Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Hyvinvointitoimiala, toimialan hallinto 
Loppupvm 31.12.2018, Talous- ja hallintojohtaja/sarja 105122.05.2017 

6125-2017 (061, 451)

Matkakorttisovelluksen hankinta vammaispalveluiden lakisääteisten kuljetuspalveluiden toteuttamiseen

Hyvinvointitoimiala, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja ratkaisupäällikkö Jaakko Penttinen 16.5.2017:

Hankinnan avulla tavoitellaan koko taksikorttien käsittelyprosessien virtaviivaistamista, kuljetuspalveluihin liittyvien järjestelmien yhdistämistä ja manuaalisen työn sekä manuaalisesta työstä aiheutuvien virheiden vähentämistä.

Vanhan ratkaisun ja uusien matkanhallintajärjestelmien välillä on tehty SWOT-analyysi. Hyton ja IT-palveluiden edustajista koottu työryhmä on myös vertaillut rahallisesti eri ratkaisuja keskenään suhteessa tavoiteltavaan hyötyyn.

Käytössä oleva IT-palveluiden itsensä tekemä järjestelmä taksikorttien käyttöön on teknisesti vanhentunut ja vaikeasti ylläpidettävä. Järjestelmä on tehty Microsoft Access työkaluilla ja tietokannalla. Taksikorttien painatus tapahtuu vanhalla Windows XP-tietokoneella, johon tieto siirretään muistitukuilla ja taksikortit tulostetaan vanhalla korttitulostimella. Tiedonsiirto kaupungin ja taksikeskuksen välillä on eräajopohjainen ja tapahtuu viikoittain, eivätkä tiedot ole näin ollen koskaan ajan tasalla. Järjestelmiä koskevana teknisenä suosituksena on lisäksi vanhentuneiden Access tietokantaratkaisujen korvaaminen SQL–tietokannoilla. Nykyinen järjestelmä ei ole riittävän kyvykäs vastaamaan palvelualueen tarpeisiin ajettujen matkojen reaaliaikaisen ja nykyistä tarkemman seurannan osalta, vaan matkatiedot päivittyvät kahden viikon laskutusvälin mukaan.

Vanhan sovelluksen uudistaminen todettiin tehdyssä selvityksessä kalliiksi, eikä lopputuloksen odoteta olevan muiden kilpailijoiden tasolla. Vanhan sovelluksen uudistaminen vaatisi paljon työtä, eikä silti saavutettaisi ajettujen matkojen ja korttienkäytön seurannan ajan tasalla pysymistä. Uudistus olisi lähinnä tietokanta-alustan vaihtaminen SQL-kantaan ja käyttöliittymän uudelleentoteutus Web-toteutuksena. Kustannus olisi ATR Soft Oy:ltä tilattuna 74600,00 eur (alv 0%) lisättynä sovellustuella 5800,00 eur / kuusi (6) kuukautta.

Esiselvityksenä tehtiin vertailu Semel Oy:n ja Western Systems Oy:n tarjousten välillä. Semel Oy:n Semel Card Factory -matkakorttisovellus ja Western Systems Oy:n Likuma 2100 -matkakorttisovellus kykenevät kumpikin suoraan kommunikointiin taksikeskuksen ja jaettujen matkakorttien kanssa. Työryhmän mielestä sovellukset täyttävät nykyaikaisen online järjestelmän vaatimukset ja helpottavat niin Turun kaupungin taksikuljetuksista vastaavien kuin takseja käyttävienkin kaupungin asukkaiden arkea.

Semel Oy:n Card Factory –matkakorttisovellus on hinnaltaan edullisempi kuin Western Systems Oy:n tuote. Wester Systems Oy tarjoaa Likuma 2100 –matkakorttisovellusta hintaan 1990,00 eur / kk (alv 0%), minkä lisäksi kertakustannus siirrosta on 15590,00 eur (alv 0). Semel Oy:ltä 17.2.2017 saadun tarjouksen mukaan Semel Card Factory –matkakorttisovelluksen kustannus on 1400,00 eur / kk (alv 0%), minkä lisäksi kertakustannus siirrosta on 3760,00 eur (alv 0%).

Esitämme, että vammaispalveluiden lakisääteisten kuljetuspalveluiden toteuttamiseen hankitaan Semel Oy:ltä Semel Card Factory –matkakorttisovellus hintaan 1400,00 eur / kk (alv 0%), minkä lisäksi kertakustannus siirrosta on 3760,00 eur (alv 0%). Kustannukset kohdistetaan kustannuspaikalle 22050 Vammaispalvelulain mukaiset palvelut.

Hankinta tehdään kolmeksi (3) vuodeksi. Hankinnan yhteishinta on 54160,00 eur (alv 0%). Peruste hankinnan määräaikaisuudelle on maakunta- ja sote-uudistuksesta johtuva toimintaympäristön ja tarpeiden tuleva muuttuminen.

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 22.5 2017:

PäätösPäätin, että edellä esitetyn perusteella vammaispalveluiden lakisääteisten kuljetuspalveluiden toteuttamiseen hankitaan Semel Oy:ltä Semel Card Factory –matkakorttisovellus hintaan 1400,00 eur / kk (alv 0%), minkä lisäksi kertakustannus siirrosta on 3760,00 eur (alv 0%). Kustannukset kohdistetaan kustannuspaikalle 22050 Vammaispalvelulain mukaiset palvelut .

Hankinta tehdään kolmeksi (3) vuodeksi. Hankinnan yhteishinta on 54160,00 eur (alv 0%). Peruste hankinnan määräaikaisuudelle on maakunta- ja sote-uudistuksesta johtuva toimintaympäristön ja tarpeiden tuleva muuttuminen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävällä sopimuksella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, oikaisuvaatimusohjeet ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn oikaisuvaatimuksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Max Lönnqvist

talous- ja hallintojohtaja

Liitteet                                 Oikaisuvaatimusohje

Jakelu

aoATR Soft Oy
aoSemel Oy
aoWestern Systems Oy
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedAhonen Sari
tiedKiiski Kaisa
tpvMäkelä Anja
tiedSalakoski Minna
tiedVuorinen Elisa