Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta25910.10.20184

10419-2018 (02 05 01, 00 01 02)

Hyvinvointitoimialan avustustoiminnan linjaukset ja avustusmäärärahat

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 4.4.2016 § 143 kaupungin avustustoiminnan uudesta hallintamallista, jonka keskeinen tavoite kaupunkitasoisesta avustusrekisteristä perustui kaupunginvaltuuston talousarviokirjaukseen. Rekisterin mahdollistava sähköinen hakujärjestelmä ja kattava tietojen kerääminen edellyttää menettelytapojen ja keskeisten avustusperiaatteiden yhtenäisyyttä kaikissa toimielimissä. Kaupunginhallitus päätti kaupungin avustustoiminnan periaatteiden hyväksymistä 3.9.2018 § 331. Avustusrekisterin kattavuus ja kaupunkitasoisten tietojen oikeellisuus edellyttää mahdollisimman yhtenäisiä toimintatapoja toimialojen ja toimielinten avustusperiaatteissa, hakumenettelyssä sekä haku- ja päätöksentekoaikatauluissa.

Sosterla § 259

Suunnittelupäällikkö Jaana Halin ja suunnittelija Jenni Tähkävuori 12.9.2018:

Taustaa

Sosiaali- ja terveyslautakunta myöntää kohdennettuja avustuksia yhdistyksille ja järjestöille, joiden toiminta on sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymien hyvinvointiohjelmien tavoitteiden mukaista. Avustuksia voivat hakea kansanterveystyötä ja ehkäisevää päihdetyötä tekevät ja sosiaalista hyvinvointia edistävät yhdistykset ja järjestöt.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustukset myönnetään noudattaen kaupungin yleisiä avustusohjeita. Avustukset on tarkoitettu turkulaisille yhdistyksille, jotka hoitavat moitteetta anomuksensa, selontekonsa ja muut velvoitteensa kaupungille. Avustettavan toiminnan tulee kohdistua Turun kaupungin asukkaisiin. Avustusta hakevan järjestön tai yhdistyksen toiminnasta tulee olla näyttöä vähintään vuoden ajalta. Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt avustustoiminnan linjauksista hyvinvointitoimialalla 19.4.2016 § 77 ja tapahtumiin tai kertaluontoiseen toimintaan kohdennettujen erityisavustusten myöntämisperiaatteet 10.1.2017 § 5. Hyvinvointitoimialan avustuslinjausten valmistelussa on huomioitu samanaikaisesti tapahtunut kaupungin yleisen avustustoiminnan hallintamallin käyttöönoton valmistelu ja avustusohjeiden päivittäminen (kh 4.4.2016 § 143).

Avustusrekisteri ja sähköinen haku- ja maksuprosessi

Kaupunginhallitus päätti kaupungin avustustoiminnan periaatteiden hyväksymistä 3.9.2018 § 331. Avustushakemukset jätetään toimialasta riippumatta samaan sähköiseen järjestelmään (AURTUA), jonka tiedoista muodostuu kaupunkitasoinen avustusrekisteri.

Oheismateriaali 1Khn päätös 3.9.2018 § 331

Yhteisömuotoisten hakijoiden perustiedot kuten Y-tunnus tai rekisterinumero tuodaan valtakunnallisista järjestelmistä, mikä varmistaa tietojen oikeellisuuden. Järjestelmään kerätään perustietojen ja hakijan esittämien hakemustietojen ohella avustusten myöntämiseen ja myönnettävään määrään vaikuttavia tietoja.

Kaupungin strategisten painopisteiden huomioon ottaminen on sisällytetty järjestelmässä hakijalle esitettäviin taustakysymyksiin, joilla kartoitetaan toiminnan kohderyhmää ja toiminta-aluetta kaupungissa sekä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Vastaukset yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä yhteisöllisyyden edistämistä samoin kuin kiusaamisen ja yksinäisyyden ehkäisemistä koskeviin kysymyksiin antavat puolestaan hyödyllistä tietoa kaupungin strategisten teemojen toteutumisesta avustettavassa toiminnassa. Lisäksi taustakysymyksissä on otettu huomioon mahdollinen digitalisuuden edistäminen ja innovatiivisuus.

Avustushakemukset ohjautuvat eri toimielinten päätöksentekoon järjestelmässä esitettävien toiminnan luonnetta kuvaavien kysymysten kautta. Hakemukset valmistellaan toimielinten päätöksentekoon JoutseNet asianhallintajärjestelmään. Päätöksen tultua lainvoimaiseksi myönnetyt avustukset siirretään AURTUA – järjestelmän kautta SAP/SIPS maksatukseen. Tietojen raportointi toteutetaan PowerBI:llä.

Vuoden 2019 strateginen linjaus ja painopiste

Vuoden 2019 kaupungin avustustoiminnan strategiseksi linjaukseksi esitetään asukkaiden hyvinvoinnin edistämistä ja painopisteeksi syrjäytymisen ehkäisemistä. Näitä toteutetaan lisäämällä yhteistyötä kaupungin ja avustettavaa toimintaa järjestävien tahojen kesken hyödyntämällä aluetyön Turun mallia.

