Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta13806.06.20173

3821-2017 (065, 021)

Tekstiilihuoltopalvelut ajalle 1.1.2018-31.12.2022

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta. Tekstiilihuoltopalveluista on pyydetty avoimella nopeutetulla hankintamenettelyllä tarjouksia ajalle 1.1.2018 - 31.12.2022. Määräaikaan mennessä saatiin tarjoukset kolmelta (3) palveluntuottajalta. Henkilökunnan työvaatteiden vuokrauspalvelun osalta hankinnan arvo sopimuskaudella on noin 5,4 milj. euroa, laitostekstiilien vuokrauspalvelun osalta noin 6,1 milj. euroa ja siivoustekstiilien vuokrauspalvelun osalta noin 1,35 milj. euroa.

Sosterla § 138

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist ja hankintapäällikkö Elisa Vuorinen sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus hankinta-asiantuntija Päivi Aaltonen 24.5.2017:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi tekstiilihuollon kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 25.4.2017 § 108.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on Hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella nopeutetulla hankintamenettelyllä tarjouksia tekstiilihuoltopalveluista ajalle 1.1.2018 – 31.12.2022.

Hankintailmoitus julkaistiin 5.5.2017 EU-kynnysarvon ylittävänä palveluhankintana HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä internetissä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa https://tarjouspalvelu.fi/turku. Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin 15.5.2017 Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa.

Tarjouspyyntö koski kolmea (3) kohderyhmää, jotka olivat:

  1. Henkilökunnan työvaatteiden vuokrauspalvelu
  2. Laitostekstiilien vuokrauspalvelu
  3. Siivoustekstiilien vuokrauspalvelu

Tarjousten jättämisen määräaikaan 22.5.2017 klo 11.00 mennessä saatiin tarjoukset Lindström Oy:ltä, Lännen Tekstiilihuolto Oy:ltä ja Laundrytech Services Finland Oy:ltä.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjous otetaan huomioon ja tarjoukset hyväksytään kohderyhmittäin. Annetuista tarjouksista valitaan ryhmittäin hinnaltaan halvin. Vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten vertailu.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjallinen puitesopimus valitun toimittajan / valittujen toimittajien kanssa. Tuotteita hankitaan todellisten tarpeiden mukaan. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Kaikki tarjoajat vakuuttavat täyttävänsä tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) § 2:n mukaan lain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden, innovatiivisten ja kestävien hankintojen tekemistä sekä turvata yritysten ja muiden yhteisöjen tasapuoliset mahdollisuudet tarjota tavaroita, palveluja ja rakennusurakoita julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa. § 3:n mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että:

Ryhmä 1 Henkilökunnan työvaatteiden vuokrauspalvelu

Lännen Tekstiilihuolto Oy:n tarjous ei täyttänyt tarjouspyynnön vaatimuksia kohderyhmän yksi (1) osalta, kuten ilmenee liitteestä yksi (1). Näin ollen tarjousta ei voida vertailla. Tarjous tulee hylätä tarjouspyynnön vastaisena.

Liite 1Ryhmän 1 tarjousten vertailu

Lindström Oy:n tarjous oli tarjouspyynnön mukainen, kuten ilmenee liitteestä yksi (1).

Henkilökunnan työvaatteiden vuokrauspalvelun hankinnan arvo sopimuskaudella on noin 5,4 milj euroa.

Ryhmä 2 Laitostekstiilien vuokrauspalvelu

Lännen Tekstiilihuolto Oy:n tarjous ei täyttänyt tarjouspyynnön vaatimuksia kohderyhmän kaksi (2) osalta, kuten ilmenee liitteestä kaksi (2). Näin ollen tarjousta ei voida vertailla. Tarjous tulee hylätä tarjouspyynnön vastaisena.

Lindström Oy:n tarjous ei täyttänyt tarjouspyynnön vaatimuksia kohderyhmän kaksi (2) osalta, kuten ilmenee liitteestä kaksi (2). Näin ollen tarjousta ei voida vertailla. Tarjous tulee hylätä tarjouspyynnön vastaisena.

