Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11516.05.20176

5375-2017 (011, 642)

Sirkkalan päiväkeskuksen siirto Mäntymäen sairaala-alueen rakennus 25:een (Mäntykoti)

Tiivistelmä: -

Sosterla § 115

Vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi, tilacontroller Johanna Aarnio, psykososiaalisten palveluiden johtaja Annie Turunen ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 5.5.2017:

Hankkeet taustaa

Sirkkalan päiväkeskus (Sirkkalankatu 18) on hyvinvointitoimialan avopalveluyksikkö, joka tarjoaa ns. matalan kynnyksen päihdepalveluja turkulaisille päihdeongelmaisille asiakkaille. Palveluita ovat mm. ateriapalvelut, vaatehuolto ja mahdollisuus henkilökohtaisen hygienian hoitoon sekä henkilökohtainen ohjaus viranomaisasioissa. Päiväkeskuksen palvelut ovat maksuttomia ja niitä on tarjolla arkipäivisin virka-aikaan. Sirkkalan päiväkeskuksen asiakasmäärä on keskimäärin noin 70 asiakasta. Viidellä (5) hajautettujen tukiasuntojen ohjaajalla on työhuone Sirkkalan päiväkeskuksen tilojen yhteydessä.

Päiväkeskus on toiminut vuodesta 1991 TVT Asunnot Oy:ltä vuokratussa puutalokiinteistössä osoitteessa Sirkkalankatu 18. Toimitilan kokonaispinta-ala on noin 300 m2. Sirkkalan päiväkeskuksen sisäinen vuokra on 2 415,36 €/kk, josta hyvinvointitoimialan osuus on 2 226,40 €/kk ja keittiön osuus 188,96 €/kk. Kaupungin maksama vuokra TVT:lle on 2 298,64 €/kk.

Sirkkalan päiväkeskuksen nykyiset tilat ovat ahtaat nykyisistä asiakasmääristä johtuen. Tilat eivät ole mm. työ- ja asiakasturvalliset, eivätkä esteettömät. Aggressiivisten ja hankalien asiakkaiden kohtaamisessa nykyiset tilat ovat puutteelliset sekä sokkeloiset. Henkilökunta ei pysty valvomaan asiakkaiden turvallisuutta riittävän tehokkaasti.

Sirkkalan päiväkeskuksen toiminnasta on aiheutunut häiriötä ympäristölle. Tästä syystä hyvinvointitoimiala hankki päiväkeskuksen sisätiloihin joulukuun lopulla 2016 tupakointimoduulin. Muutaman kuukauden seurantajakson aikana lieveilmiöt päiväkeskuksen ulkoedustalla ovat huomattavasti vähentyneet. Päihtyneiden satunnaisesti päiväkeskuksessa asioivien asiakkaiden aiheuttamia häiriötilanteita ei kuitenkaan pystytä ennakoimaan eikä estämään. Siksi on tarkoituksenmukaista tutkia muita sijoitusvaihtoehtoja Sirkkalan päiväkeskukselle. Lisäksi nykyiset tilat vaatisivat peruskorjauksen lähitulevaisuudessa.

Ratkaisuvaihtoehdot

Sirkkalan päiväkeskukselle on tutkittu seuraavia sijoitusvaihtoehtoja:

Akselintiellä ja Ruissalontiellä olevat vaihtoehdot eivät olleet Asumis- ja päihdepalveluiden asiantuntijoiden näkemyksen mukaan tarkoituksenmukaisia. Ongelmaksi muodostuivat mm. kiinteistön sijainti varastoalueella, tilat eivät olleet kaikilta osin esteettömät ja osa tiloista oli kahdessa kerroksessa, jolloin tilojen valvottavuus nykyisellä työntekijämäärällä on hyvin haastavaa.

Yhtenä vaihtoehtona tutkittiin lisätilan rakentamista Sillakorvan väliaikaismajoitusyksikön yhteyteen. Sillankorva sijaitsee puistoalueella ja sen yhteyteen on mahdollista sijoittaa ainoastaan väliaikaistiloja. Alueen kaavoituksen edetessä on olemassa mahdollinen tarve myös Sillankorvan nykyisten toimintojen poissiirrolle. Lisäksi voimassa oleva sosiaali- ja terveyshuollon investointeja koskeva laki (548/2016) estää pitkien määräaikaisten tilavuokrausten (mm. parakkiratkaisut) tekemisen, mikä vaikuttaisi korottavasti vuokran määrään, sillä hankkeiden perustamiskustannukset tulevat kuoletettaviksi lyhyellä ajalla.

