Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta5921.02.20181

2305-2018 (00 01 02, 10 04 03, 02 05 01)

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan asumisneuvonnan laajentaminen ja ARAn rahoituksen hakeminen vuosille 2018 - 2021

Tiivistelmä:

Turun kaupunki järjestää asumisneuvonnan yhteistyössä TVT Asunnot Oy:n ja Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n kanssa. Kaupungin tarve on parantaa asumisneuvonnan saatavuutta niin, että se tavoittaa myös aiemmin kattamattomat alueet ja vuokra-asukkaat. ARAlla on käynnissä rahoitus-haku vuokra-asukkaiden talousneuvontaan vuodelle 2018. Rahoitusta esitetään haettavaksi asumisneuvonnan laajentamiseen vuosille 2018-2021.

Sosterla § 59

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen 20.2.1018

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksella (ARA) on käynnissä avustushaku vuokra-asukkaiden talousneuvontaan vuodelle 2018. Avustus liittyy Vuokra-asukkaiden talousongelmien ehkäiseminen (ASTA) –kokeiluhankkeeseen. Avustus on suuruudeltaan enintään 50 % hankkeen kokonaiskustannuksista.

Asumisneuvonta Turussa

Turun kaupunki järjestää asumisneuvontaa yhteistyössä TVT Asunnot Oy:n ja Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n kanssa. Toimijana Turun kaupungilla on hyvinvointitoimiala. Itä-Turussa asumisneuvonta on käynnistynyt jo vuonna 2002 silloisen Varissuon Huolto Oy:n kanssa Varissuolla. Yhtiö on nykyään Akseli Kiinteistöpalvelut Oy ja yhteistyö jatkuu edelleen, kumppanuudessa ovat mukana Turun kaupunki (60%), Akseli (20%) ja TVT (20%). Yhteistoimintasopimus on toistaiseksi voimassa oleva ja kattaa nykyään myös Lausteen. Itä-Turussa työskentelee yksi asumisneuvoja.

TVT Oy:n järjestää asumisneuvontaa myös omana toimintanaan, tämä käynnistyi v. 2009. Kohteina olivat Halinen, Runosmäki (Aurinkolaakso), Länsinummi ja lisäksi häätöuhan alla olevat lapsiperheet. Hyvinvointitoimiala on osallistunut tähän työhön 50 %:lla yhden neuvojan kustannuksista. Myöhemmin asumisneuvonta on laajentunut koskemaan kaikkia TVT Asunnot Oy:n asukkaita ja työ on muotoutunut tarpeen mukaiseksi. TVT:llä on nyt kolme asumisneuvojaa, joista kolmanteen se on hakenut vuosille 2017-2018 ARA-rahoitusta asunnottomuuden vähentämiseen kohdennetusta rahoitushausta, erityisenä kohderyhmänä on mainittu vapautuvat vangit.  

Turun kaupunki on osallistunut kummankin toiminnan kustannuksiin sekä ohjausryhmätyöskentelyyn. Toiminnan tavoitteet tarkistetaan vuosittain yhdessä kaupungin kanssa.

Asumisneuvonnan tarve

Asumisneuvonta on Itä-Turussa ja TVT:n kiinteistöissä tunnettua ja se on hyvin verkottunut alueen muiden toimijoiden kanssa. Kaupungin tarve on parantaa asumisneuvonnan saatavuutta niin, että se tavoittaa myös aiemmin kattamattomat alueet ja vuokra-asukkaat. Asumisen turvaaminen on syrjäytymiskehityksen katkaisemisessa ensiarvoisen tärkeää. Asumisneuvonnan kautta tapahtuva varhainen puuttuminen on tehokas keino häätöjen ja vuokraveloista johtuvien ongelmien estämiseen.  Itä-Turku ja Pansio-Pernon alue ovat olleet runsaan ja edullisen vuokra-asuntotarjonnan vuoksi kaupunkiin muuttavien sisäänmuuttoalueita ja siten myös asumisneuvonnan tarve on ollut suurta. Vuokralla asuvissa on paljon pienituloisia lapsiperheitä, nuoria, yksineläjiä, maahanmuuttajia ja entistä enemmän myös toimintakyvyltään heikkeneviä ikäihmisiä. Kaupungin talouden kehittyessä nyt suotuisasti muutto kaupunkiin lisääntyy, ja tämä osaltaan kasvattaa tarvetta.

