Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta26501.11.20174

11391-2017 (002, 642)

Tilojen luovuttaminen järjestöjen käyttöön hyvinvointitoimialalla

Tiivistelmä:

Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyön kehittäminen on osa Turku 2029 -strategiaan liittyvän Hyvinvointi- ja aktiivisuus -ohjelman toimeenpanoa. Yhteistyötä tukevia toimenpiteitä ovat mm. avustustoiminnan linjaukset, tilaratkaisut ja soveltuvien toimintojen siirto järjestöjen hoidettavaksi. Lautakunnalle esitetään nyt tilannekatsaus hyvinvointitoimialan tilojen luovutuksesta järjestöjen käyttöön sekä luovutukseen liittyvän päätöksenteon linjaukset.

Sosterla § 265

Projektipäällikkö Kristiina Hellstén 18.10.2017:

Hyvinvointitoimialan omassa vuokranmaksussa on tiloja, jotka soveltuvat myös järjestöjen käyttöön. Tilat voidaan luokitella kuuteen tilatyyppiin: 1. juhlasali-, 2. kokous- tai neuvottelu-, 3. kerho- tai vastaava toiminta-, 4. liikunta-, 5. kuntosali- ja 6. sauna ja sauna- ja uima-allastila.

Syksyllä 2015 tehdyssä kartoituksessa todettiin, että osa tiloista on vajaakäytössä ja että tilojen vuokrat, vuokrausperiaatteet ja käyttöehdot eivät ole yhdenmukaiset. Lisäksi järjestöjen edustajille tehtiin marraskuussa 2015 kysely, millaista toimintaa ja tehtäviä voitaisiin siirtää kolmannen sektorin toimijoiden toteutettavaksi ja millaiseen kumppanuuteen järjestöt ovat halukkaita ryhtymään. Kyselyyn vastasi 35 järjestöä. Järjestöillä oli vastausten mukaan monimuotoista, kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia tukevaa toimintaa, jota ne voisivat tarjota muillekin kuin omalle jäsenistölleen. Järjestöillä oli myös joko jatkuvaa tai tilapäistä tarvetta kaikkiin tilatyyppeihin. 

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi 15.9.2015 § 167 ja 15.12.2015 § 248 hyvinvointitoimialan järjestöjen käyttöön soveltuvien tilojen luovutuksen ja käytön periaatteet. Tiloja luovutetaan tilapäiseen tai jatkuvaan käyttöön (vakiovuorot). Vakiovuorojen haku toteutuu keskitetysti kerran vuodessa, mutta vapaaksi jääneitä vakiovuoroja ja yksittäisiä vuoroja voi hakea ympäri vuoden. Tiedot tiloista, varaus- ja käyttöohjeet löytyvät www.turku.fi/tilat -sivuilta.

Hyvinvointitoimialalla on ollut käytössä sähköinen Timmi-tilavarausjärjestelmä 30.9.2016 alkaen. Timmi-asiointi kattaa, Turun kaupungin muista toimialoista poiketen, kaikki vaiheet selailusta rekisteröintiin, varauksiin ja laskutukseen. Asiakkaiden ohjeistusta ja kaupungin oman henkilökunnan tilavarauksia varten on perustettuhyto.tilavaraukset@turku.fi-yhteisösähköposti.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 15.12.2015 § 248, että vakiovuoroista päättää luovutus- ja käyttöperiaatteiden mukaisesti kotihoidon palvelupäällikkö, asumispalvelujen päällikkö tai hänen nimeämänsä viranhaltija. Vakiovuoropäätösten jälkeen vapaiksi jäävistä vuoroista päättää tehtävään nimetty viranhaltija tai työntekijä. Päätöksentekojärjestelmä on osoittautunut käytännössä monimutkaiseksi.

Päätöksenteko olisi selkeintä keskittää jatkossa hyvinvointitoimialan suunnittelupäällikölle, joka vastaa myös järjestöavustuksista ja -kumppanuuksista. Hänen lisäkseen tarvitaan kaksi lähiesimiestä huolehtimaan tilojen varaustoiminnan sujumisesta.

Lähes kaikki järjestöjen käyttöön soveltuvat tilat sijaitsevat paikoissa, joissa asutaan tai hoidetaan potilaita. Siksi tilojen luovutuksessa on annettu erityistä painoa turvallisuudelle. Huomioon on otettu myös tilan saavutettavuus ja esteettömyys sekä hyvinvointitoimialan vastuu toiminnanharjoittajana, koska olemme jo itse vuokralaisena tiloissa ja järjestöt tulevat toimimaan kanssamme samoissa tiloissa.

