Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta31621.11.20187

6114-2017 (015, 002)

Osallistuminen Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelmaan

Tiivistelmä: -

Sosterla § 316

Vs. liikuntapalvelupäällikkö Johanna Friman, liikuntapalveluvastaava Roosa-Mari Neitola, avopalvelujohtaja Anne Vuorinen, erityisasiantuntija Karoliina Luukkainen, 30.10.2018:

Ikäinstituutti on jälleen käynnistänyt haun Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelmaan, jonka päämääränä on edistää kotona asuvien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+ vuotiaat) itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua terveysliikunnan keinoin. Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan kahdella aikaisemmilla hakukierroksilla mukaan valitut 68 kuntaa torjuvat hoito- ja palvelukustannusten nousua tarjoamalla liikuntatoimintaa, jolla tuetaan iäkkäiden kotona pärjäämistä.

Turku haki ohjelmaan mukaan vuonna 2016, mutta ei silloin tullut valituksi. Turku lähti kuitenkin mukaan mentorointiohjelman rinnalla toteutettavaan Voimaa vanhuuteen – tutuksi ja tavaksi kärkihankkeeseen (2017–2018). Hankkeen aikana Turussa on vahvistettu liikuntapalveluiden ja hyvinvointitoimialan yhteistyötä. Yhteistyön tuloksena on selkeytetty liikunnan palveluketjuja eri toimialojen välillä, koulutettu vapaaehtoisia vertaisohjaajia sekä vanhuspalveluiden viriketoiminnanohjaajia ja lisätty yleistä tietoisuutta ikääntyneiden voimaharjoittelun tärkeydestä. Ikääntyneiden toimintakykytestauksia on kehitetty siten, että myös heikompitoimintakykyisillä on mahdollisuus osallistua testitilaisuuksiin. Lisäksi on järjestetty tilaisuuksia, joissa ikääntyneiden oma ääni ja mielipiteet palveluiden järjestämisestä pääsevät kuuluviin. Turun kaupungin kuolinpesien säästörahaston ja Turun kaupungin sosiaalirahaston rahoituksella on käynnistetty useita ikääntyneiden kuntosalin harjoitteluryhmiä ja varusteltu uusi ikääntyneiden harjoittelulle soveltuva kuntosali hyvinvointitoimialalle.

Turun hyvinvointi- ja vapaa-aikatoimialojen Voimaa vanhuuteen –yhteistyöryhmä on päätynyt esittämään että Turku hakee mukaan kolmivuotiseen (2019-2021) mentorointiohjelmaan. Ohjelman avulla halutaan varmistaa nykyisen kaltainen, kärkihankkeessa käynnistetyn hyvän yhteistyön jatkuminen ja sitoutuminen kehittämistyöhön jatkossakin. Yhteistyötä laajennetaan mentorointiohjelman aikana yhdistysten, järjestöjen ja liikuntaseurojen pariin. Tavoitteena on tehoharjoittelutoiminnan edelleen kehittäminen, laajentaminen sekä juurruttaminen toimintaan sekä ikääntyneiden ulkoilu- ja lähiliikuntamahdollisuuksien kehittäminen ja liikunnan palveluketjujen ulottaminen kolmannen sektorin palveluihin. Erityisesti ohjelman tarjoamien maksuttomien koulutusten avulla halutaan edistää ikääntyneiden voimaharjoittelutoiminnan levittämistä ja yhteistyötä järjestötoimijoiden kanssa. Ohjelmasta ei myönnetä rahoitusta kunnille. Kuntaa edellytetään varaamaan henkilötyöpanosta sekä rahaa Ikäinstituutin tarjoamiin koulutuksiin liittyviin matka- ja majoituskuluihin yhteyshenkilöille sekä järjestöjen vapaaehtoisille sekä paikallisten koulutusten toteuttamiseen ja liikuntatilojen kustannuksiin.

Turun kaupungin osalta hankkeeseen osoitettava resurssi on pääasiassa työntekijöiden työaikaa. Toiminnan ja tilojen kehittämiseen tarvitaan myös taloudellisia resursseja, joita vuosina 2018–2019 on toteutettu ja toteutetaan Turun kaupungin kuolinpesien säästörahaston ja Turun kaupungin sosiaalirahaston avulla. Rahastojen tuotosta on myönnetty Voimaa vanhuuteen hankkeelle 47 000 euroa ryhmätoimintaan ja kuljetuksiin. Rahastojen tuotosta haetaan rahoitusta myös jatkossa

Turun ikärakenne soveltuu Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan hyvin, sillä Turun haasteeksi on tunnistettu väestön ikääntyminen, joka edellyttää kokonaisvaltaista toimintatapojen kehittämistä. Turussa asuu tällä hetkellä reilut 17 000 yli 75-vuotiasta, joista noin 15 400 henkilöä itsenäisesti omassa kodissaan. Vuoteen 2020 mennessä yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa noin 19 000 henkilöön. 75 vuotta täyttäneistä itsenäisesti kotonaan asuvista noin puolella arvioidaan olevan toimintakyvyn heikkenemistä ja siten esim. kaatumisriski kohonnut. Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelma sopii hyvin Turku-strategiaan sekä Hyvinvointi ja aktiivisuus-ohjelmaan, joissa painotetaan ennaltaehkäisevää toimintaa, omatoimisuuden kasvattamista, palveluohjausta ja palvelujen uudistamista sekä kehittämistä yhteistyössä kansalais- ja järjestötoiminnan kanssa. Ohjelman tavoitteet tukevat hyvin myös hyvinvointitoimialan Kaatumisen ehkäisytyötä.  Ohjelmassa mukanaolo tuo näkyvyyttä niin kaupungin sisällä kuin valtakunnallisesti ja osoittaa Turun kantavan vastuuta ikääntyneiden hyvinvoinnista liikunnan keinoin.

Mentorointiohjelmaan haetaan sähköisellä lomakkeella marraskuun 2018 loppuun mennessä. Hakemukseen liitetään lautakunnan päätös sekä vapaamuotoiset aiesopimukset järjestöjen kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Kuntavalinnan tekee Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelman johtoryhmä ja tieto valinnasta julkaistaan joulukuun lopulla.

Vuoden 2017–2018 kärkihankkeeseen on nimetty yhteyshenkilöt ja ohjausryhmä sekä hyvinvointi- että vapaa-aikatoimialalta ja toiminta toteutetaan molempien toimialojen tiiviinä yhteistyöprojektina. Sama yhteistyöryhmä jatkaa myös mentorointiohjelmassa. Kolmevuotiseen mentorointiohjelmaan ovat aiesopimuksin liittyneet myös Vanhusneuvosto, Aivoliitto ry, Suomen Punaisen Ristin Turun osasto, Turun Seudun Vanhustuki ry, Turun Lähimmäispalveluyhdistys sekä Vanhustyön neuvottelukunta jäsenyhdistyksineen.

Ohjelman toteutusprojekti sijoitetaan Vapaa-aikatoimialan liikuntapalveluiden kehittämissalkkuun. Toteutusta seuraa kaupunkitasoinen Hyvinvoinnin ohjausryhmä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 9.11.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää osaltaan hakea mukaan Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan vuosille 2019-2021.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVapaa-aikatoimiala
tpvLuukkainen Karoliina
tpvVuorinen Anne