Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta32121.11.201812

12542-2018 (00 01 02)

Portsakodin toiminnallinen muutos

Tiivistelmä: -

Sosterla § 321

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja vs. asumispalvelujen johtaja Sari Hievanen

Sosiaali- ja terveyslautakunta on käsitellyt 13.6.2018 (§ 159) siirtoviivemaksuja ja edellyttänyt toimialalta toimenpiteitä, joilla vaikutetaan nykyiseen kehitykseen. Yhtenä tavoitteena on ollut vapauttaa sairaalapaikkoja sairaalahoitoa vaativille potilaille, jolla on suora vaikutus TYKS:n siirtoviivemaksuihin.

Tehtyjä toimenpiteitä

Vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualueella on toteutettu siirtoviivemaksujen vähentämiseen tähtääviä toimenpiteitä vuosien 2017-2018 aikana seuraavasti:

Palvelurakenteen monipuolistaminen siten, että kotihoidon ja pitkäaikaisen ympärivuorokautisen hoidon välillä olisi välimuotoisia palveluita, sisältää edelleen mahdollisuuksia, joilla voidaan etsiä ratkaisuja siirtoviivemaksujen vähentämiseen. Konkreettisena kehittämiskohteena on otettu työn alle ikääntyneiden perhehoidon käynnistäminen ja Portsakodin toiminnallinen muutos.

Portsakodin muutos osana siirtoviivemaksujen vähentämistä

Portsakodin osastot 2 ja 3 ovat pitkäaikaissairaanhoitoa, jonka tarve on koko ajan vähenemässä. Samanaikaisesti erilaisten palveluvaihtoehtojen tarve lisääntyy. Myös maakunnallisena tavoitteena on kehittää ikääntyneiden kotiin annettavia palveluja ja vähentää pitkäaikaista laitoshoitoa. Portsakodissa toimii tällä hetkellä lisäksi tilapäishoidon yksikkö, jossa on 12 asiakaspaikkaa. Nykyinen Portsakodin tilapäishoidon yksikkö soveltuisi tiloiltaan muistisairaiden asumisyksiköksi. Muistisairaiden pienryhmäkoti-tyyppisen palvelun tarve on lisääntynyt, joten nykyisen tilapäishoidon siirto Portsakodin sisällä on perusteltua.

Kaupunginsairaalan osastoilla on potilaita, joiden sairaalahoidon tarve on päättynyt, mutta eivät ole vielä kotikuntoisia. Ikääntyneiden kuntoutuminen edellyttää usein pidempiaikaista hoivaa kuin sairaalahoidossa on tarkoituksenmukaista järjestää. Tarve ns. välimuotoiselle palvelulle sairaalahoidon, kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen rajapinnoissa on olemassa. Suunnitelman mukaisesti Portsakodin osasto 3:n pitkäaikaishoidon paikkoja muutetaan siten, että 10 paikkaa on vuoden 2018 loppuun mennessä sairaalasta siirtyvien jatkohoitopaikkana. Portsakodin toiminnallisen muutoksen tavoitteena on jatkokuntouttaa asiakkaita sairaalahoidon jälkeen takaisin kotiin tai löytää asiakkaille tarkoituksenmukaisin pitkäaikaishoidon paikka. Samanaikaisesti Portsakodin os. 2:n muutos tilapäishoidon yksiköksi aloitetaan asiakkuuksien vaihtuessa ja nykyisen tilapäishoidon tilat muutetaan muistisairaiden pienryhmäkodiksi.

Henkilökunta ja resurssitarpeet

Henkilökunnalle tarjotaan mahdollisuus esittää toiveensa toimia Portsakodin sisällä pitkäaikaishoidossa, tilapäishoidossa, muistisairaiden hoidossa tai uudessa jatkohoitoyksikössä oman kiinnostuksensa mukaan. Henkilökunnalle on toteutettu kysely, jonka pohjalta kartoitetaan vastaajien kiinnostus toimia eri palvelumuodoissa ja kunkin osaamisvahvuudet. Uuden jatkohoitoyksikön kehittämissuunnitelman mukaisesti yksikön toimintaa toteutetaan moniammatillisesti, jolloin sekä toiminta- että fysioterapiaresurssia tullaan lisäämään nykyisestä. Kymmenen asiakaspaikan muutos nykyisestä pitkäaikaishoidosta edellyttää lääkäriresurssin lisäystä kaksi päivää viikossa ja terapiaresurssia 1,5 henkilöä. Lisäksi muutoksessa on huomioitava puhtauspalveluiden lisäresurssi-tarve.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 12.11.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy Portsakodin toiminnallisen muutoksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhonen Sari
tpvHievanen Sari
tiedVainio Sirpa