Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Hyvinvointitoimiala, toimialan hallinto 
Loppupvm 31.12.2018, Talous- ja hallintojohtaja/sarja 105424.05.2017 

11181-2016 (061)

Sänkyvaa'at

Hyvinvointitoimiala, asumispalvelujen päällikkö Susanne Röberg, käyttöpäällikkö Pasi Hiltunen ja hankintakoordinaattori Marika Lempiäinen sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus hankinta-asiantuntija Maiju Moisiolinna 8.5.2017:

Hankinta- ja logistiikkakeskus on Hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia sänkyvaaoista 31.12.2018 päättyvälle sopimuskaudelle. Sänkyvaakoja hankitaan vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualueelle vanhusten asumispalveluihin ja terveyspalvelujen palvelualueelle sairaalapalveluihin asukkaiden painonseurantaan.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon alittavana hankintana julkaistiin 2.1.2017 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Hankintaan esitetyt kysymykset ja niihin annetut vastaukset julkaistiin 11.1.2017 Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Tarjoukset saatiin määräaikaan 30.1.2017 klo 11.00 mennessä seuraavilta toimittajilta: Knorring Oy Ab, Respecta Oy, Seca Finland Oy ja Haltija Group Oy.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja laitteelle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjouksia ei oteta huomioon ja vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä. Tarjoushinnat tuli ilmoittaa kiinteinä verottomina nettohintoina tarjouspyynnössä edellytetyllä tavalla.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu.

Tarjoajan kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan toteuttamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajille asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta tuotteilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin ja tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailun suorittivat asumispalvelujen päällikkö Susanne Röberg, lähihoitaja Jenni Tutti ja käyttöpäällikkö Pasi Hiltunen.

Lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) § 74 mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjouksensa olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu tarjoajien tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän tarjousten olevan tarjouspyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset tarjoukset, jotka eivät vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia. Tarjouksen hylkäämistä tulee arvioida nimenomaan tarjoajien tasapuolisen kohtelun näkökulmasta.

Tarjouspyynnössä edellytettiin, että sänkyvaa´an punnitustuloksen numeron koon tulee olla vähintään 2 cm. Haltija Group Oy:n ja Respecta Oy:n tarjoukset tulee hylätä, sillä tarjotut sänkyvaa’at Charder 6001 ja FA6000 Fortune eivät täytä vaatimusta näytön numeron koosta.

Seca Finland Oy:n ja Knorring Oy Ab:n tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja tarjouksen valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan se, joka on kokonaistaloudellisesti edullisin. Arviointiperusteina ovat hinta ja käyttöominaisuudet. Hinnan painoarvo on 70 % ja käyttöominaisuuksien 30 %.

Liite 1Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu

Tarjousten arvioinnin ja vertailun perusteella esitämme, että

Hankinnan arvo sopimuskaudella on noin 77 000 euroa (alv 0 %).

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 24.5.2017:

PäätösPäätin, että

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Max Lönnqvist

talous- ja hallintojohtaja

Liite                                     Oikaisuohje ja valitusosoitus

Jakelu

aoHaltija Group Oy
aoKnorring Oy Ab
aoRespecta Oy
aoSeca Finland Oy
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedHallikainen Iiris
tiedHiltunen Pasi
tiedLempiäinen Marika
tiedLindström Fredrik
tiedMoisiolinna Maiju
tpvMäkelä Anja
tiedRöberg Susanne
tiedTutti Jenni
tiedVuorinen Elisa


Liitteet:

Httoihal § 54
Liite 1:Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu