Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta35612.12.201823

13356-2018 (02 08 00, 06.03, 05 15 00)

Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Hyvinvointitoimialalla hankitaan 18-vuotta täyttäneille päihde- ja mielenterveyskuntoutujille asumispalveluita sekä omana- että ostopalveluna. Viime vuosina on kasvanut tarve hankkia entistä monipuolisempia ja asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin vastaavia asumispalveluja. Kilpailutusta esitetään toteutettavaksi seudullisena ajalle 1.1.2020 - 31.12.2021 yhden (1) + yhden (1) vuoden optioilla.

Sosterla § 356

Hyvinvointitoimiala, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, psykososiaalisten palveluiden johtaja Annie Turunen, toimistopäällikkö Merja Niinimäki ja johtava sosiaalityöntekijä Pasi Lehti 12.11.2018:

Sosiaalihuoltolain (30.12.2014/1301) tarkoituksena on turvata yhdenmukaisin perustein, tarpeenmukaiset, riittävät ja laadukkaat sosiaalipalvelut. Palveluja on järjestettävä sosiaalihuoltolain 11 §:n kohta 8 mukaan myös päihteiden ongelmakäytöstä ja mielenterveysongelmasta johtuvaan tuen tarpeeseen.

Hyvinvointitoimiala hankkii yksityisiltä palveluntuottajilta puitesopimuksin sosiaalihuoltolain 14 §:n ja 21 §:n mukaisia asumispalveluja mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Asiakkaina ovat 18-vuotta täyttäneet asumispalveluiden tarpeessa olevat turkulaiset. Vuonna 2017 asumispalveluja hankittiin yksityisiltä palveluntuottajilta mielenterveyskuntoutujille n. 10,5 milj. eurolla ja päihdekuntoutujille n. 2,7 milj. eurolla. Kokonaiskustannus hankinnalle oli n. 14 milj. euroa. Palveluiden kysyntä on kasvanut vuosittain. Vuonna 2018 kustannus tulee olemaan noin 15 milj. euroa.

Erilaisten asumispalveluiden tarve, samoin kuin tarjottavien palveluiden valikoima on koko ajan kasvamassa. Myös ”asunto ensin” –asuntojen kysyntä on kasvussa. Monipuolisella palvelutarjonnalla turvataan asiakkaan saaman palvelun oikea-aikaisuus ja tarpeenmukaisuus. Palveluiden riittävän monipuolisen tarjonnan ja laadun varmistamiseksi ko. palveluiden kilpailuttaminen on perusteltua.

Hankinnan kohteeksi esitetään seuraavat palvelumuodot:

1.    Tuettu asuminen

Asumisen tuki porrastetaan tuen tarpeen perusteella eri tasoihin (esim. vahva-, perus- ja kevyt tuki).

2.    Palveluasuminen

3.    Tehostettu palveluasuminen

Seudulliseen hankintaan osallistumista tiedustellaan kunnilta mahdollisuuksien mukaan. Tähän mennessä alustavan kiinnostuksensa hankintaan osallistumisesta ovat antaneet seuraavat kunnat:

Auran kunta, Laitilan kunta, Oripään kunta, Paimion kaupunki ja Perusturvakuntayhtymä Akseli

Hankinnan vuosikokonaiskustannus Turun osalta on n. 15 milj. euroa ja seudulliseen kilpailutukseen kiinnostuksen esittäneiden kuntien vuosikustannus on n 2 miljoona euroa. Palvelujen sisältö tai laajuus tulevat tarkentumaan hankintaprosessissa mukana olevien kuntien ja/tai Turun kaupungin oman toiminnan aloitteesta. Toiminnan laajuus tulevaisuudessa on riippuvainen sote- ja maakuntavalmistelun etenemisestä ja voimaan astumisesta.

Esitämme että päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut kilpailutetaan seudullisena ajalle 1.1.2020 – 31.12.2021 yhden (1) + yhden (1) vuoden optioilla. Kilpailutus toteutetaan avoimella menettelyllä. Kilpailutus käynnistetään ja tarjouspyyntö sekä muut asiakirjat valmistellaan yhdessä strategisen hankinnan kanssa.

Seudulliseen kilpailutukseen osallistuvia kuntia pyydetään tekemään päätöksen osallistumisesta, valtuuttamaan Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta kilpailuttamaan päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut ja valtuuttamaan Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta tekemään hankintapäätöksen. Jokainen kunta tekee sopimuksen/sopimukset omalta osaltaan.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.11.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn mukaan, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoao. kunnat
tiedAhonen Sari
tiedHolmberg Sari
tiedKauniskangas Katariina
tpvKuronen Sirpa
tpvLehti Pasi
tpvMäkelä Anja
tpvNiinimäki Merja
tiedSundman Jyrki
tpvTurunen Annie
tiedVirolainen Eira
tiedVirta Minna
tiedVuorinen Elisa