RINTAMAVETERAANIEN KUNTOUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN VUONNA 2018   Liite 2

 

Kuntoutuksen järjestämisen yleiset periaatteet ja käytännöt

 

Kuntoutuksen tarkoituksena on rintamaveteraanin toimintakyvyn edistäminen ja säilyttäminen niin, että hän selviytyy mahdollisimman pitkään itsenäisesti jokapäiväisistä toiminnoistaan. Kuntoutujan toimintakyvyn edistämiseksi ja säilyttämiseksi kuntoutuksen tulee olla säännöllistä ja suunnitelmallista. Tavoitteena on, että rintamaveteraanit saavat tarpeitansa vastaavaa kuntoutusta säännöllisesti vuosittain. Kuntoutuksen tulee nivoutua saumattomasti osaksi muita tukipalveluja.

Toimintakykyä arvioitaessa mukana voivat olla sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö, veteraanille nimetty vastuuhenkilö/palveluneuvoja, asiakas ja mahdollisuuksien mukaan lähiomainen.

 

Rintamaveteraanien kuntoutus voidaan toteuttaa laitoskuntoutuksena, päiväkuntoutuksena tai avokuntoutuksena. Päivä- tai muu avokuntoutus on ensisijainen kuntoutusmuoto silloin, kun se on kuntoutuksen tavoitteiden kannalta tarkoituksenmukaista. Myös tehostetussa palveluasumisessa asuvalla veteraanilla on oikeus saada edellä mainittua kuntoutusta.

 

Laitoskuntoutuksen järjestäminen

 

Laitoskuntoutuksella tarkoitetaan laitoksessa vietettyä kuntoutusjaksoa, johon kuuluu kuntoutuksen lisäksi majoitus ja täysihoito.

 

Aviopuolison laitoskuntoutus

 

Rintamaveteraanin aviopuolisolla on mahdollisuus osallistua puolisonsa kanssa laitoskuntoutukseen. Edellytyksenä yhteiseen kuntoutusjaksoon on aviopuolisoiden yhteinen tahto.

Aviopuolisoiden kuntoutusjaksot tulee toteuttaa samanaikaisesti samassa kuntoutuslaitoksessa. Samanaikaisen kuntoutusjakson tavoitteena on parantaa rintamaveteraanin kuntoutuksen tuloksellisuutta sekä edistää rintamaveteraanin kotona selviytymistä muun muassa tukemalla hoitavan aviopuolison jaksamista. Aviopuolison osallistuminen ei lyhennä rintamaveteraanin laitoskuntoutusjaksoa.

Päiväkuntoutuksen järjestäminen

 

Päiväkuntoutuksella tarkoitetaan kuntoutusta, johon sisältyy yksilöhoitojen lisäksi ryhmätoimintaa sekä kuntoutuspäivän aikana tarjotut ateriat. Päiväkuntoutuksessa kuntoutuja yöpyy kotonaan.

Kunnat hankkivat rintamaveteraanien päiväkuntoutuksen itse.

Päiväkuntoutusta voidaan toteuttaa esimerkiksi terveyskeskuksessa, sairaalassa, palvelu- ja päiväkeskuksessa tai kuntoutuslaitoksessa.

Aviopuolisolla on mahdollisuus osallistua yhdessä rintamaveteraanin kanssa myös päiväkuntoutukseen. Aviopuolisoiden kuntoutusjaksot tulee toteuttaa samanaikaisesti samassa kuntoutuslaitoksessa.

 

Avokuntoutuksen järjestäminen

 

Avokuntoutuksen toimintamuotoja ovat erilaiset terapiat esimerkiksi fysioterapia, toimintaterapia, jalkahoito, hieronta tai muu rintamaveteraanin yksilölliseen tarpeeseen perustuva terapia tai psykososiaalinen tuki, esimerkiksi yksilöllinen keskustelutuki tai toiminnallinen tuki. Avokuntoutus voidaan toteuttaa myös ryhmäkuntoutuksena.

Avokuntoutusta voidaan toteuttaa esimerkiksi terveyskeskuksessa, sairaalassa, tehostetussa palveluasumisessa, palvelu- ja päiväkeskuksessa, kuntoutuslaitoksessa tai hankkia se yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain (152/90) 2 §:ssä tarkoitetulta palvelun tuottajalta tai itsenäiseltä ammatinharjoittajalta.

 

Avokuntoutus on mahdollista toteuttaa myös rintamaveteraanin kotona (kotikuntoutus), jos se on hänen terveydentilansa vuoksi tarpeen. Kotikuntoutuksella tarkoitetaan rintamaveteraanin kotona tai kodinomaisissa olosuhteissa, kuten palvelutalossa, tehostetussa palveluasumisessa tai laitoshoidossa annettavaa avokuntoutusta.

 

Aviopuolisoilla ei ole oikeutta avokuntoutukseen.


 

 

Rintamaveteraanin kuntoutusjakson pituus

 

Laitoskuntoutus

Rintamaveteraanin laitoskuntoutusjakson pituus on pääsääntöisesti 10 vuorokautta. Kuntoutusjakson pituus on aina enintään 10 vuorokautta, kun kyseessä on toimintakykyluokan 3 rintamaveteraani. Kuntoutusjakson voi myös jaksottaa.

Rintamaveteraanin kuntoutusjakso voi kuitenkin olla myös pidempi, mikäli rintamaveteraanin toimintakyky on sairauden tai vamman aiheuttaman häiriön vuoksi alentunut niin, että rintamaveteraanin toimintakykyluokka on 1 tai 2, ja kuntoutuksen tavoitteiden kannalta pidempi kuntoutusjakso on perusteltu. Tällöin kuntoutusjakson pituus on enintään neljä viikkoa.

 

Aviopuolison laitoskuntoutus

 

Aviopuolison kuntoutusjakson pituus on pääsääntöisesti enintään 10 vuorokautta. Aviopuolisoiden kuntoutusjaksojen pituudet ovat pääsääntöisesti yhtä pitkät.

Kuitenkin jos rintamaveteraanin kuntoutusjakson pituus on kahdesta neljään viikkoa, aviopuolison kuntoutusjakson pituus voi olla enintään 14 vuorokautta.

Aviopuolison kuntoutusjakso ei saa olla pidempi kuin rintamaveteraanin.

 

Päiväkuntoutus

 

Rintamaveteraanin ja hänen puolisonsa yhteisen päiväkuntoutusjakson pituus on pääsääntöisesti enintään 10 päivää. Kuntoutusjakson pituus on aina enintään 10 vuorokautta, kun kyseessä on toimintakykyluokan 3 rintamaveteraani.

Niissä tapauksissa, joissa rintamaveteraanilla oleva vamma tai sairaus haittaa toimintakykyä niin, että rintamaveteraanin toimintakykyluokka on 1 tai 2, voidaan päiväkuntoutusta antaa 20 päivää (lain 2 § 3 momentti). Puolisolla on silloin oikeus osallistua näihin 20 päivään.