Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta16709.08.20178

6843-2017 (009, 653)

Vastaus sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenen Anna Mäkipään aloitteeseen päiväkodin tilojen käyttämisestä vammaispalvelujen lyhytaikaishoidon järjestämiseen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 167

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 5.7.2017:

Anna Mäkipää on tehnyt 6.6.2017 aloitteen Susiniitynkadun päiväkodin tilojen käytöstä viikonloppuisin vammaisten lasten lyhytaikaishoidon järjestämiseen. Aloitteessa esitetään, että tiloja kokeiltaisiin väliaikaisratkaisuna lyhytaikaishoidon lisääntyneeseen tarpeeseen. Myös vammaisten henkilöiden päivätoiminnasta mainitaan aloitteessa. Päivätoimintaa ei kuitenkaan järjestetä viikonloppuisin muissakaan yksiköissä.

Liite 1Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Anna Mäkipään aloite

Vammaisten lasten ja nuorten lyhytaikaishoitoon tarvitaan lisää paikkoja Turussa ja Turun seudulla. Perheiden jaksamista tukevaa lyhytaikaishoitoa järjestetään kaupungin omassa 10 -paikkaisessa Koskikodissa, perhehoidossa ja ostamalla palveluita KTO:lta sekä yksityisiltä palveluntuottajilta. Lyhytaikaishoitoa käyttää tällä hetkellä yhteensä noin 150 perhettä. Käyttäjistä noin 10 on alle kouluikäisiä lapsia. Heille lyhytaikaishoitoa järjestetään ensisijaisesti perhehoidossa.

Vammaispalvelujen ja Susiniitynkadun päiväkodin edustajat ovat pohtineet mahdollisuuksia viikonloppuhoidon järjestämiseen ko. päiväkodissa. Susiniitynkadun päiväkodissa toimii 7 -paikkainen vaikeasti liikuntavammaisten lasten ryhmä. Ryhmän käytössä olevat tilat ja päiväkodin piha-alue eivät ole kaikilta osin esteettömät. Tilat, apuvälineet ja hoitosängyt on mitoitettu leikki-ikäisille lapsille. Tiloissa säilytetään myös viikonlopun ajan lasten henkilökohtaisia apuvälineitä, kuten seisomatelineitä, jotka vievät paljon tilaa. Talon ulkopuolisten lasten apuvälineet eivät mahtuisi ko. ryhmän tiloihin viikonloppuisin.

Eniten lyhytaikaishoitoa tarvitaan kouluikäisille, lähinnä yläkouluikäisille lapsille ja nuorille, joiden itsenäistymiskehitystä voidaan lyhytaikaishoitojaksoilla tukea. Sekä päiväkodin että vammaispalvelujen edustajat ovat todenneet, että Susiniitynkadun päiväkodin tilojen puutteellisuuksien ja lyhytaikaishoitoa käyttävien leikki-ikäisten lasten vähäisen määrän vuoksi aloitteessa esitettyä väliaikaisratkaisua ei ole tarkoituksenmukaista toteuttaa. Lisäksi ammattitaitoisen hoitohenkilöstön saaminen viikonloppupainotteiseen työhön voi olla haasteellista.

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi 6.6.2017 § 131 vammaispalvelujen tilatarveselvityksen, jonka perusteella kaupunginhallitukselle esitetään uuden 15 –paikkaisen lyhytaikaishoidon yksikön perustamista. Tilatarveselvityksessä esitetyn uuden lyhytaikaishoidon yksikön viidellä lisäpaikalla voidaan nykyistä paremmin vastata kouluikäisten lasten ja nuorten lyhytaikaishoidon tarpeeseen. Alle kouluikäisille lapsille pyritään edelleen järjestämään lyhytaikaishoitoa ensisijaisesti perhehoidossa, mikä on pienten lasten hoidon ja avun tarpeisiin nähden tarkoituksenmukaisinta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee edellä olevan vastauksen jäsen Anna Mäkipään aloitteeseen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 167
Liite 1:Jäsen Anna Mäkipään aloite päiväkodin tilojen käyttämisestä viikonloppuisin vammaispalvelujen päivätoiminnassa.