Liite 2Ryhmän 2 tarjousten vertailu

Lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) § 34:n mukaan hankintayksikkö voi valita hankinnassa neuvottelumenettelyn, jos avoimessa tai rajoitetussa menettelyssä on saatu vain tarjouksia, jotka eivät vastaa tarjouspyyntöä tai, jos tarjouksia ei voida hyväksyä. Uutta hankintailmoitusta ei tarvitse julkaista, jos neuvottelumenettelyyn otetaan mukaan kaikki ne tarjoajat, jotka täyttävät 79 - 92 §:n mukaisesti asetetut vähimmäisedellytykset ja ovat edeltävässä menettelyssä tehneet tarjousmenettelyn muotovaatimusten mukaisen tarjouksen.

Lännen Tekstiilihuolto Oy ja Lindström Oy täyttävät 79 - 92 §:n mukaisesti asetetut vähimmäisedellytykset ja ovat edeltävässä menettelyssä tehneet tarjousmenettelyn muotovaatimusten mukaisen tarjouksen.

Laitostekstiilien vuokrauspalvelun osalta hankinnan arvo sopimuskaudella on noin 6,1 milj euroa.

Ryhmä 3 Siivoustekstiilien vuokrauspalvelu

Laundrytech Services Finland Oy:n tarjous tulee hylätä tarjouspyynnön vastaisena, koska tarjoaja ei toimittanut vaaditusta tasopyyhetuotteesta näytettä. Hankintayksikkö ei voinut suorittaa laadun varmistusta.

Lindström Oy:n ja Lännen tekstiilihuolto Oy:n tarjousten todettiin täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset ja tarjoukset otettiin mukaan tarjousten hintavertailuun.

Siivoustekstiilien vuokrauspalvelun hankinnan arvo sopimuskaudella on noin 1,35 milj. euroa.

Tarjousten vertailu ja valinta

Annetuista hyväksytyistä tarjouksista valitaan kohderyhmittäin hinnaltaan halvin. Vertailun suurin pistemäärä on 100. Hintapisteet muodostetaan seuraavasti:

Ryhmässä yksi (1) Henkilökunnan työvaatteiden vuokrauspalvelu saatiin vain yksi tarjouspyynnön mukainen tarjous, joten vertailua ei voida suorittaa.

Ryhmässä kolme (3) Siivoustekstiilit vertailupisteet muodostuvat seuraavasti:

Tarjoaja Lännen tekstiilihuolto Oy Lindström Oy
Peruspalvelu 0,31 eur 0,41 eur
Hintapisteet 60,00 45,37
Hyllytyspalvelu 0,31 eur 0,45 eur
Hintapisteet 5,00 3,44
Tilauspalvelu 0,31 eur 0,41 eur
Hintapisteet 35,00 26,46
Kokonaispisteet 100,00 75,27

Tarjousten arvioinnin ja vertailun perusteella esitämme, että

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 26.5.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankinta-päätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista valitun palveluntarjoajan on toimitettava hankintalain (29.12.2016/1397) 88 §:n mukaisesti rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 8 momentissa ja 6 b §:ssä tarkoitettu ote rikosrekisteristä taikka ehdokkaan tai tarjoajan tai sen hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsenen tai edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävän henkilön alkuperämaan tai sijoittautumismaan toimivaltaisen viranomaisen antama ote rikosrekisteristä tarkastettavaksi hankintayksikköön. Tämän päätöksen mukaista sopimusta ei tehdä, mikäli otetta ei toimiteta tai siitä ilmenee jokin hankintalain 80 §:ssä tarkoitetuista pakollisista poissulkemisperusteista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLaundrytech Services Finland Oy
aoLindström Oy
aoLännen Tekstiilihuolto Oy
tiedAaltonen Päivi
tiedHuukkala Katja
tiedLempiäinen Marika
tiedLindström Fredrik
tiedLönnqvist Max
tpvMäkelä Anja
tiedVuorinen Elisa


Liitteet:

Sosterla § 138
Liite 1:Liite 1 Ryhmän 1 tarjousten vertailu
Liite 2:Liite 2 Ryhmän 2 tarjousten vertailu