Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta32113.12.20175

12623-2017 (001)

Asiantuntija-avusteisen huoltoriitojen sovittelun tilanne Varsinais-Suomen käräjäoikeuden alueella

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 10.12.2013 § 267 merkinnyt tiedokseen asiantuntija-avusteisen huolto-riitojen sovittelun käynnistämisen ja lakimuutosesitykset ja valmistautunut kaupungin järjestämisvastuuseen valtuuttamalla hyvinvointitoimialan toimialajohtajan allekirjoittamaan sopimukset Naantalin ja Salon kaupunkien ja yksityisen ammatinharjoittajan kanssa. Turun kaupunki osoitti kaksi asiantuntija-avustajaa kasvatus- ja perheneuvolasta. Varsinais-Suomen käräjäoikeus esitti tammikuussa 2015 pyynnön lisätä asiantuntija-avustajia kahdella. Sosiaali-, ja terveyslautakunta on 10.3.2015 päättänyt tehdä sopimuksen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa kahden asiantuntija-avustajan osoittamiseksi huoltoriitojen sovitteluun. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tarvitsee edelleen kuusi asiantuntija-avustajaa. Toinen Turun kaupungin osoittamista asiantuntija-avustajista voi jatkaa toimintaa yksityisenä ammatinharjoittajana työsuhteensa päättyessä Turun kaupunkiin.

Sosterla § 321

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, toimistopäällikkö Eira Virolainen ja johtava lastenvalvoja Maaret Paatonen 20.11.2017:

Asiantuntija-avustajien määrä

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 10.12.2013 § 267 päätökseen perustuen Turun kaupungin hyvinvointitoimiala on solminut sopimukset asiantuntija-avusteisten huoltoriitojen sovittelutoimintaan liittyen Salon kaupungin, Naantalin kaupungin ja yksityisen ammatinharjoittajan kanssa. Lisäksi sosiaali-, ja terveyslautakunnan 10.3.2015 § 47 päätökseen perustuen on solmittu sopimus tehtävän hoitamisesta Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Sopimukset ovat voimassa toistaiseksi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on ilmoittanut tarvitsevansa jatkossakin vähintään kuusi sovittelijaa, joista kahden on oltava ruotsinkielisiä.

Sovitteluiden tehokas hoitaminen varmistetaan keskitetyllä ennakoitavalla päivystysjärjestelmällä, jonka puitteissa avustaja saadaan nopeasti istuntoon. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on asettanut tiettyjä vaatimuksia asiantuntija-avustajien kokemukseen ja päivystysmallin rakentumiseen liittyen: Kuudesta (6) asiantuntija-avustajasta kolmen (3)tulisi olla psykologi ja kolmen (3) sosiaalityöntekijä. Päivystys rakentuu siten, että viikossa varataan aiemman kahden päivän sijaan kolme päivää sovitteluistuntoihin ja asiantuntija-avustajina päivystäisi yksi psykologi ja yksi sosiaalityöntekijä per viikko. Lisäksi kahden avustajan tulee hallita molemmat kotimaiset kielet. Jokaiselle asiantuntija-avustajalle tulee näin yksi päivystyspäivä kolmen viikon välein.

Asiantuntija-avustajien pätevyysvaatimus

Asiantuntija-avustajalla tulee olla psykologin, lastenpsykiatrian erikoislääkärin tai sosiaalityöntekijän peruskoulutus. Lisäksi avustajilla tulisi olla riittävä lisä- ja täydennyskoulutus, esimerkiksi perheterapeutin koulutus. Asiantuntija-avustajalta odotetaan kykyä tunnistaa vanhemmuuden häiriötekijöitä sekä lapsen hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä riskejä.

Asiantuntija-avustajien koulutus

Oikeusministeriö kouluttaa tuomarit ja asiantuntija-avustajat, jotka sitoutuvat työskentelemään huoltoriitojen parissa.

Asiantuntija-avustamisesta maksettava korvaus

Valtio korvaa kunnille asiantuntijapalvelun järjestämisestä aiheutuvat kustannukset. Korvaus perustuu päiväkohtaiseen kiinteään korvaukseen ja poikkeuksellisesti tuntiperusteiseen korvaukseen. Korvaus maksetaan järjestämisvastuussa olevalle kunnalle eli Varsinais-Suomessa Turun kaupungille. Korvaus on kiinteä 300 euroa/istuntopäivä. Korvaus sisältää asiantuntija-avustajan perehtymisen soviteltavaan asiaan ja avustamisen sovitteluistunnossa. Sovitteluun liittyvistä sovitteluistunnon ulkopuolisista toimenpiteistä maksetaan korvausta 40 euroa jokaiselta alkavalta tunnilta. Matka- ja majoituskustannusten sekä päivärahan korvaamiseen sovelletaan valtion matkustussääntöä. Laskutus perustuu kunnan tuomioistuimelle toimittamaan laskuun.

Turun kaupungin asiantuntijaksi osoittama kasvatus- ja perheneuvolan psykologi on ilmaissut halunsa jatkaa edelleen asiantuntija-avustajana, mutta toimien itsenäisenä ammatinharjoittajana. Koulutuksensa ja työkokemuksensa osalta hän soveltuu hyvin toiminaan Varsinais-Suomen käräjäoikeuden alueella asiantuntija-avusteisena sovittelijana. Tällöin Varsinais-Suomen käräjäoikeudella on edelleen käytettävissä nykyinen määrä asiantuntija-avustajia.

Johtava lastenvalvoja Maaret Paatonen ja toimistopäällikkö Eira Virolainen esittävät, että sopimus asiantuntija-avustajan osoittamisesta huoltoriitojen sovittelutoimintaan tehdään Salon ja Naantalin kaupunkien, ja yksityisen ammatinharjoittajan sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän lisäksi vielä yhden itsenäisen ammatinharjoittajan kanssa (1 psykologi). Kaikki edellä mainitut täyttävät erityisen hyvin asiantuntija-avustajan pätevyys- ja kokemusvaatimukset.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä asiantuntija-avusteisen huoltoriitojen sovittelutoiminnan tilanteen tiedokseen ja valtuuttaa hyvinvointitoimialan toimialajohtajan allekirjoittamaan:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKuronen Sirpa
tpvLiuksa Riitta
tiedPaatonen Maaret
tiedVirolainen Eira