Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta29607.11.20185

12427-2018 (00 01 00)

Kulkurin valssin ja Vuokkokodin käyttöönoton muuttoaikataulu ja asukkaiden muuttaminen uusiin tiloihin

Tiivistelmä:

Kulkurin valssin ja Vuokkokodin käyttöönotto ajoittuu elo- ja syyskuuhun 2019. Elo-syyskuussa talot kalustetaan ja sisustetaan ja henkilökunta koulutetaan käyttämään talossa olevaa teknologiaa ja toimimaan asukasturvallisuus huomioiden. Asukkaiden ja henkilökunnan muutto toteutuu 30.9.2019 alkavan viikon aikana.

Sosterla § 296

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja muutosagentti Kirsi Kiviniemi:

Muuttoaikataulu

Kulkurin valssin kalustaminen ja varustaminen asukkaiden muuttoa varten käynnistyy elokuun alussa. Elo-syyskuussa henkilökunta koulutetaan toimimaan talossa ja he harjoittelevat asukasturvallisuuteen liittyviä toimia mm. poistumisturvallisuusharjoituksilla. Asukashuoneisiin tulee uudet hoivasängyt. Sängyille tehdään vastaanottotarkastukset ja ne viedään lääkintälaiterekisteriin. Taloon tuleville muille uusille lääkintälaitteille tehdään vastaanottotarkastus ja ne rekisteröidään.

Vuokkokoti kalustetaan ja varustetaan asukkaiden muuttoa varten syyskuussa. Sänkyjen ja lääkintälaitteiden vastaanottotarkastukset ja rekisteröinti sekä henkilökunnan koulutukset toteutuvat myös syyskuun aikana.

Muuttoaikataulu 2019  
  Elokuu Syyskuu Lokakuu
Kulkurin valssi, kalustaminen ja tilojen varustaminen käyttöönottoa varten x  
Vuokkokoti, kalustaminen ja tilojen varustaminen käyttöönottoa varten  x 
Henkilöstön kouluttaminen toimimaan tiloissa; asukasturvallisuuteen liittyvät harjoitukset x x 
Asukkaiden, asukkaiden tavaroiden ja henkilöstön muuttoviikko  30.9.19 alkava viikko

Asukkaat, asukkaiden henkilökohtaiset tavarat ja tavarat, joita yksiköistä ei ole aiemmin voitu siirtää uusiin yksiköihin muutetaan 30.9.2019 alkavalla viikolla. Alustavan suunnitelman mukaan 2 – 3 yksikköä eli noin 60 asukasta ja yksiköiden henkilökunta muuttaa uusiin tiloihin yhden päivän aikana. Jotta muutto sujuu jouheasti, muuttopäiviin varataan riittävästi kuljetuskalustoa sekä henkilö- että tavarakuljetuksiin. Kuljetukset aikataulutetaan etukäteen ja etukäteen kartoitetaan mahdollisia riskitekijöitä ja mietitään toimenpiteet, mikäli riskit toteutuvat. Muuttopäivinä tarvitaan riittävästi henkilökuntaa sekä yksikössä, josta muutetaan että yksikössä johon muutetaan. Vanhusten asumispalvelujen varahenkilöstö varataan muuttoviikon ajaksi muuttavien yksiköiden käyttöön.

Muuttoon liittyvät tila- ja kuljetus sekä muut palvelukustannukset

Uusien yksiköiden käyttöönotosta aiheutuvia kustannuksia ovat kalusteiden purkaminen paketeista ja sijoittaminen paikoilleen, verhojen ripustaminen ym. tilojen käyttökuntoon saattaminen sekä lääkintälaitteille tehtävät vastaanottotarkastukset ja rekisteröinnit. Muutosta aiheutuu kustannuksia asukkaiden ja tavaroiden kuljettamisesta uusiin taloihin, irtisanottavien yksiköiden tyhjentämisestä ja tilojen luovutussiivouksesta. Toiminnot toteutetaan käyttämällä Turun kaupungin kilpailuttamia palveluntuottajia. Käyttöönotosta ja muutosta aiheutuvia kustannuksia ei ole huomioitu vuoden 2019 budjetissa.

Asukkaiden ja omaisten valmistaminen muuttoon

Kulkurin valssissa ja Vuokkokodissa ei ole huoneistoja vaan 13 – 15 asukkaan ryhmäkoteja, joissa asukkaalla on oma huone (huonekoot vaihtelevat 23 - 28 m2 välillä). Asukkaiden on helppo siirtyä omasta huoneesta ryhmäkodin yhteisiin tiloihin. Asukkaiden nykyisiin asumiskustannuksiin saattaa tulla muutoksia.

Kulkurin Valssiin ja Vuokkokotiin siirtyvät yksiköt tarkentuvat myöhemmin. Tulevasta muutosta on kuitenkin jo yleisellä tasolla informoitu vanhuskeskus 3 ja 4 asukkaiden läheisiä kevään omaistenilloissa ja informointia jatketaan marraskuun aikana. Sekä asukkaiden että läheisten informointia jatketaan mm. keräämällä valmistuvista yksiköistä kuvamateriaalia siitä, miten talojen valmistuminen etenee, kirjallista tietoa siitä, miten asiat muuttuvat jne. Kun siirtyvät yksiköt tarkentuvat, asukkaita tuetaan miettimään, mitä huonekaluja, tauluja ym. henkilökohtaisia tavaroita he haluavat ottaa mukaansa uuteen yksikköön.

Asukkaiden ja omaisten muuttoon valmistamiseen sisältyy myös se, että asukkaat läheisineen saavat esittää toivomuksen kumpaan taloon ikäihminen haluaisi muuttaa tai haluaisiko hän mahdollisesti muuttaa johonkin kolmanteen kaupungin omaan yksikköön. Sosiaaliohjaajat ja yksiköiden esimiehet ovat asukkaiden ja läheisten tukena välittämässä tietoa uusista yksiköistä. Mikäli asukkaat suosivat yhtä taloa, asukkaiden ja läheisten kanssa neuvotellaan ja jokaiselle asukkaalle pyritään löytämään paras vaihtoehto.

Tavoitteena on järjestää uusissa toimitiloissa avoimet ovet aikataululla, joka sovitaan yhteistyössä rakennuttajan ja urakoitsijan kanssa.

Henkilöstön muuttaminen

Lähes neljännes kaupungin omasta vanhusten asumispalvelujen toiminnasta siirtyy uusiin yksiköihin. Myös henkilökunnan näkökulmasta toiminnan luonne muuttuu, kun asukkaat muuttavat erillisasunnoista ryhmäkoteihin. Suunnitelmana on toteuttaa henkilöstökysely koko vanhusten asumispalvelujen henkilöstölle. Kyselyssä kartoitetaan henkilöstön ja esimiesten toivetta siitä, missä he haluaisivat työskennellä uusien yksiköiden käyttöönoton jälkeen. Kukin kyselyyn vastaaja saa esittää kolme toivetta. Ensivaiheessa ”sisäisessä rekrytoinnissa” valitaan yksiköiden esimiehet. Tämän jälkeen esimiehet yhteistyössä asumispalvelujen päälliköiden kanssa rekrytoivat työntekijät huomioiden kunkin toiveet. Rekrytointiprosessia ohjaa myös se, että kaikissa yksiköissä pitää olla riittävä määrä tarvittavaa erityisosaamista kuten toimintakyvyn tukeminen, ergonomia, hygienia, ravitsemus, RAI-arviointi-osaaminen, kirjaaminen jne. Tavoite on, että jokaiselle työntekijälle löytyy neuvottelemalla oikea työpiste. Sairaanhoitaja/terveydenhoitajat ja lähi-/perushoitajat siirtyvät omilla vakanseillaan uuteen työpisteeseen, mikäli heillä on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde.

Uusissa yksiköissä otetaan käyttöön hoiva-avustaja nimike korvaamaan nykyisiä kodinhoitaja, kotiavustaja, hoitoapulainen ja laitosapulainen nimikkeitä. Alustavan suunnitelman mukaan hoiva-avustajan tehtävänkuvaan sisältyy sekä välittömän asukastyön tehtäviä että ruoka- ja vaatehuoltoa. Kumpaankin uuteen taloon tulee kuusi hoiva-avustajan vakanssia. Lähi- ja perushoitajan vakansseja tulee 55 ja sairaanhoitaja/terveydenhoitaja vakansseja tulee 8. Kummassakin talossa on kaksi yksikön esimiestä ja ”sosiaaligerontologian ammattilainen”, jonka nimike tarkentuu myöhemmin. Tämän työntekijän keskeisenä tehtävänä on suunnitella ja koordinoida yhteistyötä vapaaehtoisten, järjestöjen ja muiden ulkoisten sidosryhmien kanssa. Toiminnan tavoitteena on edistää asukkaiden sosiaalista ja kulttuurihyvinvointia.

 Kulkurin valssiVuokkokoti
 vakanssitvakanssit
Lähi- / perushoitaja5555
Sairaan-/terveydenhoitaja88
Hoiva-avustaja66
Yksikön esimies22
”sosiaaligerontologian ammattilainen”11
 7272

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Kulkurin valssin ja Vuokkokodin käyttöönotto sekä asukkaiden ja henkilökunnan muutto toteutetaan suunnitelman mukaisesti elo-, syys- ja lokakuussa 2019. Suunnitelma, mistä yksiköistä asukkaat Kulkurin valssiin ja Vuokkokotiin siirtyvät, tuodaan päätettäväksi myöhemmin. Lisäksi lautakunta oikeuttaa hyvinvointitoimialan ryhtymään muihin tarpeellisiin toimenpiteisiin muuton toteuttamiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhonen Sari
tpvKiviniemi Kirsi