Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta12906.06.20177

12488-2015 (011, 001)

Esitys sopimusneuvottelujen käynnistämisestä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan gastroenterologisten toimintojen yhdistämiseksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vastaaviin toimintoihin

Tiivistelmä:

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin eräiden kliinisten erikoisalojen ja toimintojen yhdistymisen edellytyksiä on selvitetty kummankin organisaation päätöksin vuonna 2015 (Sosterla 15.12.2015 § 243 ja HAL 15.12.2015 § 166). Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 10.5.2016 § 98 selvitystyön jatkamisesta tiettyjen toimintojen osalta. Tähystysyksikön alatyötyöryhmä esittää jatkovalmisteluja, joiden tavoitteena on gastroenterologisten toimintojen yhdistyminen vuoden 2018 alusta.

Sosterla § 129

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila ja ylilääkäri Kari Koskela 26.5.2017:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on käsitellyt Turun kaupungin hyvinvointitoimialan eräiden kliinisten toimintojen yhdistymisselvitystä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vastaavien toimintojen kanssa vuosien 2015–16 aikana (Sosterla 15.12.2015 § 243, 10.5.2016 § 98). Selvitystyön yhteydessä todettiin, että mahdollisen toimintojen yhdistymisen vaikutukset mm. geriatrisen osaamisen ja turkulaisten potilaiden palvelujärjestelmäkokonaisuuden kysymyksissä tulee olla tiedossa yksittäisiä erikoisalatoimintoja laajemmalla asiakasnäkökulmalla ennen kuin yhdistymisessä voidaan edetä. Tällä hetkellä geriatrisen sairaalan toimintojen ja osaamistarpeiden kokonaisuutta tarkastellaankin rinnan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman kanssa, kehittäen samanaikaisesti yhteistyön muotoja tiiviisti VSSHP:n kanssa. Erityisen ajankohtaista on palvelujärjestelmän kokonaisuus tulevassa sote-uudistuksessa, jossa tarkastellaan Turun oman erikoissairaanhoidon mutta myös VSSHP:n lähisairaaloiden roolia geriatrisen ja kuntouttavan hoidon näkökulmasta.

Gastroenterologisen poliklinikan osalta selvitystyön yhteydessä todettiin, että Turun hyvinvointitoimiala ei pysty vastaamaan palvelutarpeeseen toivotusti: odotusajat hoitoon ovat pitkät ja potilasmäärät lisääntymässä. Alueellinen integroitu toimintamalli olisi ihanteellinen ja yhdistämismahdollisuutena selvitystyön kriittisin toiminta. Etenkin rekrytointi ja osaamisen jakaminen tuo haasteita nykyisessä hajautetussa mallissa. Hyvinvointitoimialan geriatrisen sairaalakokonaisuuden tarvitsema osaaminen tulisi kuitenkin varmistaa mahdollisessa fuusiossa.

Tähystysyksikön selvitystyötä jatkanut alatyöryhmä toteaa, että gastroenterologian vastaanottotoiminnan ja tähystystutkimusten tarve tulee maha-suolikanavan sairauksien yleistymisen johdosta edelleen lisääntymään. Yleistyviä sairauksia ovat esimerkiksi maksasairaudet ja tulehdukselliset suolistosairaudet. Alatyöryhmän näkemys on, että palvelutuotannon tehostamiseksi Turun hyvinvointitoimialan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin gastroenterologisten toimintojen yhdistäminen olisi tarpeen siten, että Turun hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden gastroenterologinen toiminta keskittyy sisätautien alan tutkimuksiin ja hoitoon. Toimintojen yhdistämisessä huomioidaan sairaalapalveluiden tarvitsemat keskeiset koulutus-, päivystys- ja konsultaatiotarpeet. Tavoitteena on, että yhdistymisen jälkeen kolmen tähystyshuoneen sekä gastroenterologian hoitaja- ja lääkärivastaanottojen käyttöasteet nousisivat 90 % tasolle, jolloin turkulaisten potilaiden tutkimuksen ja hoidon saatavuus parantuisivat. Suora kustannusvertailu sairaanhoitopiirin ja kaupungin gastroenterologisten toimintojen välillä ei ole tällä hetkellä mahdollinen erilaisten laskutusperusteiden vuoksi.

Toimintojen yhdistyessä Turun hyvinvointitoimialan gastroenterologian henkilöstö siirtyisi vanhoina työntekijöinä sairaanhoitopiirin työntekijöiksi. Siirtyvän henkilöstön virat ja toimet ovat kaksi erikoislääkäriä, neljä sairaanhoitajaa, kaksi perus/lähihoitajaa, yksi osastonsihteeri, yksi tekstinkäsittelijä sairaalapalveluista, yksi välinehuoltaja suun terveydenhuollosta ja yksi laitoshoitaja teknisestä huollosta.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta päättää yksityiskohtaisten sopimusneuvotteluiden käynnistämisestä Turun hyvinvointitoimialan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin välillä siten, että gastroenterologian toiminnot yhdistyisivät 1.1.2018 alkaen.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 26.5.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää yksityiskohtaisten sopimusneuvotteluiden käynnistämisestä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin välillä siten, että gastroenterologian toiminnot yhdistyisivät 1.1.2018 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKorkeila Katariina
tpvKoskela Kari