Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta13916.05.20187

10569-2017 (002, 422)

Turun kaupungin ja sijaishuoltoyksikkö Tammen päivystysperhetoiminnan seutukunnallinen pilotti

Tiivistelmä:

Kaarinan kaupungin alaisuudessa toimiva sijaishuoltoyksikkö Tammi on perhehoidon yhteistyöryhmässä esittänyt Turulle alueellisen ympärivuorokautisen päivystysperhepilotin aloittamisesta 1.9.2018 alkaen. Pilotissa sijaishuoltoyksikkö Tammen sopimuskuntien päivystysperhesijoitukset koordinoidaan Turussa Vähäheikkilän perhetukikeskuksen Päivölä-osaston ja Salon perhekuntoutuskeskus Paavolan yhteistyönä. Pilotin aikana kehitetään yhtenäinen maakunnallinen malli päivystysperhesijoitusten tukemiseen. Kyse on toiminnan pilotoinnista, jona aikana kuntien välistä laskutusta ei toteuteta.

Sosterla § 139

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja sijaishuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Eira Virolainen 8.5.2018:

Päivystysperheillä tarkoitetaan valmennettuja sijaisperheitä, jotka ottavat lapsia lyhytaikaisiin sijoituksiin esim. kiireellisissä sijoituksissa. Myös lyhytaikaisissa sijoituksissa on tavoitteena lisätä 0-17 vuotiaiden lasten perhesijoitusten määrää ja osuutta sijoituksista.

Päivystysperhesijoitukset ovat lisääntyneet Turussa vuodesta 2016, jolloin Pienten lasten vastaanottokodin (nykyisin Vähäheikkilän perhetukikeskus), Päivölä-osasto aloitti toiminnan Turun päivystysperhetoiminnan koordinaattorina. Yhteistyö sijoituksissa alueellisen sosiaalipäivystyksen kanssa on ollut toimivaa. Tarve alueelliseen toimintaan on noussut tarpeesta saada lisää päivystysperheitä, lisätä päivystysperhesijoitusten määrää ja yhdenmukaistaa päivystysperhesijoituksen käytäntöjä. Perhesijoitusten osuuden lisääminen on lastensuojelun laadun ja kustannusten hallinnan kannalta perusteltua.

Pilotissa sijoitukset päivystysperheisiin toteutetaan virka-ajalla kuntien sosiaalityöntekijöiden toimesta ja virka-ajan ulkopuolella ja Turun osalta kaikkina aikoina alueellisen sosiaalipäivystyksen toimesta avohuollon tai kiireellisen sijoituksen päätöksellä. Alueellinen sosiaalipäivystys kattaa Vakka-Suomen seutukuntaa lukuun ottamatta koko Varsinais-Suomen. Sijaishuoltoyksikkö Tammella on sopimus 22 kunnan kanssa (https://www.kaarina.fi/sijaishuoltoyksikkotammi/tammi/fi_FI/sopimuskunnat/). Sijaishuoltoyksikkö Tammen kautta sopimuskuntien alueella virka-aikaisia sijoituksia on vuosittain tehty n. 40.

Sijaishuoltoyksikkö Tammi rekrytoi ja valmentaa päivystysperheet itse. Myös Turku rekrytoi itse omat päivystysperheensä. Turun käyttämien perheiden valmennuksen hoitavat kilpailutetut palveluntuottajat. Turun päivystysperhevalmennuksen sopimuskausi on voimassa 31.12.2019 asti. Pilotin aikana arvioidaan mm. se, mitä hyötyä valmennuksen toteuttamisesta omana toimintana on ja miten päivystysperheiden valmennus olisi alueellisesti toteutettavissa yhdenmukaisin käytännöin.

Pilotointi toteutetaan 1.9.2018–31.12.2019. Toiminnan hyötyjä ja kehittämistarpeita tulevaan maakunnalliseen toimintaan siirtymiseksi arvioidaan pilotin aikana perustettavassa ohjausryhmässä, johon nimetään jäsenet Turusta, sijaishuoltoyksikkö Tammesta ja sopimuskunnista. Pilottiin mukaan lähtevät tekevät kukin kunnat saattavat asian käsiteltäväksi oman kuntansa päättävän toimielimen tietoon tai päätettäväksi. Yhteistyön tavoite on kehittää ja yhtenäistää alueellisia päivystysperhekäytäntöjä ja kehittää ja arvioida tulevia toimintamalleja maakunnan alueella. Kuntien välistä laskutusta ei pilotin aikana tehdä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä 1.9.2018–31.12.2019 kestävän Turun kaupungin ja sijaishuoltoyksikkö Tammen seudullisen päivystysperhepilotin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKuronen Sirpa
tpvVirolainen Eira