Järjestöjen käyttöön soveltuvista tiloista tehtiin Turun ammattikorkeakoulun hyvinvointiteknologian opiskelijan opinnäytetyönä laatiman tarkistuslistan mukainen turvallisuus- ja riskikartoitus. Riskit arvioitiin ja niiden perusteella tehtiin muutamia rajoituksia esimerkiksi tilojen ilta- ja viikonloppukäyttöön sekä lukituksiin. Tiloja vuokraavan ulkopuolisen käyttäjän vastuuhenkilö perehdytetään turvallisuusasioihin tarkistuslistan avulla ja perehdytyksen toteutuminen vahvistetaan allekirjoituksin.

Eräiden tilojen, kuten juhlasalien, liikuntatilojen, kuntosalien sekä sauna- ja uima-allastilojen käyttöön liittyy erityisvaatimuksia sekä tilan käyttäjille että tilan luovuttajalle. Nämä seikat huomioidaan perehdytyksessä.  

19.4.2016 § 76 lautakunta vahvisti yhdenmukaiset tilavuokrat tila- ja käyttäjätyypeittäin. Tiloja päätettiin tarjota pääsääntöisesti ilman rahallista vastiketta ja sellaisten järjestöjen tai toimijoiden käyttöön, joiden toiminta tukee vahvasti sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa. Päätökseen perustuen lähdettiin kehittämään kumppanuuteen perustuvaa tilojen luovutusmallia, joka vahvistettiin 10.1.2017 § 8.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 15.12.2015 § 248 päätökseen liittyi lisäehto: ”Ilman rahallista vastiketta luovutettujen vuorojen aikana ei saa järjestää pääsymaksullisia ja/tai kaupallisia tilaisuuksia. Järjestöt voivat järjestää pääsymaksullisia tilaisuuksia käyttövuoroilla, joista peritään vuokra, mutta silloinkaan muunlainen kaupallinen toiminta ei ole sallittua. Tavoitteena on, että yhteistyökumppanit ja avustettavat toimijat tarjoavat palveluita hyvinvointitoimialan asiakkaille samalla hinnalla kuin omille jäsenilleen.”

Eräät järjestöt ovat anoneet, että voivat periä liikunta- ym. erityisryhmistä osallistumismaksua mikäli ryhmän ohjaus vaatii koulutetun ohjaajan, esimerkiksi fysioterapeutin, joka ei ohjaa ryhmää vapaaehtoisena vaan hänelle maksetaan palkkio. Lautakunnan päätöstä on tulkittu em. tilanteissa siten, että ryhmien osallistujilta voidaan periä koulutetun ohjaajan palkkion suuruinen osallistumismaksu.

Em. periaatteita ei ole tarpeen muuttaa. Sen sijaan käytäntö, jolla hyvinvointikeskusten ja vanhuskeskusten tiloista on luovutettu myyntipaikkoja tai -pöytiä on ollut kirjavaa: kuka sopii ketkä myyjät voivat tulla, milloin ja mihin tilaan. Myös myytävät tuotteet ja myyjiltä perittävät korvaukset ja vuokrat ovat vaihdelleet tai niitä ei ole peritty lainkaan. Tilanne aiheutti sekaannusta. Ratkaisuksi laadittiin yhtenäinen ohjeistus talokohtaisista teemallisista toripäivistä, joista tiedotetaan jatkossa kaupungin nettisivuilla.

Timmi-tilavarausjärjestelmän avulla on mahdollista seurata tilojen käyttöä. 1.1.2017 - 30.6.2017 laadittujen tilastojen perusteella hyvinvointitoimiala on myös järjestöjen käyttöön soveltuvien tilojen tuntimääräisesti suurin käyttäjä. Eniten ulkopuolisia käyttäjiä on Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksessa. Tilojen käyttöasteet vaihtelevat suuresti. Ruusukorttelin uima-allastila on lähes 100 % käytössä, muissa tiloissa on edelleen runsaasti vapaita vuoroja. Tilojen käyttöä voidaan tehostaa mm. parantamalla tiedotusta. On sekä järjestöjen että vuokranmaksajan hyvinvointitoimialan etu, että vajaakäytössä olevat tilat saadaan laajemmin kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia tukevaan käyttöön. 

Esitän, että sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedoksi edellä esitetyn järjestöjen käyttöön soveltuvien tilojen luovutuksen ja käytön tilannekatsauksen ja vahvistaa, että näiden tilojen käyttöön liittyvä päätöksenteko keskitetään jatkossa hyvinvointitoimialan suunnittelupäällikölle, joka vastaa myös järjestöavustuksista ja -kumppanuuksista.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 23.10.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä tiedoksi edellä esitetyn järjestöjen käyttöön soveltuvien tilojen luovutuksen ja käytön tilannekatsauksen ja vahvistaa näihin tiloihin liittyvän päätöksentekotavan esitetyn mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tpvHalin Jaana
tpvHievanen Sari
tpvKiiski Kaisa
tpvNiinimäki Merja
tpvSaarinen Kari
tpvSoini Taina