Toiminta on osoittautunut tarpeelliseksi ja sen voi todeta hyödyttävän eniten haavoittuvimmassa asemassa olevia kaupunkilaisia. Turussa vuokra-asuminen on voimakkaasti keskittynyt tietyille asuinalueille, joilla on myös muuta kuin arava-vuokra-asuntokantaa. Tällöin myös asumisen ongelmat keskittyvät näille alueille. Tällä hetkellä asumisneuvontaa ei ole saatavissa kattavasti kaupungin eri alueilla.

Väestöryhmien välisten hyvinvointierojen kaventaminen on Turun kaupungin strategisia tavoitteita. Väestöryhmistä nousevat esille erityisesti nuoret, köyhät lapsiperheet sekä maahanmuuttajat ja maahanmuuttajataustaiset perheet. Vuoden 2017 asunnottomuuskartoituksessa asunnottomuus Turussa oli lisääntynyt ja erityisesti nuorten asunnottomuuden kasvu on hälyttävää. Asunnottomuus on äärimmäinen syrjäytymisriski. Vuokravelkojen kertyminen voi olla syrjäytymiskierteen käynnistävä tekijä.

Mitä toiminnan laajennuksella tavoitellaan?

Laajennetun asumisneuvonnan tavoitteena on

Toiminta käynnistyy 1.9.2018, mikäli ARAn rahoitus tarkoitukseen saadaan. Toiminta jatkuu hankerahoituksella vuoden 2021 elokuuhun. Toiminta-aluetta laajennetaan asteittain, toimintatapoja kehitetään ja yhteistyötä rakennetaan uusien yhteistyökumppanien kanssa. Vuoden 2021 aikana toiminta vakiinnutetaan. Toiminnalle nimetään ohjausryhmä.

Toiminnan laajennuksen kustannusvaikutukset

Akseli kiinteistöpalvelujen ja TVT:n kanssa yhteistyössä järjestettävässä  asumisneuvonnassa ajalle 9/2018-8/2021 toiminnan kokonaiskustannus on 312 600 € (sis. alv.24%). Tähän haetaan ARAn avustusta 50%. Turun kaupungin hyvinvointitoimiala vastaa 60% avustuksen jälkeen jäävästä omavastuuosuudesta Akselin ja TVT:n rahoitusosuuden ollessa kummankin 20 %. Hyvinvointitoimialan vuosittainen maksuosuus on tämän toiminnan laajennuksen osalta enintään 31 260 €. Vuodelle 2018 kustannuksen nousu vuoden neljältä viimeiseltä kuukaudelta on n. 1 500 € budjetoidusta 27 000 €:sta. Aran rahoituksen päätyttyä hyvinvointitoimiala vastaa 60% kahden asumisneuvojan kustannuksista, yhteensä n. 65 000 €/v.

TVT Oy:n omana toimintanaan järjestämään asumisneuvontaan hyvinvointitoimiala osallistuu 50% panostuksella yhden asumisneuvojan kustannuksiin. Kolmannen asumisneuvojan kustannuksiin TVT on saanut Ara-rahoitusta vuosille 2017 ja 2018, hyvinvointitoimilan osallistuu vuonna 2018 15 % kustannuksesta, enintään 7 500 €:lla. Yhteensä vuonna 2018 on TVT:n järjestämään asumisneuvontaan varattu n. 25 000 €.  ARAn rahoituksen päätyttyä hyvinvointitoimiala osallistuu kustannuksiin yhteensä yhden asumisneuvojan työpanoksen verran.

Toiminnan vakiintuessa kaupungissa toimii viisi asumisneuvojaa, joista hyvinvointitoimiala vastaa vuoden 2021 jälkeen 2,2 asumisneuvojan kustannuksesta, yhteensä arviolta runsas 100 000 €/v.

Toiminnan vaatima määräraha on varattu perhe- ja sosiaalipalvelujen vuoden 2018 talousarvioon. Vuosien 2019-2021 talousarvioissa varaudutaan toiminnan laajenemiseen suunnitellulla tavalla. TVT Asunnot Oy:n sekä Akseli kiinteistöpalvelut OY:n ja TVT Asunnot Oy:n kanssa solmitut yhteistyösopimukset päivitetään.

Edellä olevan perusteella esitän, että sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy suunnitelman asumisneuvojatoiminnan laajentamisesta, oikeuttaa hyvinvointitoimialan tekemään toiminnan edellyttämät yhteistoimintasopimukset ja hakemaan ARAn rahoitusta toiminnan laajentamiseen.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.2.2018:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuronen Sirpa