Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta24111.10.20176

10569-2017 (002, 422)

Turun kaupungin ja sijaishuoltoyksikkö Tammen päivystysperhetoiminnan seutukunnallinen pilotti

Tiivistelmä:

Kaarinan kaupungin alaisuudessa toimiva sijaishuoltoyksikkö Tammi on perhehoidon yhteistyöryhmässä esittänyt Turulle alueellisen päivystysperhepilotin aloittamisesta 1.1.2018 alkaen. Pilotissa sijaishuoltoyksikkö Tammen sopimuskuntien virka-ajan ulkopuoliset päivystysperhesijoitukset koordinoidaan Turussa Pienten lasten vastaanottokodin Päivölä osaston ja Salon perhekeskus Paavolan yhteistyönä. Kyse on toiminnan pilotoinnista, jona aikana kuntien välistä laskutusta ei toteuteta.

Sosterla § 241

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja sijaishuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Eira Virolainen 2.10.2017:

Päivystysperheillä tarkoitetaan valmennettuja sijaisperheitä, jotka ottavat lapsia lyhytaikaisiin sijoituksiin esim. kiireellisissä sijoituksissa. Myös lyhytaikaisissa sijoituksissa on tavoitteena lisätä perhesijoitusten määrää ja osuutta sijoituksista.

Päivystysperhesijoitukset ovat lisääntyneet Turussa vuodesta 2016, jolloin Pienten lasten vastaanottokodin Päivölä-osasto aloitti toiminnan Turun päivystysperhetoiminnan koordinaattorina. Yhteistyö sijoituksissa alueellisen sosiaalipäivystyksen kanssa on ollut toimivaa. Tarve alueelliseen on noussut tarpeesta saada lisää päivystysperheitä, lisätä päivystysperhesijoitusten määrää ja yhdenmukaistaa päivystysperhesijoituksen käytäntöjä alueellisesti.

Pilotissa virka-ajan ulkopuoliset sijoitukset päivystysperheisiin toteutetaan alueellisen sosiaalipäivystyksen toimesta avohuollon tai kiireellisen sijoituksen päätöksellä. Alueellinen sosiaalipäivystys kattaa Vakka-Suomen seutukuntaa lukuun ottamatta koko Varsinais-Suomen. Tammella on sopimus 22 kunnan kanssa (https://www.kaarina.fi/sijaishuoltoyksikkotammi/tammi/fi_FI/sopimuskunnat/ ). Tammen sopimuskuntien alueella virka-aikaisia ja virka-ajan ulkopuolisia sijoituksia on vuosittain tehty n. 40. Virka-ajan ulkopuolisten päivystysperhesijoitusten määrä on vuosittain ollut n. 10-20.

Sijaishuoltoyksikkö Tammi rekrytoi ja valmentaa päivystysperheet itse. Myös Turku rekrytoi itse omat päivystysperheensä. Perheiden valmennuksen hoitavat kilpailutetut palveluntuottajat. Turun päivystysperhevalmennuksen sopimuskausi on voimassa 31.12.2019 asti. Pilotin aikana arvioidaan mm. se, mitä hyötyä valmennuksen toteuttamisesta omana toimintana on ja miten päivystysperheiden valmennus olisi alueellisesti toteutettavissa yhdenmukaisin käytännöin.

Pilotointi sijaishuoltoyksikkö Tammen sopimuskuntien kanssa käynnistyy, kun kunnailta on saatu suostumukset kokeilun aloittamiselle.  Pilotointi kestää vuoden. Toiminnan hyötyjä ja kehittämistarpeita arvioidaan pilotin aikana perustettavassa ohjausryhmässä, johon nimetään jäsenet Turusta ja sijaishuoltoyksikkö Tammesta. Yhteistyön tavoite on yhtenäistää alueellisia päivystysperhekäytäntöjä ja arvioida tulevia toimintamalleja maakunnan alueella. Kuntien välistä laskutusta ei pilotin aikana tehdä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 3.10.2017:

EhdotusSosiaali-, ja terveyslautakunta päättää hyväksyä yhden vuoden kestävän Turun ja sijaishuoltoyksikkö Tammen seudullisen virka-ajan ulkopuolisen päivystysperhepilotin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuronen Sirpa