Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Hyvinvointitoimiala, toimialan hallinto 
Loppupvm 31.12.2018, Talous- ja hallintojohtaja/sarja 105731.05.2017 

6569-2017 (065, 012)

Etera Sijaismaksajapalvelun hankinta

Hyvinvointitoimiala, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja ratkaisupäällikkö Jaakko Penttinen 22.5.2017:

Etera Sijaismaksajapalvelua käytetään vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualueella vammaispalveluissa lakisääteisen henkilökohtaisen avun palvelun toteuttamisessa. Etera Sijaismaksajapalvelu on suunnattu Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Eteran kunta-asiakkaille sekä näiden kunta-asiakkaiden sosiaalitoimen asiakkaille, jotka palkkaavat henkilökohtaisen avustajan.

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera on esitellyt vammaispalveluille sähköistä palvelukokonaisuutta Etera Sijaismaksajapalvelua. Palvelun avulla voidaan helpottaa henkilökohtaisen avun järjestämiseen ja työnantajavelvoitteiden hoitamiseen liittyvää monimutkaisuutta ja automatisoida prosessin työvaiheita. Etera on toteuttanut palvelukokonaisuuden yhteistyössä SuoraTyö Oy:n kanssa ja se perustuu SuoraTyo.fi palvelun teknologiaan. Vammaispalveluissa ei ole aiempaa järjestelmäsovellusta vastaavan toiminnallisuuden hallintaan.

Etera Sijaismaksajapalvelun avulla voidaan mm. hallita ja muokata myönnettyjä avustuspäätöksiä, seurata avustuspäätösten nojalla tehtyä työtä sekä verrata tehtyä työtunteja myönnettyihin avustustunteihin. Palvelu laskee automaattisesti siihen syötettyjen tietojen perustealla työntekijöiden palkat sivukuluineen, lomakertymän, näyttää reaaliaikaisesti lomapäivien määrän, maksaa palkat ja muut lakisääteiset maksut, tulostaa palkkalaskelmat ja työtodistuksen sekä muut olennaiset raportit ja ilmoitukset. Lisäksi palvelun avulla voidaan hoitaa lakisääteiset ilmoitukset ja työnantajan maksut, kuten ennakonpidätykset, työeläkemaksut ja sosiaaliturvamaksut.

Palvelun suurimpina hyötyinä vammaispalveluissa ovat nykyisen lähes kokonaan manuaalisen työprosessin yksinkertaistaminen ja automatisointi sekä näistä syntyvä työajan säästö, virheiden mahdollisuuden väheneminen, palvelupäätösten toteuman ja työsopimusten seurannan sekä tilatiedon saamisen helpottuminen. Myös vakuutusten hallinta helpottuu ja vakuutusten laskutus tapahtuu tehdyn työn perusteella. Asiakkaan eli henkilökohtaisen avustajan näkökulmasta palkanmaksun viive lyhenee, vuosilomapäivien seuranta helpottuu ja avustajalle tulee mahdollisuus ilmoittaa tehdyt työtunnit ja työsopimustiedot sähköisesti.

Taloudellisesta näkökulmasta katsottuna hyötynä on lisäksi myös tapaturmavakuutusmaksujen kustannusten lasku ennakkomaksujen poistumisen seurauksena. Säästöpotentiaali tapaturmavakuutusmaksujen osalta on Eteran Turun kaupungille tekemän laskelman mukaan 21000 euroa vuodessa.

Tehdyn markkinakartoituksen perusteella on selvinnyt, että muuta tarpeeseen vastaavaa järjestelmää ei ole markkinoilla tarjolla.

Etera Sijaismaksajapalvelun käyttöönotto itsessään on maksutonta, mutta käytöstä peritään palvelumaksu, jonka suuruus määräytyy palkanmaksuvolyymin perusteella. Nykyisten palkanmaksutapahtumien määrän perusteella palvelumaksu tulisi olemaan noin 1600 €/kk.

Hankinta tehdään kolmeksi (3) vuodeksi. Peruste hankinnan määräaikaisuudelle on maakunta- ja sote-uudistuksesta johtuva toimintaympäristön ja tarpeiden muuttuminen.

Esitämme, että vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualueelle vammaispalvelujen käyttöön hankitaan kolmeksi (3) vuodeksi Etera Sijaismaksajapalvelu, jonka avulla helpotetaan henkilökohtaisen avun järjestämiseen ja työnantajavelvoitteiden hoitamiseen liittyvää monimutkaisuutta ja automatisoidaan prosessin työvaiheita. Hankinnan laskennallinen arvo kolmelle (3) vuodelle on 57600,00 eur (alv 0%), minkä lisäksi voidaan hankkia enintään kolme (3) koulutuspäivää hintaa 600,00 eur / koulutuspäivä (alv 0%).

Hankinnan kustannukset kohdistetaan kustannuspaikalle 22050 Vammaispalvelulain mukaiset palvelut.

Vs. talous- ja hallintojohtaja Taina Soini 31.5.2017:

PäätösPäätin, että edellä esitetyn perusteella vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualueelle vammaispalvelujen käyttöön hankitaan kolmeksi (3) vuodeksi Etera Sijaismaksajapalvelu. Hankinnan laskennallinen arvo kolmelle (3) vuodelle on 57600,00 eur (alv 0%), minkä lisäksi voidaan hankkia enintään kolme (3) koulutuspäivää hintaa 600,00 eur / koulutuspäivä (alv 0%).

Hankinnan kustannukset kohdistetaan kustannuspaikalle 22050 Vammaispalvelulain mukaiset palvelut.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseentehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Taina Soini

vs. talous- ja hallintojohtaja

Liite                               Oikaisuvaatimusohje

Jakelu

aoKeskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tpvKiiski Kaisa
tiedKilpi Riikka
tpvMäkelä Anja
tiedSalakoski Minna
tiedVuorinen Elisa