Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta13816.05.20186

4745-2018 (04.03)

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden hätämajoituspalveluiden järjestäminen

Tiivistelmä:

Osa kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista jää Suomeen. Sosiaali- ja terveystoimella on velvoite järjestää välttämätön ja kiireellinen tuki myös laittomasti maassa oleskeleville henkilöille. Velvoite kattaa myös hätämajoituksen järjestämisen. Hätämajoitusta esitetään järjestettäväksi yhteistyössä SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa.

Sosterla § 138

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen 9.5.2018:

Sosiaali- ja terveyslautakunta palautti asian uudelleen valmisteluun 25.4.2018 § 115.

Sosiaalihuoltolain 21 § mukaan tilapäistä asumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat kiireellistä tilapäistä apua. Tämä voi koskea myös ilman oleskeluoikeutta maassa oleskelevia henkilöitä. (STM Kuntainfo 2/2017). STM:n ohjeen mukaan laittomasti maassa oleskelevat henkilöt tulee ensisijaisesti ohjata kuntiin, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstö tapauskohtaisesti arvioi henkilön välttämättömän tuen, huolenpidon ja palvelun tarpeen. Oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon perustuu perustuslakiin. 

Oheismateriaali 1STM Kuntainfo 2/2017

Perheettömien aikuisten hätämajoitukseen on ollut osoitettavissa Sillankorva. Sillankorvan tilanne on merkittävästi muuttunut kevättalven aikana, kun sinne on jouduttu tilapäisesti siirtämään Sirkkalan päiväkeskuksen toimintoja. Sillankorvan vastaanottokykyä ovat vähentäneet myös toimet, joilla Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tekemiin huomioihin on lähdetty hakemaan korjausta. Sillankorva ei siis tällä hetkellä tosiasiallisesti pysty toimimaan hätämajoituspaikkana. Suuremman henkilömäärän sijoittaminen Sillankorvaan ei ole ollut aikaisemminkaan mahdollista. Perheiden hätämajoitustarpeeseen on suunniteltu vastattavan tapauskohtaisesti.

Turussa laittomasti oleskelevien henkilöiden kokonaismäärää on vaikea arvioida, arviot liikkuvat muutamissa kymmenissä. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt ovat hakeutuneet pääasiassa pääkaupunkiseudulle. Paperittomat henkilöt hakevat perustoimeentulotuen Kelasta. Toistaiseksi Turun sosiaalipalveluihin on ohjautunut vain muutama yksittäinen laittomasti maassa oleskeleva henkilö. Heidän tuen tarpeensa on arvioitu yksilöllisesti ja tarpeeseen on vastattu tapauskohtaisesti paperittomien palvelujen koskevien STM.n ohjeistusten mukaisesti. Myös terveydenhuollon palveluissa tarve on ollut vähäistä. Viranomaisilla on velvoite ohjata laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä vapaaehtoiseen paluuseen kotimaansa ja tämä, sekä yleinen viranomaispelko epäilemättä vähentävät palveluihin hakeutumista.

Hyvinvointitoimiala ja konsernihallinto ovat alustavasti neuvotelleet yhteistyöstä hätämajoituspalveluiden järjestämisessä Suomen Punaisen Ristin kanssa, jolla on pitkä kokemus turvapaikanhakijoiden sekä paperittomien kanssa toimimisesta. Suomen Punainen Risti / Varsinais-Suomen piiri ja Turun kaupunki tekivät yhteistyötä turvapaikanhakijoiden hätämajoituksen järjestämisessä vuosina 2015-2016. SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa on neuvoteltu kokonaisuudesta, johon kuuluisi hätämajoituksen ohella mahdollisuus aterioihin. Lähtökohtana on ollut yöpymisen turvaaminen eikä siihen sisälly päivätoimintaa. Tavoitteena on kustannustehokkaasti ja taloudellisesti tuottaa lyhytaikaista ja välttämätöntä apua. Tavoitteena on edelleen ohjata kyseiseen asiakasryhmään kuuluvia henkilöitä vapaaehtoisen paluun piiriin.

