Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta26701.11.20176

10937-2017 (653)

Pääskyvuoren koulun tilatarveselvitys

Tiivistelmä:

Käyttäjätoimialan lautakunnan tulee hyväksyä osaltaan tilatarveselvitys ja sitoutua hankesuunnitteluun. Hankkeen kustannusarvion ollessa yli 2 M€ tarveselvityksen hyväksyminen tapahtuu kaupunginhallituksessa. Tämän jälkeen prosessissa siirrytään hankesuunnitteluvaiheeseen.

Sosterla § 267

STO, va tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Minna Juselius 9.10.2017:

Pääskyvuoren koululla on B- ja välisiivessä koettu sisäilmaoireiluja ja tiloissa on tehty tutkimuksia sekä korjaustöitä kuluvan vuoden aikana. Pidemmän aikavälin tarpeista on laadittu tarveselvitys. Koulun tarpeet ovat muuttuneet sitten viimeisimmän peruskorjauksen, joka toteutettiin 2003 - 2004. Oppilasmäärä on kasvamassa, johtuen osittain mm. Pääskyvuorenrinteen kaavoituksesta ja koulun kokoa tulisi kasvattaa 2-3 luokkasarjasta kokonaan kolmen rinnakkaisluokan kouluksi. Nykyiset tilat ovat käyneet ahtaaksi, sillä osa tiloista on koettujen oireilujen vuoksi kokonaan pois käytöstä. Toisaalta myös opetussuunnitelma on uudistunut, joka aiheuttaa muutospainetta tiloihin.

Koulutalossa on aikaisemmin toiminut myös Luolavuoren koulun yksi yksikkö, joka on muuttanut pois tiloista 2015. Nämä tilat ovat parhaillaan tyhjinä. Tällä hetkellä koulutalossa toimii Pääskyvuoren koulun lisäksi iltapäivätoiminta, kouluterveydenhuolto ja hammashoitola. Hyvinvointitoimialan palveluverkkomuutoksen seurauksena hammashoitolan tila on vapautumassa noin vuonna 2020. Iltapäivätoiminnalla ei ole käytössä tarvittavaa kotipesää, vaan se toimii ympäri koulurakennusta.

Tarveselvitysprosessin aikana on käynyt ilmi, että Kotkankadulla sijaitseva päiväkoti (vuokratila) on kaavanmuutosalueella ja tulee jollain aikavälillä poistumaan käytöstä. Näin ollen sivistystoimialalla on katsottu, että korvaavat tilat tulisi sijoittaa Pääskyvuoren koulun yhteyteen. Tällöin Pääskyvuoreen voitaisiin keskittää alueen esiopetus (3 ryhmää).

Liite 1Pääskyvuoren koulun tilatarveselvitys

Tarveselvityksessä esitetään kaksi vaihtoehtoa tarpeiden ratkaisemiseksi. Sen mukaan vaihtoehdossa A Pääskyvuoren koulukiinteistöön pystyisi sijoittamaan kaikki koulun tilantarpeet, mikäli B- siipi (ns. alasiipi) ja välisiipi remontoitaisiin. Tässä tapauksessa olisi korjauksissa mahdollista huomioida uuden opetussuunnitelman mukanaan tuomia tarpeita ainakin käsityöopetuksen tilojen osalta. Korjausten avulla uskotaan myös löydettävän ratkaisut sisäilmaongelmia mahdollisesti aiheuttaviin kohtiin. Koulutalon tilat eivät kuitenkaan aivan riitä kolmen esiopetusryhmän sijoittamiseen. Kouluterveydenhoito jäisi tässä vaihtoehdossa B –siipeen. Mikäli tämä vaihtoehto valittaisiin, tulisi pihaan sijoittaa erillinen elementtirakennus esiopetusryhmille.

Vaihtoehdossa B purettaisiin B –siipi sekä välisiipi ja ne korvattaisiin uudisosalla, johon sijoitettaisiin puuttuvat tilat. A –siipi jäisi käyttöön ja sinne tehtäisiin pieniä toiminnallisia muutostöitä. Tässä vaihtoehdossa toteutuisi kaikki tarpeet, mutta sen rakennusvaiheen toteuttaminen on haastavampi, kuin vaihtoehdossa A, johtuen mm. siitä, että rakennuskokonaisuuden tekniset tilat sijaitsevat B-osassa. Kouluterveydenhuolto sijoittuisi uudisosaan.

Vaihtoehdot on tarkemmin esitelty tarveselvityksessä.

Vaihtoehtojen kustannusvaikutukset ovat tarveselvitysvaiheen karkean arvion mukaan seuraavat:

Vaihtoehto A:

Vaihtoehto B:

Nykytilanteessa käyttäjien sisäiset vuokrat ovat seuraavat:

Koulun näkökulmasta hanke tulisi käynnistää niin pian kuin mahdollista, mutta aikataulussa on huomioitava hammashoitolan muuttoaikataulu, joka tarkentuu vasta myöhemmin.

Hallintoylihoitaja Taina Soini 26.10.2017:

Tarveselvityksessä todettujen A- ja B–vaihtoehtojen vuokrakustannusvaikutus toimialalle on saman suuruinen, joten hankkeen toteutuksen kokonaisarviointiin vaikuttavat muut edellä mainitut tekijät. Hankkeessa tulee huomioida kouluterveydenhuollon tilat. Hammashoitolan tilanne on erikseen arvioitu aiemmin päätetyssä suun terveydenhuollon tilaselvityksessä, jonka mukaan hoitolan toiminta siirtyy tulevaisuudessa muualle.  

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 26.10.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää osaltaan hyväksyä Pääskyvuoren koulun tilatarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti Mäkipään ehdotuksesta yksimielisesti edellyttää, että päätös korvaavista tiloista tuodaan erikseen lautakunnan päätettäväksi.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Sosterla § 267
Liite 1:Pääskyvuoren koulun tarveselvitys liitteineen