Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta31921.11.201810

12435-2018 (00 01 00, 05 17 00, 10 03 02)

Kulkurin valssiin ja Vuokkokotiin siirtyvät yksiköt ja nykyisten toimitilojen vuokrasopimusten irtisanominen

Tiivistelmä:

Vanhusten asumispalveluista (aiemmin ympärivuorokautisen hoidon) laadittiin vuonna 2013 tilatarveselvitys, jossa todettiin, että osa toimitiloista oli kooltaan melko pieniä, ne sijaitsivat hajallaan ja olivat epätarkoituksenmukaisia iäkkäiden, 24/7 huolenpitoa ja hoitoa tarvitsevien ihmisten hoitamiseen. Tarveselvityksen perusteella käynnistyi kahden kohteen suunnittelu vuonna 2015 ja rakentaminen vuonna 2016. Rakennuttaja on Turun Palvelutilat Oy. Alkuperäisen aikataulun mukaan ensimmäisen kohteen piti valmistua syksyllä 2017 ja toisen kohteen rakentamisen piti alkaa viimeistään vuoden 2018 aikana. Aikataulumuutosten vuoksi kohteet valmistuvat elo- ja syyskuussa 2019. Ehdotuksena on, että uusiin tiloihin siirtyvät Hövelin, Katariinanpuiston, Kurjenpesän, Kutomokodin, Niittykodin, Mansikkapaikan, Pohjantähden ja Sävelkodin toiminta.

Sosterla § 319

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja muutosagentti Kirsi Kiviniemi

Kulkurin Valssin ja Vuokkokodin rakennushankkeiden eteneminen

Vanhuspalvelun ympärivuorokautisen hoidon tarveselvitys hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 24.6.2014 § 289. Samassa yhteydessä kaupunginhallitus päätti, että tilahankkeiden valmistelua jatketaan yhteistyössä Turun Palvelutilat Oy:n kanssa. Kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelut, hyvinvointitoimiala, konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualue sekä Turun Palvelutilat Oy valmisteli yhteistyössä vanhuspalvelun ympärivuorokautisen hoidon kaksi erillistä hankesuunnitelmaa. Hankesuunnitelmat valmistuivat 10.2.2015. Kaupunginvaltuusto päätti 20.4.2015 § 67, että Turun Palvelutilat Oy rakennuttaa kohteet. Kohteet ovat Kulkurin Valssi (Kuralankatu 2, 20540 Turku), jossa on tilat 118 asukkaalle ja Vuokkokoti (Murkionkatu 10, 20740 Turku), jossa on tilat 119 asukkaalle. Taloissa on tilat yhteensä 237 asukkaalle. Kulkurin Valssi on peruskorjauskohde ja Vuokkokoti on uudisrakennuskohde.

Alkuperäisen aikataulusuunnitelman mukaan Kulkurin Valssin piti valmistua vuoden 2017 aikana ja Vuokkokodin rakentamisen piti käynnistyä viimeistään vuoden 2018 aikana. Johannes Malmi / TVT ilmoitti elokuussa 2018 hyvinvointitoimialalle (toimialajohtaja Liuksa), että vanhusten asumispalvelut saa Kulkurin Valssin käyttöönsä 1.8.2019 ja Vuokkokodin 1.9.2019. Uusien yksiköiden toiminta on tehostettua palveluasumista. Uudet yksiköt korvaavat nykyisiä toimitiloja.

Siirtyvät yksiköt

Loppuvuodesta 2014 Mäntymäen sairaala-alueella toimineessa pitkäaikaissairaanhoidon yksikkö Mäntykodissa sisäilmaongelmat johtivat siihen, että toiminnalle lähdettiin etsimään korvaavia tiloja. Eri vaihtoehtojen tarkastelun jälkeen päädyttiin siihen, että toiminnalle vuokrattiin tilat Mainio Vire Oy:ltä Yli-Maariasta ja Attendo Oy:ltä Räntämäestä (kh 16.3.2015 § 132). Samanaikaisesti TYKS’lle vuokrattiin tiloja Kaskenlinnasta. Yhteensä 93 pitkäaikaisessa laitoshoidossa ollutta ikäihmistä muutti Mäntykodista ja Kaskenlinnasta korvaaviin tiloihin toukokuussa 2015. Vuokratut tilat olivat uusia ja ne oli suunniteltu ikäihmisten tehostetun palveluasumisen tiloiksi. Vanhuspalvelujen johdon näkemys on, että Mäntykoti Räntämäki ja Yli-Maaria jatkaisivat edelleen toimintaansa vuokratiloissa, koska tilat ovat ikäihmisten tehostettuun palveluasumiseen suunniteltu ja ovat osoittautuneet varsin toimiviksi kuluneiden kolmen vuoden aikana.

