Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta24411.10.20179

2951-2017 (451)

Sosiaalihuoltolain mukainen liikkumisen tuki

Tiivistelmä: -

Sosterla § 244

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 28.9.2017:

Sosiaalihuoltolain mukainen liikkumisen tuki on harkinnanvarainen palvelu, jota kunta toteuttaa siihen varattujen määrärahojen ja toimintasuunnitelman puitteissa. Peruspalvelulautakunta on kokouksessaan 26.10.2011 § 294 päättänyt, että 1.1.2012 alkaen sosiaalihuoltolain mukaisena kuljetuspalveluna myönnetään enintään kahdeksan 12 euron arvoista taksimatkaa kuukautta kohden asiakkaille, joilla on erityistä vaikeutta liikkumisessaan. Hakijan bruttotulot eivät saa ylittää 1.300 €/kk. Pariskunnan kohdalla tuloraja on 2.200 €/kk. Asiakkaille, jotka asuvat kaukana keskustasta (Kakskerta, Paattinen, Jäkärlä), on voitu myöntää 15 € arvoisia matkoja. Sotainvalidien kohdalla matkojen määrä on 10 yhdensuuntaista matkaa/ kk ja matkan arvo on 18 € (perla 30.5.2012 § 219). Kriteereitä ei ole tarkistettu lautakunnassa vastaamaan vuonna 2015 uudistunutta sosiaalihuoltolakia.

Sosiaalihuoltolain 23 § mukaan esteetön ja toimiva julkinen joukkoliikenne mukaan lukien kutsu- ja palveluliikenne on ensisijainen tapa järjestää kaikille soveltuva liikkuminen. Liikkumista tukevia palveluja järjestetään henkilöille, jotka eivät kykene itsenäisesti käyttämään julkisia liikennevälineitä sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakykyä alentavan syyn takia ja jotka tarvitsevat palvelua asioimisen tai muun jokapäiväiseen elämään kuuluvan tarpeen vuoksi.

Sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumisen tuen tarvetta arvioitaessa asetetaan etusijalle taloudellisen tilanteen perusteella kaikkein pienituloisimmat henkilöt, joilla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja julkisten kulkuneuvojen käytössä. Palvelun myöntäminen perustuu tarveharkintaan ja hakijan taloudelliseen tilanteeseen, joiden arvioinnissa käytetään hyväksi mm. lääkärin antamaa lausuntoa sekä tietoja hakijan bruttotuloista.

Liite 1Sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumisen tuen toimintasuunnitelma

Sosiaalihuoltolain mukaista liikkumisen tukea saa tällä hetkellä noin 830 asiakasta. Tämän vuoden kustannukset ovat yhteensä noin 340.000 euroa. Vuoden 2018 talousarvioon on varattu määrärahaa 280.000 euroa. Valtiokonttori on suorittanut vuonna 2016 sotainvalidien kuljetuspalveluiden korvauksena 64.100 €. Tänä vuonna myös rintamaveteraaneista maksetaan korvausta, jolloin palautettava määrä on huomattavasti suurempi. Ko. palvelu on käytössä kaikissa Kuusikko –kunnissa ja etenkin pariskuntien osalta tuloraja (2.260 – 3.356 €/kk) on Turussa selvästi alhaisin. Turussa ohjeellisia tulorajoja tulisi tarkistaa seuraavasti:

Tulorajat (ohjeellinen)

Yhdensuuntaisen taksimatkan arvoa tulee myös tarkistaa, koska taksien taksat ovat jonkin verran nousseet. Tarkistukset matkojen arvoihin voidaan tehdä teknisistä syistä johtuen vasta vuodenvaihteessa.

Taksimatkan arvon ja tulorajojen korottaminen voi nostaa kustannuksia arvioilta noin 20.000 – 25.000 euroa vuositasolla. Tarkistukset mahdollistavat ikäihmisten taksin käyttämistä nykyistä paremmin asioiden itsenäiseen hoitamiseen. Vuodelle 2018 varattu määräraha sisältää ko. korotukset, kun otetaan huomioon Valtiokonttorilta saatavat korvaukset.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumisen tuen toimintasuunnitelman. Samalla lautakunta päättää, että 1.1.2018 alkaen noudatetaan seuraavia kriteereitä:

Sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun tulorajat (ohjeellinen):

Sosiaalihuoltolain mukaisen liikkumisen tuen taksimatkan arvo:

Sotainvalidien (ja rintamaveteraanien) kohdalla taksimatkojen määrä on 10 yhdensuuntaista matkaa/ kk ja matkan arvo on 20 € / yhdensuuntainen matka.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiiski Kaisa
tiedKuronen Sirpa


Liitteet:

Sosterla § 244
Liite 1:Sosiaalihuoltolain mukaisten liikkumista tukevien palvelujen toimintasuunnitelma Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla 1.1.2018 alkaen