Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta710.01.20187

12351-2017 (032)

Maksukaton laskemista koskeva työprosessin muutos

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että maksukaton täyttyessä asiakkaalle kirjoitetaan todistus maksuvapautuksesta ja tarvittaessa asiakkaan pyytämä erittely tai muu selvitys. Samalla terveysviraston hallintopäällikön päätös (diaari 9085€1999) kumotaan.

Sosterla § 7

Hyvinvointitoimiala, taloushallinto, laskutusesimies Riikka Kilpi 1.12.2017:

Lain sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista mukaan (6 a §) laissa määriteltyjen asiakasmaksuille on määritelty kalenterivuodelle maksukatto, joka vuonna 2017 on ollut 691,00 euroa. Maksukaton ylittymisen jälkeen ovat maksukattoon sisältyvät palvelut maksuttomia asianomaisen kalenterivuoden loppuun. Laitoshoidosta voidaan kuitenkin periä maksu palvelun käyttäjän ylläpidosta maksukaton ylittymisen jälkeenkin. Ylläpitomaksun suuruus säädetään valtioneuvoston asetuksella.

Valtioneuvoston 23.11.2017 vahvistama terveydenhuollon maksukaton määrä on 683 euroa/kalenterivuosi 1.1.2018 alkaen. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaan asiakkaan on itse seurattava maksukaton täyttymistä ja maksutoimistoon tulleen yhteydenoton perusteella asiakkaalle on laadittu maksukattolaskelma sekä kirjoitettu käsin (n. 1.500 kpl/vuosi) vihreä vapaakortti (Terveysviraston hallintopäällikön päätös 9085-1999 17.01.2000). Vapaakorttia ei ole mahdollista tulostaa suoraan järjestelmästä ja toisaalta Turun kaupungin tai VSSHP:n myöntämien vapaakorttien tiedot näkyvät suoraan laskutusjärjestelmässä. Maksukattolaskelman laatimisen jälkeen asiakkaalle ei synny laskua maksukaton piiriin kuuluvista maksuista em. laskuttajilta.

Maksukattojen laskemiseen liittyvää prosessia on tarkasteltu vuoden 2017 aikana työprosessin toimivuuden sekä erityisesti tietojärjestelmän näkökulmasta. Pegasos-järjestelmän maksukattolaskentaan liittyvät ominaisuudet on saatu monipuolisemmin käyttöön siten, että esimerkiksi yhteistyötä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin maksutoimiston kanssa on saatu joustavammaksi.

Työprosessin helpottamiseksi asiakkaalle laaditaan jatkossa koneellisesti täytettävä sekä tulostettava todistus terveydenhuollon maksukaton täyttymisestä. Tulostettava lomake vähentää manuaalisesti kirjoitettavaa työtä ja osaltaan nopeuttaa maksukattolaskelmien laatimista.

Terveydenhuollon maksukaton täyttyessä (1.1.2018 lähtien) asiakkaalle kirjoitetaan ja tulostetaan todistus maksuvapautuksesta. Tarvittaessa toimitetaan asiakkaan pyytämä erittely tai muu selvitys terveydenhuollon maksukaton täyttymisestä. Toisin sanoen vihreä vapaakortti korvataan asiakkaalle toimitettavalla todistuksella terveydenhuollon maksukaton täyttymisestä. Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri on luopunut vihreän vapaakortin kirjoittamisesta kesällä 2017.

Lisäksi esitän sosiaali- ja terveyslautakunnan päätettäväksi, että maksukaton täyttyessä asiakkaalle kirjoitetaan todistus maksuvapautuksesta ja tarvittaessa asiakkaan pyytämä erittely tai muu selvitys. Terveysviraston hallintopäällikön päätös (diaari 9085-1999) kumotaan.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 3.1.2018

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKilpi Riikka