan käynnistämisestä Turussa

Tiivistelmä: -

Sosterla § 341

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas, ylilääkäri Kari Koskela ja ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen 3.12.2018:

Iän myötä lisääntyvät sairaudet ja toimintakyvyn rajoitteet yhdessä ikääntyneiden määrän kasvun kanssa lisäävät palvelujen tarvetta. Tilastokeskuksen väestöennusteen (1.8.2018) mukaan yli 75-vuotiaiden tai sitä vanhempien turkulaisten määrä tulee nousemaan vuoden 2017 17235:sta 25700:en vuoteen 2030 mennessä. Sosiaali- ja terveysministeriön laatusuosituksessa hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2017–2019 (STM 2017) esitetyn ennusteen mukaan ympärivuorokautisen hoidon kustannukset tulevat kaksinkertaistumaan vuoteen 2050 mennessä, jos palvelutarve säilyy nykyisenä. Tulevaa palvelujen kasvun tarvetta voidaan kuitenkin hillitä oikea-aikaisilla ja riittävän kattavilla ennaltaehkäisevillä toimilla. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomessa on useisiin kuntiin perustettu ehkäiseviä toimintamalleja ikääntyvien terveyden, hyvinvoinnin ja itsenäisen selviytymisen edistämiseksi sekä vastaamaan ajoissa ikääntyneiden palvelutarpeisiin. Raahen seudulla 65-vuotiaiden täyttävien aikuisneuvolatoiminnan kokemusten perusteella ilman palveluita selviytyvien 75-vuotta täyttäneiden osuus nousi vuodesta 2009 vuoteen 2012 62 %:sta 72 %:in.

STM:n (2017) laatusuosituksen keskeisiä tavoitteita ovat edistää mahdollisimman terveen ja toimintakykyisen ikääntymisen turvaavia toimia, asiakas- ja palveluohjauksen tehostaminen sekä saada tutkimukseen perustuvaa tietoa näiden toimien vaikuttavuudesta asiakas- ja kustannushyötyjen kannalta.

Ikäneuvolan toiminta

Edellä mainittujen tavoitteiden toteuttamiseksi esitetään, että Turussa käynnistetään ikäneuvola-toiminta. Ikäneuvolan palvelut kohdistetaan 75-vuotta täyttäviin ilman kunnallista kotihoitoa itsenäisesti kotona asuviin turkulaisiin. Toiminta tapahtuisi pääsääntöisesti toimintaa varten perustetussa neuvolassa kutsupohjaisesti, kotona tehtävät käynnit voisivat toteutua erityistapauksissa. Neuvolakäyntien sisältö käsittäisi keskeisten toimintakykyyn vaikuttavien ongelmien ja sairausryhmien seulonnan haastatteluin, perusverikokein ja kliinisen tutkimuksen avulla. Käyntien yhteydessä annettaisiin tietoa myös ravitsemuksen, liikunnan, syrjäytymisen ehkäisyn ja elämäntapojen merkityksestä onnistuneen vanhenemisen tueksi, sekä tietoa palvelutarjonnasta. Asiakas saa käynniltään yhteenvetoraportin. Neuvolatoiminnasta vastaavat henkilöt ovat koulutukseltaan geriatrisesti orientoituneita sairaanhoitajia, joilla on mahdollisuus tarpeen mukaan ohjata asiakas lisäselvittelyihin ennalta sovitun tutkimus- ja hoitopolun mukaisesti sekä ohjata asiakasta tarvittavien muiden palveluiden piiriin.  

Neuvolatoimintaa arvioidaan sekä asiakas- että asiantuntijapalautteiden avulla. Asiakkaiden suhteen toteutuneet toimet ja niiden vaikuttavuuden kokemus selvitetään 6 – 12 kuukauden kuluttua käynnistä tehtävällä kyselyllä. Toiminnan vaikuttavuutta puolestaan arvioidaan vertaamalla yli 75-vuotiaiden kotona asuvien turkulaisten ympärivuorokautisen hoidon, kotihoidon ja palvelusetelien tarvetta sekä kustannuksia ennen neuvolatoiminnan aloittamista (vuosi 2018) neuvolatoiminnan jälkeisten vuosien 2019 ja 2020 vastaaviin.

Henkilöstö ja kustannusarvio

Vuoden 2018 alussa Turussa oli noin 1500 75-vuotiasta henkilöä, ja heistä itsenäisesti kotona asuvia oli noin 90 % eli 1350. Tämän perusteella vuositasolla arvioitu neuvolatoiminnan henkilöresurssi on kolme sairaanhoitajaa ja yksi osastonsihteeri/tutkimussihteeri ja tätä vastaava palkkakustannus sivukuluineen 141 000 €. Laboratoriokustannukset ovat enintään 139 500 € vuodessa ja arvioidut tilavuokrat 20 000 € vuodessa. Ikäneuvolatoimintaan tarkoitettuja tiloja ei vielä ole käytettävissä. Kokonaiskustannukset ovat 300 500 € vuodessa.

Liite 1Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ikäneuvola - projektisuunnitelma

Esitämme, että ikäneuvolatoiminta käynnistetään kaksivuotisena valtakunnallisena pilottiprojektina vuoden 2019 alussa. Projektista kerätty tieto toteutuksesta, osallistumisesta, asiakaskokemuksesta sekä vaikuttavuudesta raportoidaan myös sosiaali- ja terveysministeriöön.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 7.12.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että ikäneuvolatoiminta käynnistetään kaksivuotisena valtakunnallisena pilottiprojektina vuoden 2019 alussa. Projektista kerätty tieto toteutuksesta, osallistumisesta, asiakaskokemuksesta sekä vaikuttavuudesta raportoidaan myös sosiaali- ja terveysministeriöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHonkinen Päivi-Leena
tpvKauniskangas Katariina
tpvKoskela Kari


Liitteet:

Sosterla § 341
Liite 1:Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ikäneuvola - projektisuunnitelma