Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta20706.09.20179

9502-2016 (053)

Lisäavustuksen myöntäminen vapaaehtoisten tukihenkilöiden lisäämiseksi lapsille ja nuorille

Tiivistelmä:

Hyvinvointitoimiala avustaa vapaaehtoista tukihenkilötoimintaa organisoivia järjestöjä. Tukihenkilöitä ei ole käytettävissä tarvetta vastaavasti. Tässä esitetään lisäavustuksen myöntämistä Lounais-Suomen Mielenterveysseuralle ja Mannerheimin lastensuojeluliitolle tukihenkilötoiminnan järjestämiseen. Tukihenkilön puuttuminen voi johtaa raskaamman ja kalliimman palvelun tarpeeseen.

Sosterla § 207

Perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 29.8.2017:

Tukihenkilöt ovat lapsen terveyden ja kehityksen turvaamiseksi järjestettäviä ehkäiseviä palveluja. Sosiaalihuoltolain 28 §:n mukaan erityistä tukea tarvitsevalle lapselle tai hänen perheelleen voidaan järjestää tukihenkilö tai –perhe. Palvelun tulee olla saatavana yleisenä perhepalveluna, eli tukihenkilön saamiseksi ei tarvita lastensuojelun asiakkuutta. Päätökset tukihenkilön myöntämiseksi tehdään sosiaalityössä.

Tukihenkilötoimintaa ovat jo vuosia järjestäneet Lounais-Suomen Mielenterveysseura ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto. V. 2016 tukisuhteita oli yhteensä 74 (48 Lounais-Suomen Mielenterveysseura ja 24 Mannerheimin Lastensuojeluliitto). Lounais-Suomen Mielenterveysseura on saanut hyvinvointitoimialalta tukihenkilötoimintaan avustusta vuodelle 2017 25 000 euroa (520 €/tukisuhde) ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto ovat saaneet avustusta 60 000 euroa (noin 2.400 €/tukisuhde). Tarkoitus on suunnata tukea enemmän sellaiseen tukihenkilötoimintaan, jossa tuetaan sosiaalihuoltolain mukaisesti lapsia ja nuoria.

Avustussummalla järjestöt kouluttavat tukihenkilöt, järjestävät näiden työohjauksen ja muun tarvittavan tuen sekä vastaavat tukihenkilöiden kulukorvauksista.

Vapaaehtoisia tukihenkilöitä ei ole nykyisellään tarpeeseen nähden riittävästi. Kun vapaaehtoisia tukihenkilöitä ei ole käytettävissä, voidaan lapsen tuen tarpeeseen joutua vastaamaan ammatillisilla tukihenkilöillä. Perustason ammatillisen tukihenkilön tuntihinta on 35–70 euroa, vaativan tason ammatillisen tukihenkilön 40–110 euroa. Lapsen ja tukihenkilön tapaamiset, niiden kesto ja toistuvuus sovitaan yksilöllisesti lapsen tarpeiseen mukaan. Palvelun kuukausihinnaksi voi muodostua näin n. 1 000 – 1 600 euroa.

Järjestöjen kanssa neuvoteltiin kesällä mahdollisuuksista saada lisää tukihenkilöitä. Molemmat järjestöt arvioivat pystyvänsä lisäämään loppuvuoden aikana tukihenkilöiden määrää n. 20:lla, yhteensä siis n. 40:llä. Lisäys edellyttää 9 000 euron lisäavustusta Lounais-Suomen Mielenterveysseuralle ja 6 000 euron lisäavustusta Mannerheimin Lastensuojeluliitolle. Koska kyseessä on hyvinvointitoimialan palvelutarpeesta johtuvasta aloitteesta lähtenyt esitys lisäavustuksesta, emme näe tarpeellisena järjestöjen normaalia avustusten hakumenettelyä.

Korotettu avustus on osoitettavissa perhe- ja sosiaalipalvelujen talousarviosta.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta myöntää Lounais-Suomen Mielenterveysseuralle 9 000 euron ja Mannerheimin Lastensuojeluliitolle 6 000 euron lisäavustuksen vapaaehtoiseen tukihenkilötoimintaan vuodelle 2017.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää myöntää Lounais-Suomen Mielenterveysseuralle 9 000 euron ja Mannerheimin Lastensuojeluliitolle 6 000 euron lisäavustuksen vapaaehtoiseen tukihenkilötoimintaan vuodelle 2017.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLounais-Suomen MielenterveysseuraRoope Kankaanranta
aoMannerheimin lastensuojeluliitto/Janina Andersson
tiedHalin Jaana
tpvKuronen Sirpa
tiedPitkäkari Ritva
tpvVirta Minna