Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta32013.12.20174

12351-2017 (032)

Esitys hyvinvointitoimialan terveyspalveluiden avopalveluiden hoitajavastaanottojen avosairaanhoidollisten palvelujen asiakasmaksun käyttöönotosta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 320

Hyvinvointitoimiala, terveyspalvelut, avosairaanhoidon ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen, avopalveluiden ylihoitaja Jaana Piispanen 16.11.2017

Terveydenhoitolain myötä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin on tehty muutoksia, jotka mahdollistavat asiakasmaksun perimisen sairaanhoidollisista hoitajakäynneistä. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 5 §:n 1 kohdan mukaan maksu voidaan periä 18- vuotta täyttäneiltä avosairaanhoidon palveluista. Terveyskeskuksen avosairaanhoidon palvelujen käyttö on maksullista riippumatta siitä, antaako palvelun lääkäri vai muu terveydenhuollon ammattihenkilö.

Hoitajakäynnin hinnalle ei ole lääkärinvastaanottokäyntien tapaan säädetty enimmäismäärää (Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista § 7), joten kunta voi päättää sen itse. Maksu ei saa olla suurempi kuin hoitajakäynnin todellinen kustannus (laki sosiaali- ja terveydenhuollon maksuista § 2). Hoitajamaksua voidaan periä sairaanhoidollisista käynneistä esim. injektiot, infuusiot, ompeleiden poistot, spirometria- ja audiometriatutkimus käynnit, haavahoidot, rokotusohjelman ulkopuoliset rokotukset, muisti-, diabetes- ja astmahoitajan vastaanotot, korvahuuhtelut, PEF-seurannat, muut hoitajan vastaanotot, jossa äkillisen sairauslomatarpeen toteaminen/hoito- ohjeiden ja sairauslomatodistuksen antaminen. Maksu voidaan periä kolmelta ensimmäiseltä hoitajakäynniltä kalenterivuodessa. Jos asiakas käy saman vastaanoton aikana sekä hoitajalla että lääkärillä, maksua hoitajakäynnistä ei peritä.

Sarjassa annettavasta hoidosta, kuten siedätyshoidoista, toistuvista haavahoidoista, toistuvista suonensisäisistä lääkityksistä, toistuvista verituotteiden annosta sekä muusta vastaavasta hoidosta saman syyn vuoksi voidaan periä enintään 11,50 euroa hoitokerralta. Maksun saa periä enintään 45 hoitokerralta kalenterivuodessa (Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista § 11). Maksua ei saa periä alle 18-vuotiaalle annetusta hoidosta (kotona annettava hoito ei ole sarjahoitoa).

Hoitajakäynneistä perittävät kustannukset kartuttavat terveydenhuollon maksukattoa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 6 a §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla.

Peruuttamattomasta tai käyttämättä jätetystä hoitajakäynnistä voidaan periä yli 15 -vuotiailta 51,40 euroa, jos peruuttamatta jättämiseen ei ole hyväksyttävää syytä (Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon maksuista § 25).

Hyvinvointitoimiala, terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas 16.11.2017:

Esitän, että terveyspalveluiden avopalveluissa aletaan periä 1.1.2018 alkaen 18 vuotta täyttäneiltä asiakasmaksua 11,50 euroa sairaanhoidollisista hoitajakäynneistä kolmelta ensimmäiseltä hoitajakäynniltä kalenterivuodessa sekä sarjahoitona annettavista toistuvista hoitajavastaanotoilla toteutettavista haavahoidoista kuitenkin enintään 45 hoitokerralta kalenterivuodessa. Lisäksi peruuttamattomasta tai käyttämättä jätetystä hoitajakäynnistä aletaan periä yli 15- vuotiailta 51,40 euroa, jos peruuttamatta jättämiseen ei ole hyväksyttävää syytä.

Hyvinvointitoimiala, taloushallinto, laskutusesimies Riikka Kilpi 1.12.2017

Valtioneuvosto on vahvistanut 23.11.2017 enimmäismäärät kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista perittäville asiakasmaksuille. Enimmäismäärät ja muutokset ovat eriteltynä liitteessä. Suppean lääkärintodistuksen hinta on Turussa ollut 31,10 euroa ja laajan hinta on Valtioneuvoston vahvistaman enimmäismäärän (51,40 euroa) mukainen. Asiakasmaksuhinnaston muutoksen arvioidaan vaikuttavan maksukertymään alentavasti n. 200.000 euroa.

Valtioneuvoston 23.11.2017 vahvistama terveydenhuollon maksukaton määrä on 683 euroa/kalenterivuosi 1.1.2018 alkaen. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaan asiakkaan on itse seurattava maksukaton täyttymistä ja yhteydenoton perusteella asiakkaalle on laadittu maksukattolaskelma sekä kirjoitettu käsin vihreä vapaakortti (Terveysviraston hallintopäällikön päätös 9085-1999 17.01.2000). Vapaakorttia ei ole mahdollista tulostaa suoraan järjestelmästä.  

Maksukattojen laskemiseen liittyvää prosessia on tarkasteltu vuoden 2017 aikana työprosessin toimivuuden sekä erityisesti tietojärjestelmän näkökulmasta. Pegasos-järjestelmän maksukattolaskentaan liittyvät ominaisuudet on saatu monipuolisemmin käyttöön siten, että esimerkiksi yhteistyötä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin maksutoimiston kanssa on saatu joustavammaksi. Työprosessin helpottamiseksi laaditaan tulostettava todistus terveydenhuollon maksukaton täyttymisestä. Tulostettava lomake vähentää kynällä kirjoitettavaa työtä.

Terveydenhuollon maksukaton täyttyessä (1.1.2018 lähtien) asiakkaalle kirjoitetaan ja tulostetaan todistus maksuvapautuksesta. Tarvittaessa toimitetaan asiakkaan pyytämä erittely tai muu selvitys terveydenhuollon maksukaton täyttymisestä. Toisin sanoen vihreä vapaakortti korvataan asiakkaalle toimitettavalla todistuksella terveydenhuollon maksukaton täyttymisestä. Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri on luopunut vihreän vapaakortin kirjoittamisesta kesällä 2017.

Esitän, että sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedoksi Valtioneuvoston 23.11.2017 vahvistamat liitteen mukaiset enimmäismäärät. Lääkärintodistusten osalta suppean todistuksen hinta on 31,10 euroa ja laajan todistuksen hinta on Valtioneuvoston vahvistaman enimmäismäärän mukainen. Lisäksi esitän sosiaali- ja terveyslautakunnalle päätettäväksi, että maksukaton täyttyessä asiakkaalle kirjoitetaan todistus maksuvapautuksesta ja tarvittaessa asiakkaan pyytämä erittely tai muu selvitys. Terveysviraston hallintopäällikön päätös (diaari 9085-1999) kumotaan.

Liite 1Liite asiakasmaksumuutokseen (Valtioneuvoston asetus)

Hyvinvointitoimiala, toimialajohtaja Riitta Liuksa 1.12.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä tiedoksi Valtioneuvoston 23.11.2017 vahvistamat liitteen mukaiset enimmäismäärät. Lääkärintodistusten osalta suppean todistuksen hinta on 31,10 euroa ja laajan todistuksen hinta on Valtioneuvoston vahvistaman enimmäismäärän mukainen.

Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi muilta osin.

Jakelu

palHonkinen Päivi-Leena
aoPiispanen Jaana


Liitteet:

Sosterla § 320
Liite 1:Liite asiakasmaksumuutokseen (Valtioneuvoston asetus)