Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta810.01.20188

12351-2017 (032)

Esitys terveyspalveluiden avoterveydenhuollon hoitajavastaanottojen avosairaanhoidollisten palvelujen asiakasmaksun käyttöönotosta

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään asiakasmaksun käyttöönottoa 1.2.2018 alkaen terveyspalveluiden avoterveydenhuollon hoitajavastaanottojen 18 vuotta täyttäneiltä asiakkailta sairaanhoidollisten hoitajakäyntien kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuodessa sekä sarjahoitona annettavista toistuvista hoitajavastaanotoilla toteutettavista haavahoidoista enintään 45 hoitokerralta kalenterivuodessa. Lisäksi peruuttamattomista käyttämättä jääneistä hoitajakäynneistä peritään maksu, mikäli peruuttamatta jättämiselle ei ole hyväksyttävää syytä.

Sosterla § 8

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas, avosairaanhoidon ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen, ylihoitaja Jaana Piispanen 3.1.2018:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 13.12.2017 § 320 palauttaa uudelleen valmisteltavaksi hoitajavastaanoton käyntimaksuja ja asiakasmaksujen maksukaton täyttyessä asiakkaalle kirjoitettavaa todistusta koskevan asian. Esityksenä tuolloin oli, että 1.1.2018 alkaen 18 vuotta täyttäneiltä perittäisiin asiakasmaksuna 11,50 euroa sairaanhoidollisista hoitajakäynneistä kolmelta ensimmäiseltä hoitajakäynniltä kalenterivuodessa sekä sarjahoitona annettavista toistuvista hoitajavastaanotoilla toteutettavista haavahoidoista kuitenkin enintään 45 hoitokerralta kalenterivuodessa. Lisäksi esitettiin, että peruuttamattomasta tai käyttämättä jätetystä hoitajakäynnistä perittäisiin yli 15-vuotiailta 51,40 euroa, jos peruuttamatta jättämiseen ei ole hyväksyttävää syytä.

1.1.2017–15.12.2017 välisenä aikana Turun terveysasemille on tehty yhteensä 112 657 sairaanhoitajan vastaanottokäyntiä, joissa yksittäisiä asiakkaita oli 46 719. Kun edellä olevista määristä vähennetään yli kolme kertaa vuoden aikana asioineet (6 783 potilasta ja 49 780 käyntiä) sekä kaikki maksuvapautuspotilaat (3 155, käyntejä yht. 8 742), saadaan maksullisten käyntien määräksi yht. 54 135 ja niiden yksittäisten asiakkaiden määräksi 36 781, jotka maksaisivat vastaanottomaksun. Peruuttamattomia hoitaja-aikoja on ollut arviolta 1 849, mutta kaikkia peruuttamattomia käyntejä ei ole tilastoitu.

Euromääräisesti laskettuna em. ajankohtana käyntimaksuja olisi kertynyt 622 552,50 €. Lisäksi peruuttamattomista käynneistä olisi kertynyt yli 95 000 €. Käyntimaksut kohdistuisivat pääasiassa satunnaisiin käynteihin. Hoitajamaksua voidaan periä sairaanhoidollisista käynneistä, kuten injektioiden tai infuusioiden antaminen, ompeleiden poistot, spirometria- ja audiometriatutkimuskäynnit, haavahoidot, rokotusohjelman ulkopuoliset rokotukset, muisti-, diabetes- ja astmahoitajan vastaanotot, korvahuuhtelut, PEF-seurannat, sekä muut hoitajan vastaanotot, jossa aiheena on ollut äkillisen sairauslomatarpeen toteaminen/hoito-ohjeiden ja sairauslomatodistuksen antaminen.

Toistuvissa eli ns. sarjakäynneissä (esim. haavahoidot) käyntimaksu sisältää myös vastaanotolla tarvittavat tuotteet. Tällöin asiakkaiden ei tarvitse hankkia tarvikkeita itse. Suurimmassa osassa käyntimaksut tulisivat myös asiakkaalle halvemmaksi kuin haavanhoitotuotteet ostettuna. Käytäntö varmistaisi myös sen, että haavoja hoidetaan parhailla mahdollisilla tuotteilla.

Hyvinvointitoimiala, toimialajohtaja Riitta Liuksa 3.1.2018

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti yksimielisesti hylätä esityksen

Jakelu

tiedHonkinen Päivi-Leena
tiedKauniskangas Katariina
tiedPiispanen Jaana