Höveli, Katariinanpuisto, Kurjenpesä, Kutomokoti, Niittykoti, Mansikkapaikka, Pohjantähti ja Sävelkoti ovat tiloiltaan epätarkoituksenmukaisia, kooltaan melko pieniä ja sijaitsevat hajallaan eri puolilla kaupunkia. Tilojen epätarkoituksenmukaisuus on riski asukasturvallisuudelle. Tehostetun palveluasumisen asukkaista yli 80 %:lla on vähintään keskivaikea muistisairaus. Usealla asukkaalla on käytössään liikkumisen apuväline tai apuvälineitä. Toiminnan lähtökohtana on kuitenkin asukkaan voimavarojen ja toimintakyvyn edistäminen tai ylläpitäminen. Sosiaalinen yhdessäolo on merkityksellistä ikäihmisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Kulkurin Valssissa ja Vuokkokodissa 13 – 15 -asukkaan ryhmäkodit sijoittuvat isompaan kokonaisuuteen, mikä mahdollistaa tarvittavan osaamisen ja henkilöstöresurssin sujuvan käytön. Kulkurin Valssin ja Vuokkokodin tilasuunnittelu on toteutettu siten, että on mahdollista optimoida yöaikaan tarvittavan henkilöstön määrä. Turvallinen ja tarkoitukseen suunniteltu piha-alue mahdollistaa asukkaiden ulkoilun ympäri vuoden. Vanhuspalvelujen johdon näkemys on, että Kulkurin Valssiin ja Vuokkokotiin muuttavat Hövelin, Katariinanpuiston, Kurjenpesän, Kutomokodin, Niittykodin, Mansikkapaikan, Pohjantähden ja Sävelkodin asukkaat.

Yksikön nimiOsoiteVuokranantaja / tiloista luopuminen alkaenPalvelumuotoAsukasmäärä
Höveli

Hyrköistentie 26-28

20240 Turku

TVT

1.11.2019

tehostettu palveluasuminen29
Katariinanpuisto

Jagellonicankatu 3

20740 Turku

TVT

1.11.2019

tehostettu palveluasuminen19
Kurjenpesä

Luolavuorentie 4

20810 Turku

Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry

1.11.2019

pitkäaikaissairaanhoito20
Kutomokoti

Kutomonkatu 1

20100 Turku

YH-Kodit

1.11.2019

tehostettu palveluasuminen32
Mansikkapaikka

Karviaiskatu 7 D

20720 Turku

Lehmusvalkamasäätiö

1.11.2019

tehostettu palveluasuminen16
Pohjantähti

Karviaiskatu 7 C

20720 Turku

Lehmusvalkamasäätiö

1.11.2019

tehostettu palveluasuminen16
Niittykoti

Liinahaankatu 32

20320 Turku

TVT

1.11.2019

tehostettu palveluasuminen56
Sävelkoti

Sävelkuja 2

20740 Turku

Turun kaupunki

1.11.2019

tehostettu palveluasuminen38
   Yhteensä226

Yksikkökohtaiset perustelut:

Höveli

Hövelissä on 29 yhden hengen huonetta. Yksikkö sijaitsee kiinteistössä siten että avoimesta eteistilasta on ulkopuolisilla pääsy yksikön tiloihin. Kiinteistössä on ravintola, josta aiheutuu ajoittain yksikön toimintaa häiritsevää melua ja ravintolan asiakkaat ovat riski asukasturvallisuudelle. Yksikössä ei ole turvallisen lääkehoidon edellyttämiä tiloja. Muistisairaiden ikäihmisten hoitaminen ei ole mahdollista yksikössä. Yksikkö sijaitsee etäällä muista yksiköistä, jolloin esimerkiksi henkilöstöresurssin joustava käyttö ja osaaminen jakaminen ei ole mahdollista.

Katariinanpuisto

Katariinanpuistossa on 16 kpl yksiöitä, jotka ovat kooltaan 37-41 neliötä ja kolme kolmiota, jotka ovat kooltaan 74 neliötä. Asunnot ovat erillisasuntoja, joissa jokaisessa on oma sisäänkäynti katetulta, mutta kylmältä luhtikäytävältä. Asunnot ovat kahdessa kerroksessa. Kiinteistöä ei ole alunperin suunniteltu 24/7 hoivaa ja huolenpitoa tarvitsevien huonokuntoisten ikäihmisten asunnoiksi vaan vammaisten itsenäiseen asumiseen. Hissi ja ruokasali ovat huonosti tavoitettavissa ikäihmisille, jotka liikkuvat apuvälineitä käyttäen. Yhteiset tilat ja kulkuväylät ovat ahtaita ja oviaukot ovat kapeita. Luhtikäyvät ovat talvisin kylmät ja ajoittain myös liukkaat. Kiinteistössä on niukasti tilaa asukkaiden yhteiselle toiminnalle. Asukasturvallisuuden näkökulmasta talossa on useita ongelmallisia kohtia mm. se, että asukkaat ovat omissa huoneistossa ja he vaatisivat jatkuvaa valvontaa. Asukkaiden yhteisenä ruoka- ja oleskelutilana on ahdas aulatila, joka on talvisin kylmä ja kesäisin kuuma. Yksikkö ei sovellu muistisairaiden ikäihmisten hoitamiseen. Keittiötilat ovat epäergonomiset ja henkilökunnan pukeutumistiloissa ei ole wc:tä eikä suihkua.

Kurjenpesä

Kurjenpesässä asukkaat asuvat kahden hengen huoneissa. Yksikkö on pieni yksikkö ja henkilöstöresurssin ja osaamisen tehokas yhteiskäyttö ei ole mahdollista. Kansallisten tavoitteiden mukaan ikäihmisten laitoshoitoa tulisi purkaa ja siirtyä tehostettuun palveluasumiseen, jolloin jokaisella asukkaalla on oma huone ja wc/suihkutila.

Kutomokoti

Kutomokodin asukashuoneet ovat kahdessa kerroksessa ja kaksi huoneista on kahden hengen huoneita. Tilat ovat ahtaat ja sokkeloiset. Henkilöstöresurssin ja osaamisen tehokas käyttö ei ole mahdollista, koska yksikkö sijaitsee erillään muista yksiköistä. Yöaikainen asukasturvallisuus edellyttää, että kahdessa eri kerroksessa toimivassa yksikössä tarvitaan kaksi hoitajaa yöaikaan, mikä lisää yksikön käyttökustannuksia. Kutomokodin vuokrasopimus on määräaikainen ja voidaan irtisanoa aikaisintaan 31.10.2021.

Mansikkapaikka ja Pohjantähti

Yksiköt sijaitsevat Lehmusvalkaman eri osissa ja erillään toisistaan. Osa asukashuoneista on kahden hengen huoneita. Tilat ovat pienet ja ahtaat. Paljon apua ja apuvälineitä tarvitsevien asukkaiden hoitaminen on hankalaa. Ahtaat tilat ovat myös riski asukasturvallisuudelle. Henkilöstön sujuva yhteiskäyttö ei ole mahdollista, koska tilat sijaitsevat niin etäällä toisistaan.

Niittykoti

Talo on 2-kerroksinen luhtitalo, jossa luhtikäytävät ovat ulkotilaa. Talvisin käytävät ovat kylmät ja toisinaan myös liukkaat. Talossa on 56 erillisasuntoa. Asukkaiden siirtyminen yhteisiin tiloihin tapahtuu luhtikäytäviä myöten. Yhteisissä tiloissa asukkaat ruokailevat ja osallistuvat erilaiseen toimintaan. Asuntojen wc/suihkutilat ovat pienet ja ahtaat eikä mahdollista tarvittavien apuvälineiden käyttöä. Turvallisen lääkehoidon toteuttamiselle ei ole asianmukaisia tiloja. Asukasturvallisuuden riskinä ovat myös toistuvat ongelmat hissien kanssa. Hissin ollessa korjauksessa, joudutaan pyytämään apua pelastuslaitokselta, jotta asukkaat saadaan siirrettyä alakerran sauna- ja pesutiloihin sekä yhteisiin tiloihin. Yksikkö ei sovellu muistisairaiden ikäihmisten asumiseen.

Sävelkoti

Sävelkoti on tavallinen 6-kerroksinen kerrostalo, jossa asukkailla on käytössää yksiö tai kaksio. Huoneistojen wc/kph tilat ovat ahtaat eikä niissä mahdu käyttämään asukkaiden tarvitsemia peseytymisen apuvälineitä kuten suihkutuoleja. Asukasturvallisuuden näkökulmasta talo ei täytä niitä vaatimuksia, mitä paljon apua tarvitsevien ikäihmisten hoito edellyttää. Kiinteistössä ei ole asukkaiden yhteisöllisyyttä tukevia tiloja. Talossa ei myöskään ole asukkaiden ulkoiluun sopivaa piha-aluetta. Henkilökunnan pukutiloissa ei ole wc- ja suihkutilaa.