Esitämme SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa tehtäväksi puitesopimusta laittomasta maassa oleskelevien henkilöiden hätämajoituksen järjestämiseksi siten, että palvelun kohteena olisivat

SPR tuottaa paperittomille henkilöille, paitsi tässä sovitun hätämajoituksen, myös heidän tarvitsemansa välttämättömän tuen, kuten ohjaus- ja neuvontapalvelut sekä vapaaehtoisverkoston avulla palveluja, kuten henkistä tukea ja terveysneuvontaa.

SPR:n Varsinais-Suomen piiri esittää Turun kaupungin hyvinvointitoimialalle hätämajoituksen järjestämistä 1.6.-31.12.2018 hintaan 128 500 €, joka kattaa toiminnan käynnistämisen kustannuksen, tilavuokran, toimintamäärärahan sisältäen elintarvikkeet sekä henkilökunnan palkan.

SPR ohjaa muut majoitukseen hakeutuvat henkilöt Turun kaupungin sosiaalihuollon osoittamiin majoituspalveluihin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 11.5.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta oikeuttaa hyvinvointitoimialan tekemään SPR:n Lounais-Suomen piirin kanssa sopimuksen edellä esitetyn mukaisesti laittomasti maassa olevien henkilöiden hätämajoituksen järjestämiseksi ajalle 1.6.-31.12.2018.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lammen ehdotus asian hylkäämisestä raukesi kannatuksen puutteesta.

Lampi jätti asiasta eriävän mielipiteen:

”Eriävä mielipide

Kuten oheismateriaalissa (STM Kuntainfossa 2/2017) todetaan, viranomaisilla on velvoite ohjata laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä vapaaehtoisen paluuseen kotimaahansa.

Helsingin kaupungin toimesta on julkaistu heidän Työryhmänsä selvitys (Helsinki helmikuu 2018) jossa todetaan ettei Suomen lainsäädäntö ota suoraan kantaa paperittomien henkilöiden asemaan. Ilman laillista oleskelulupaa ja kotikuntaoikeutta heillä ei ole kuntalaisuuteen perustuvaa oikeutta kunnan palveluihin eikä asumisperusteiseen sosiaaliturvaan. Kyseisestä työryhmän selvityksestä käy ilmi myös, että juuri Helsinki haluaa, että paperittomille tarjotaan palveluja myös muissa suurimmissa kaupungeissa Suomessa. Emme voi olla riippuvaisia siitä mitä Helsinki haluaa. Helsingin kaupungilla ei voi olla lainmukaista oikeutta päättää yleisistä linjauksista koskien muita kaupunkeja ja kuntia.

Esityksessä toiminta suunnitelma on edelleen varsin puutteellinen ja epätarkka. Jos hätämajoituksen tarve on ollut vain satunnaista, pidän kustannuksia varsin korkeina vain toiminnan ylläpitämiseksi. Hyvinvointitoimialan budjetti ylittyy jälleen kerran.

Kaupungissamme on asuntopula ja TVT:n asuntoja jonotetaan mutta nyt sitten tähän hätämajoitukseen löytyy asunto henkilöille jotka ovat jääneet maahamme laittomasti aivan omasta tahdostaan koska oikeuslaitoksemme päätökset kyseenalaistetaan.

STM suosittaa, että kunnan ohjaisivat laittomasti maassa oleskelevan vapaaehtoisen paluun järjestelmään.

Hätämajoituksen järjestäminen on yksi tekijä, joka houkuttelee todennäköisesti jäämään Suomeen vapaaehtoisen kotimaahan paluun sijaan. Näitä houkuttimia ei pidä ylläpitää, puhumattakaan lisätä.

Pirjo Lampi”

Jakelu

ilmSuomen Punainen Risti Varsinais-Suomen Piiri
tpvKuronen Sirpa