Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11716.05.20178

5420-2017 (065)

Vanhuspalveluiden avopalvelujen turvapalveluiden innovatiivinen hankinta

Tiivistelmä:

Kotihoidon turvapalvelujen kilpailutusta innovatiivisena hankintana esitetään tehtäväksi ajalle 1.1.2019 - 31.12.2021 yhden (1) vuoden optiolla. Innovatiivisessa hankinnassa on tyypillistä, että se suunnitellaan yhdessä toimittajien ja muiden sidosryhmien kanssa. Sopimuskauden kustannukset ovat noin 135 000 euroa nykykustannuksilla arvioituna. Kilpailutuksella pyritään kuitenkin lisäämään turvapalvelujen valikoimaa nykyisestä.

Sosterla § 117

Hyvinvointitoimiala, palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen 8.5.2017:

Hyvinvointitoimialan vanhuspalveluiden kotihoito on hankkinut turvapalveluja turkulaisille kotihoidon asiakkaille turvaamaan ja tukemaan heidän selviytymistään kotona ympärivuorokautisesti. Asiakkaat ovat pääasiassa vanhuksia, vammaisia, pitkäaikaissairaita sekä omaishoidontuen asiakkaita. Puitesopimus nykyisen palveluntuottajan Mainio Vire Oy:n kanssa päättyy 31.12.2018.

Nykyinen hankinta on sisältänyt vain perinteisen turvapalvelutoiminnan. Palvelun piirissä olevalla asiakkaalla on turvapuhelin, johon on liitetty turvaranneke tai kaulassa kannettava hälytyspainike, jonka välityksellä asiakas liitetään palveluntuottajan hälytysten vastaanottoon. Hälytys ohjautuu hälytyskeskukseen, joka keskustelee asiakkaan kanssa tilanteesta ja tarvittaessa lähettää paikalle turva-auttajan.

Erilaiset turvapalvelut ja kotona asumista edistävät teknologiset ratkaisut ovat yhä enenevässä määrin tulleet osaksi ikäihmisten kotona asumista. Enää ei riitä pelkästään hälyttävä ranneke, vaan rannekkeen kautta tulisi olla mahdollista seurata asiakkaan hyvinvointia (hyvinvointiranneke) ja myös rannekkeen paikannus on tärkeää. Älykkäät turvapuhelimet, digitaaliset turvapuhelimet ja huomaamaton teknologia lisäävät asiakkaiden turvallista kotona asumista mahdollisimman pitkään. Kuvayhteydelliset ratkaisut ovat kotihoidossa käytettyinä asiakkaiden turvallisuutta lisääviä. Kotona asumisen ja omaishoitajien tukeminen vaatii rinnalleen teknisiä innovaatioita sekä uudenlaisia toimintamalleja, joita tällä kilpailutuksella haetaan.

Kotihoidon turvapalveluiden hankinta esitetään tehtäväksi ns innovatiivisena hankintana. Innovatiiviset julkiset hankinnat edistävät julkisten toimijoiden toiminnan ja julkisten palvelujen laatua ja tehokkuutta tuomalla tarpeisiin uudenlaisia, entistä parempia ratkaisuja. Tämä näkyy erityisesti palveluiden käyttäjien saamana hyötynä. Innovatiivisessa hankinnassa on tyypillistä, että se suunnitellaan yhdessä toimittajien ja muiden sidosryhmien kanssa. Hankinnassa tärkeää on tunnistaa asiakkaan/loppukäyttäjän sekä muiden keskeisten toimijoiden tarpeet ja sovittaa ne hankinnan lähtökohdaksi.

Palveluntuottajan toimintakapasiteetin tulee palvella vähintään 300 asiakasta. Tällä hetkellä palvelua käyttäviä asiakkaita on noin 289 henkilöä. Vuosittaiset kustannukset ovat olleet noin 45 000 euroa. Sopimuskauden kustannukset ovat noin 135 000 euroa nykykustannuksilla arvioituna. Kilpailutuksella pyritään kuitenkin lisäämään turvapalvelujen valikoimaa nykyisestä

Esitämme, että kotihoidon turvapalvelut kilpailutetaan innovatiivisena hankintana ajalle 1.1.2019 - 31.12.2021. Lisäksi sopimusta on mahdollista jatkaa yhdellä (1) optiovuodella. Kilpailutus käynnistetään ja tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 8.5.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että kotihoidon turvapalveluja innovatiivisena hankintana ryhdytään valmistelemaan ajalle 1.1.2019 - 31.12.2021. Lisäksi sopimusta on mahdollista jatkaa yhdellä (1) optiovuodella. Kilpailutuksen valmistelu tehdään yhteistyössä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tiedLindström Fredrik
tpvMäkelä Anja
tiedPakarinen Mikko
tiedVuorinen Anne
tiedVuorinen Elisa