Avustuslajit ja hakuajat

Kaupunginhallituksen vahvistaman avustusten yleisohjeen mukaisesti kaupunki myöntää avustuksia yhdistysten ja muiden yhteisöjen säännölliseen toimintaan sekä kohdennettuja erityisavustuksia tiettyyn tapahtumaan, toimintoon taikka pienimuotoiseen investointiin kuten kunnossapitoon ja peruskorjaukseen. Vakiintuneiden toimijoiden kanssa voidaan yhteistyön vahvistamiseksi ja toiminnan pitkäjänteisen kehittämisen tueksi tehdä yhteistyösopimus. Aiemmin erillisinä myönnetyt avustukset ja huojennukset vuokrakustannuksiin esitetään sisällytettäviksi toiminta-avustuksiin lukuun ottamatta arvonlisäveron palautukseen oikeuttavia kohteita. Edellä mainitusta syystä hyvinvointitoimiala ei tee alivuokralaissopimuksia järjestöjen kanssa.

Kaupunkitasoisen avustusrekisterin mahdollistavan järjestelmän hyödyntäminen edellyttää kattavaa tietojen keräämistä ja menettelytapojen kuten avustuspäätösten ajankohdan mahdollisimman laajaa yhtenäisyyttä eri toimielimissä. Erityisesti kerran vuodessa myönnettävien toiminta-avustusten hakuaika olisi tarkoituksenmukaista ajoittaa syyskaudelle (lokakuu) siten, että päätöksenteko on mahdollista heti talousarvion tultua vahvistetuksi. Samalla tulisi pyrkiä kohdennettujen erityisavustusten myöntämiseen mahdollisimman laajalti ympärivuotisesti.

Hyvinvointitoimialan avustusperiaatteet

Hyvinvointitoimialalla tehdään vakiintuneiden toimijoiden kanssa kaupungin yleisten avustuslinjauksien mukaan yhteistyön vahvistamiseksi ja toiminnan pitkäjänteisen kehittämisen tueksi vähintään kahden vuoden kestoinen yhteistyösopimus, joka voi sisältää rahallisen avustuksen, työntekijä-, tila-, asiantuntija- ja viestintäyhteistyön tms. Sopimuksen avustus myönnetään budjettiin varatun määrärahan suuruisena vuodelle 2019 ja vähintään samansuuruisena vuodelle 2020 edellyttäen, että avustuksille palvelualueiden budjetissa varattu määräraha säilyy samansuuruisena ja sisältyy kaupunginvaltuuston hyväksymään sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioon.

Hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalityön, ja vanhuspalvelujen tulosalueet ovat vuosittain avustaneet toimintaansa oleellisesti tukevia järjestöjä. Lisäksi on myönnetty vuosittain kansanterveystyötä, ehkäisevää päihdetyötä ja sosiaalista hyvinvointia tuottavien yhdistysten kohdennetut avustukset. Molempien avustuslajien hakuaika on lokakuu. Tapahtumiin ja kertaluonteisiin toimintoihin on hakuaika kaksi kertaa vuodessa, maaliskuussa ja lokakuussa.

Muilla toimialoilla on käytössä lautakunnissa lähetekeskustelut marras-joulukuussa, jonka jälkeen avustuspäätökset tehdään seuraavassa kokouksessa. Koska avustusrekisterin kattavuus ja kaupunkitasoisten tietojen oikeellisuus edellyttää mahdollisimman yhtenäisiä toimintatapoja toimialojen ja toimielinten avustusperiaatteissa, hakumenettelyssä sekä haku- ja päätöksentekoaikatauluissa, sama menettely otetaan käyttöön hyvinvointitoimialla.

Esitämme, että

  1. sosiaali- ja terveyslautakunta varaa vuoden 2019 talousarvioon 400 000 euroa kansanterveystyötä ja ehkäisevää päihdetyötä tekevien ja sosiaalista hyvinvointia edistävien yhdistysten ja järjestöjen kohdennettuihin avustuksiin.
  2. vuoden 2019 talousarvioon varataan 20 000 euroa tiettyyn tapahtumaan tai toimintoon kohdennettuja erityisavustuksia varten.
  3. perhe- ja sosiaalipalvelujen, vanhus- ja vammaispalvelujen sekä terveyspalveluiden palvelualueiden talousarvioihin varataan aiempien vuosien tapaan määräraha, jolla avustetaan palvelualueiden toimintaa oleellisesti tukevia järjestöjä. Palvelualueet arvioivat, mitkä järjestöt ovat tällaisia ja määrittelevät avustamiseen varattavan määrärahan suuruuden sekä käyvät sopimusneuvottelut ko. järjestöjen kanssa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää vahvistaa edellä esitetyt avustuslinjaukset ja avustusmäärärahat.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAvustustoimikunta
tiedVapaa-aikatoimiala, liikuntapalvelut
tiedVapaa-aikatoimiala, nuorisopalvelut
tiedVapaa-aikatoimiala, toimialan hallinto
tpvAhonen Sari
tpvHalin Jaana
tpvHeinonen Seija
tpvKauniskangas Katariina
tpvKuronen Sirpa
tiedPerälä Antti
tpvTähkävuori Jenni