Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta34012.12.20187

13846-2018 (06 01 00)

Voimaperheet-ohjelman jatkaminen Turun neuvoloissa

Tiivistelmä:

Voimaperheet on Turun yliopiston Lastenpsykiatrisen tutkimuskeskuksen kehittämä vanhemmuuden tukemisen ohjelma, jolla ehkäistään lasten käytöshäiriöitä. Eräät Turun neuvolat olivat mukana tutkimushankkeessa ja toimintaa pilotointiin vuosina 2015-2016. Vuosina 2017-2018 toimintamalli on laajennut kaikkiin Turun neuvoloihin. Voimaperheet-ohjelma on todettu tutkimuksissa vaikuttavaksi menetelmäksi ja sen käyttöä esitetään jatkettavaksi vuosina 2019-2020 yhteistyössä Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kanssa.

Sosterla § 340

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Tuula Cornu 28.11.2018

Voimaperheet on Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa kehitetty toimintamalli neuvolaikäisten lasten käytösongelmien hoitoon. Voimaperheet-tutkimuksen tavoitteena on lisätä lapsiperheiden hyvinvointia ja mielenterveyttä sekä ennaltaehkäistä mielenterveysongelmia ja syrjäytymiskehitystä tuomalla perheiden käyttöön tutkitusti vaikuttavia hoito-ohjelmia, jotka toimivat digitaalisessa hoitoympäristössä. Toimintamallin päämääränä on ongelmien varhainen tunnistaminen ja ennaltaehkäisevä matalan kynnyksen hoito. Malli on vuosien tutkimus- ja kehittämistyön tulos. 

Toimintamallin tavoite on tunnistaa ongelmat varhaisessa vaiheessa ja puuttua niihin nopeasti. Mallin lähtökohta on Voimaperheet-neuvolakysely, jonka avulla lastenneuvolan 4-vuotistarkastuksen yhteydessä vanhempainohjauksesta hyötyvät perheet tunnistetaan väestötasolla. Mikäli vanhemmat raportoivat lapsellaan käyttäytymiseen liittyviä ongelmia ja kokevat ongelmat kuormittavina, perheelle tarjotaan mahdollisuutta osallistua internetin ja puhelimen välityksellä toteutettavaan vanhempainohjausohjelmaan koulutetun perhevalmentajan ohjauksessa. Toimintamallissa perheet saavat hoitoa lyhyellä viiveellä, koska prosessiin ei liity aikaa vievää lähetekäytäntöä.

Voimaperheet-vanhempainohjaustutkimus on mittava. Ohjelman vaikuttavuutta on tutkittu satunnaistetulla kontrolloidulla tutkimuksella (RCT), joka perustuu väestöseulontaan ja digitaalisessa hoitoympäristössä toteutettavaan vanhempainohjaukseen. Tutkimukseen osallistui 464 perhettä Varsinais-Suomesta vuosina 2010–2014. Turun neuvolat osallistuivat tutkimukseen. Puolet perheistä sai 11-viikkoisen hoito-ohjelman ja kertauspuhelun ja -materiaalia. Vertailuryhmän perheet saivat vanhemmuuden taitoja tukevan tietopaketin sekä yhden puhelun perhevalmentajalta.

Hoito-ohjelmaan osallistuneessa ryhmässä lasten käytösongelmat vähenivät ja vanhemmuuden taidot paranivat merkittävästi verrattuna pelkän vanhemmuuden tietopaketin saaneeseen verrokkiryhmään. Vuoden seurannassa yli 80 prosenttia valmennusta saaneiden perheiden lapsista ei olisi enää valikoitunut hoito-ohjelmaan käyttäytymisen ongelmien takia. Suppeampaa tukea saaneissa verrokkiryhmän perheissä vastaava luku oli 66 prosenttia. Ohjelma vähensi lisäksi lasten ahdistuneisuutta, mielialaoireita ja uniongelmia sekä paransi lasten empatiakykyä verrattuna vertailuryhmään vuoden seuranta-aikana. Lisäksi interventioryhmän perheet käyttivät lähes puolet vähemmän terveyspalveluita kuin verrokit. Vanhempien tyytyväisyys ohjelmaan oli huomattavan korkea. Yli 90 prosenttia vanhemmista olisi valmis käymään ohjelman tarvittaessa uudelleen tai suosittelemaan sitä myös muille lapsiperheille. Merkittävää on, että ryhmien väliset erot säilyivät kahden vuoden kuluttua hoidosta. Tutkimus myös tavoitti suurimpaan riskiryhmään kuuluvat perheet, jotka usein eivät saa tarvitsemiaan palveluja. Tutkimuksesta on vastannut professori Andre Sourander tutkimusryhmineen.

https://www.utu.fi/fi/yksikot/med/yksikot/lastenpsykiatrian-tutkimuskeskus/tutkimus/voimaperheet/Sivut/home.aspx

http://www.kasvuntuki.fi/tyomenetelmat/voimaperheet/

Voimaperheet-ohjelmaa pilotoitiin tutkimusvaiheen jälkeen muutamassa Turun neuvolassa vuosina 2015-2016. Toiminta laajennettiin kaikkiin Turun neuvoloihin vuonna 2017 ja sitä jatkettiin vuonna 2018. Kustannus on vuonna 2018 ollut 1980 € / perhe (1800 € + yliopiston yleiskustannusosuus 10 %). Kokonaiskustannus on ollut 160 000 € / vuosi, jolloin hoito-ohjelmaan on voitu ottaa vuosittain 81 perhettä. Rekrytointijonoon jäi viime vuonna ja myös tänä vuonna jää n. 30-35 perhettä, jolloin interventio siirtyy eteenpäin, mikä vie suuren osan seuraavan vuoden budjetista. Vuonna 2019 kustannukset pysyvät samana.

Toimintamallin tutkitun vaikuttavuuden perusteella esitämme Voimaperheet-ohjelman jatkamista yhteistyössä Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kanssa vuosina 2019-2020. Tarvittava määräraha on varattu ehkäisevän terveydenhuollon vuoden 2019 talousarvioon.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy Voimaperheet-ohjelman jatkamisen Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kanssa vuosina 2019-2020 ja valtuuttaa toimialan tekemään asiaa koskevan sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskus
tpvCornu Tuula
tiedKuronen Sirpa
tiedSundman Jyrki