Nykyisistä toimintayksiköistä luovutaan 1.11.2019 alkaen.

Hyton maksama vuokra uudiskohteista

Kaupunginvaltuusto päätti 20.4.2015 § 67, että Turun palvelutilat Oy vuokraa Kulkurin Valssin ja Vuokkokodin tilat kokonaisuudessaan Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitokselle (nyk. Tilapalvelukeskus) 25 vuoden määräaikaisella vuokrasopimuksella. Kiinteistöliikelaitos vuokraa tilat edelleen Hyvinvointitoimialalle. Hyvinvointitoimiala vuokraa asunnot ja mahdollisen jyvitysosuuden asukkaille, joilta se perii vuokraa asunnosta sekä palvelumaksun.

Kaupungin valtuuston päätöksessä on tilapalvelukeskuksen hyvinvointitoimialalta perimän vuokran määrä sekä arvio hyvinvointitoimialan asukkailta perimistä vuokrien määristä:

 Kulkurin ValssiVuokkokoti
Hyton sisäinen vuokra /vuosi1 147 568 € 1 107 355 €
Hyton perimä vuokra asukkailta, arvio/vuosi 720 000 € 720 000 €
Hyton sisäinen nettovuokra/vuosi 427 568 € 387 355 €
   
Hyton nettovuokra yhteensä  814 923 €

Siirtyvien yksiköiden tiloista hyton maksama sisäinen nettovuokra oli 442 398 € vuonna 2017. Hyton osuus uusien toimitilojen vuokrakustannuksista kasvaa. Kustannusero johtuu tiloissa tapahtuvasta merkittävästä parantumisesta asukasturvallisuuden ja työturvallisuuden näkökulmasta.

Siirtyvien yksiköiden, Kulkurin Valssin ja Vuokkokodin ostopalvelusopimukset

Hövelin, Katariinanpuiston, Kurjenpesän, Kutomokodin, Niittykodin, Mansikkapaikan, Pohjantähden ja Sävelkodin ostopalvelusopimusten kartoittaminen on käynnistynyt. Ateriapalvelut ja tekstiilihuoltopalvelut ovat euromäärältään suurimmat sopimukset ja ne siirtyvät nykyisistä yksiköistä Kulkurin Valssiin ja Vuokkokotiin. Kulkurin Valssin ja Vuokkokodin ruokapalvelut on suunniteltu liitettäväksi kaupungin ruokapalvelusopimukseen Arkea Oy:n kanssa (sopimus: Vaihe 1, ryhmä 1, diaarinumero 11088-2014). Vuokkokoti on mainittu ko. sopimuksen palvelukuvauksessa ja Kulkurin Valssin osalta katsotaan tarkoituksenmukaiseksi liittää yksikkö ko. sopimukseen.

Myös osa muista ostopalvelusopimuksista (mm. it-sopimukset) siirtyy nykyisistä yksiköistä Kulkurin Valssiin ja Vuokkokotiin. Leasingrahoitussopimuksella hankitut laitteet ja välineet siirtyvät joko Kulkurin Valssiin ja Vuokkokotiin tai asumispalvelujen muihin yksiköihin.

Kulkurin Valssin ja Vuokkokodin toiminta edellyttää myös sellaisten palvelujen hankintaa, joita ei ole ollut siirtyvissä yksiköissä. Nämä palvelut hankitaan olemassa olevilla kaupunki-, hyto- tai ervatason puitesopimuksilla.

Osa sopimuksista kuten talokohtaiset turvajärjestelmien sopimukset jäävät tarpeettomiksi ja nämä sopimukset irtisanotaan irtisanomisajan puitteissa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää,

Koska Kutomokodin vuokrasopimus on määräaikainen ja voidaan irtisanoa aikaisintaan 1.5.2022 alkaen niin lautakunta päättää esittää, että Tilapalvelukeskus neuvottelisi vuokranantajan kanssa vuokrausajan lyhentämisestä siten että tiloista voidaan luopua 1.11.2019 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Haapala ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

esiTilapalvelukeskus
tpvAhonen Sari
tpvHaukioja Suvi
tpvHuukkala Katja
tpvKiviniemi Kirsi
tpvLempiäinen Marika
tpvMäkelä Anja
tpvSaarinen Kari
tpvSalakoski Minna
tpvVuorinen Elisa