Mäntymäen sairaala-alue, rakennus 25, Mäntykoti

Tutkituista vaihtoehdoista ainoana toiminnan näkökulmasta järkevänä vaihtoehtona Sirkkalan päiväkeskuksen korvaavaksi tilaksi voidaan pitää Mäntymäen sairaala-alueella sijaitsevaa rakennus 25, Mäntykotia, joka on Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy (jäljempänä TSSTPK) omistuksessa.

Koska tiloissa toimi aiemmin Suomen punaisen ristin Varsinais-Suomen piirin ylläpitämä hätämajoitus, on Mäntykoti käyttötarkoitukseltaan tällä hetkellä hätämajoitustila, mikä ei sovellu Sirkkalan päiväkeskuksen toiminnalle. Tästä syystä Mäntykotiin haetaan käyttötarkoituksen muutos ja vaatii osakseen määräaikaisen rakennusluvan. Rakennusvalvonnan kanssa on sovittu, että lupa olisi tässä vaiheessa väliaikainen viideksi vuodeksi, jonka jälkeen tarvitaan mittavammat korjaukset tiloissa mm. ilmanvaihdon osalta.

Samaan aikaan Sirkkalan päiväkeskuksen siirron kanssa on valmisteilla päihdehuollon tilatarveselvitys, jossa selvitetään mm. Sillankorvan ensisuojan uutta sijoituspaikkaa sen poikkeamisluvan umpeutuessa 12/2023. Yhtenä vaihtoehtona tarkastellaan ko. toiminnan sijoittumista Mäntykodin vapaaksi jääviin tiloihin. Tarveselvityksen on tarkoitus valmistua alkusyksyllä 2017.

Mäntykodissa on yhteensä n. 2.700 m2, joista hyvinvointitoimiala ottaisi tässä vaiheessa Sirkkalan päiväkeskuksen käyttöön 665,5 m2. Voimassa olevan sisäisen vuokrajärjestelmän mukainen vuokra hyvinvointitoimialalle olisi 8 066 €/kk (12,12 €/m2/kk), jonka päälle tulee sähkö, vesi ja jätevesi. Tiloissa pitää tehdä vähäisiä muutostöitä, arvioitu muutostyömaksu on 20 000 €. Tästä aiheutuva vuokravaikutus on noin 750 €/kk, jonka maksuaika päättyy 31.12.2019. Vuokrassa perittävä muutostyömaksu määräytyy toteutuneiden muutoskustannusten mukaan. Hyvinvointitoimialalla on mahdollisuus maksaa muutostyöt myös kertasuoritteena.

Vuokra-aika alkaa 1.9.2017 ja sopimus on toistaiseksi voimassa oleva kaupungin ja TSSTPK:n välillä 12 kuukauden irtisanomisajalla (perustuu investointien rajoittamista koskevaan lakiin 548/2016). Mäntykodin osalta tehdään kaupungin ja TSSTPK:n väliseen vuokrasopimukseen optio tässä vaiheessa tyhjäksi jäävien tilojen vuokrauksesta 1.1.2019 alkaen. Optio käytetään, mikäli päihdehuollon tilatarveselvityksessä päädytään Sillankorvan sijoittamiseen Mäntykotiin. Option käytöstä tulee päättää vuoden 2017 aikana.

Sirkkalan päiväkeskuksen nykyisissä tiloissa on 6 kuukauden irtisanomisaika. TVT:n kanssa on kuitenkin sovittu, että tilat ovat alustavasti käytettävissä 31.8.2017 asti, ja tarvittaessa pidempään.

Sirkkalan päiväkeskuksen siirtyminen Mäntymäen sairaala-alueelle rakennukseen 25 käsiteltiin päiväkeskuksen henkilökunnalle järjestetyssä yt-kokouksessa 11.5.2017.  

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 5.5.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää

Lautakunta merkitsee tiedokseen, että n. 20 000 euron muutostyömaksun hyvinvointitoimiala maksaa kertasuoritteena.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy
tiedKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut
tiedKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedKuronen Sirpa
tpvNiinimäki Merja
tiedSaarinen Kari
tiedSoini Taina