Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta1010.01.201810

11258-2014 (011)

Vamos-toiminnan jatkaminen Turussa vuonna 2018

Tiivistelmä:

Nuorten syrjäytymiseen puuttumiseksi Turussa käynnistettiin vuonna 2015 Vamos-toiminta yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön ja Me-säätiön kanssa. Toiminta on löytänyt paikkansa nuorten palvelujärjestelmässä ja sitä esitetään jatkettavaksi vuonna 2018.

Sosterla § 10

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen 8.12.2017

Nuorten tukipalvelu Vamoksen toiminta käynnistettiin Turussa v. 2015 (Sosterla 11.11.2014 § 266). Toiminnasta vastaa Helsingin diakonissalaitos (HDL). Toiminnan käynnistymistä vauhditti Me-säätiön Turulle tarkoitusta varten myöntämä 200 000 €/vuosi taloudellinen tuki kolmelle ensimmäiselle vuodelle. Sopimus tehtiin HDL:n kanssa vuosille 2015-2017 http://www.vamosnuoret.fi/.

Turun Vamoksen erityispiirteenä on ollut 12-15-vuotialle järjestetty palvelu, jolla on haluttu puuttua jo varhaisnuorten ongelmiin ja tukea siirtymistä alakoulusta yläkouluun ja sieltä edelleen toiselle asteelle. Alkuperäisen sopimuksen mukainen kohderyhmä oli 12-19 vuotiaat. Vuoden 2017 aikana ikäryhmää laajennettiin 20-29 -vuotiaisiin, kun Helsingin diakonissalaitos sai ainoa toimijana STM:n erillisrahoituksen hallituksen Nuorisotakuusta yhteiskuntatakuun suuntaan –kärkihankerahoituksen. Kärkihankkeen rahoituksella kehitettävän toiminnan kohderyhmänä ovat 16-29 -vuotiaat nuoret.

Vamos on löytänyt paikkansa Turun nuorten palvelujärjestelmässä ja sen toimintaa on perusteltua jatkaa. Yhteistyö sivistystoimialan ja vapaa-aikatoimialan kanssa on toimivaa. Toiminta on kolmen vuoden aikana tullut tunnetuksi ja mm. koulut osaavat hyödyntää sen palveja. Vamos tekee tiivistä yhteistyötä Turun Ohjaamon kanssa https://www.turku.fi/ohjaamo. Molemmat sijaitsevat osoitteessa Yliopistonkatu 25, joten myös yhteinen sijainti tuo synergiaa ja mahdollistaa nuorten joustavan ohjaamisen soveltuvaan palveluun. Kokonaisuus tukee vahvasti nuorisotakuun toteuttamista ja nuorten sosiaalista kuntoutumista.

Erityisesti kouluissa ja oppilaitoksissa Vamos toimii yhdessä Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöjen Linkki-toiminnan kanssa, jonka kautta se on laajasti verkottunut alueen lastensuojelujärjestöjen kanssa https://linkkitoiminta.fi/yhteys/. Vamos on myös Lounais-Suomen poliisilaitoksen kanssa yhteistyössä järjestettävän Ankkuri-toiminnan jatko-ohjauspaikka.

Vamoksen erityisinä vahvuuksina ovat toiminnan vapaa-ehtoisuus ja mahdollisuus jalkautua myös nuorten koteihin. Tätä hyödynnetään erityisesti kärkihankkeeseen kuuluvassa Mindset-toiminnassa.

Liite 1Turun Vamos-palvelukuvaukset

Sopimus HDL:n kanssa Vamoksen toiminnan jatkamisesta on perusteltua tehdä tässä vaiheessa vain vuoden 2018 loppuun saakka. Kärkihankerahoitus päättyy vuoden 2018 lopussa, samoin vuoden 2018 aikana vahvistunee sote-lainsäädäntö, jonka jälkeen selvenee myös kolmannen sektorin toimijoiden rahoitusasema. HDL rahoittaa 16–29 -vuotiaiden Vamos-toiminnan Turussa pääosin kärkihankerahoituksella (80 % valtionrahoitus). Turku osallistuu Vamoksen toiminnan rahoitukseen vuoden 2018 aikana 197 000 eurolla. Määräraha on varattu perhe- ja sosiaalipalvelujen vuoden 2018 budjettiin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä edellä esitetyn mukaisesti Helsingin diakonissalaitoksen Vamos-toiminnan jatkamisen Turussa vuonna 2018 ja valtuuttaa hyvinvointitoimialan solmimaan asiaa koskevan sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHelsingin diakonissalaitos
tpvKuronen Sirpa


Liitteet:

Sosterla § 10
Liite 1:Turun Vamos-palvelukuvaukset