Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta12116.05.20171

10120-2016 (451, 065)

Kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnan sekä opiskelumatkojen kuljetukset

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnan sekä opiskelumatkojen kuljetuspalveluista pyydettiin tarjoukset ajalle 1.8.2017 - 31.7.2019, minkä jälkeen sopimusta voidaan, tilaajan päätöksellä, jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) vuodella (optio). Määräaikaan mennessä saatiin kaksi (2) tarjousta. Puitesopimus esitetään solmittavaksi Tilausliikenne Erikoisjope Oy:n kanssa. Kuljetuspalveluja ostetaan sopimuskaudella noin 760 000 eurolla.

Sosterla § 121

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 3. kohta.

Hyvinvointitoimiala, palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus projektipäällikkö Karolus Haarte 25.4.2017:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnan sekä opiskelumatkojen kuljetuspalvelujen kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 28.2.2017 § 60.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnan sekä opiskelumatkojen kuljetuspalveluista ajalle 1.8.2017 – 31.7.2019, minkä jälkeen sopimusta voidaan, tilaajan päätöksellä, jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) vuodella (optio), ajalla 1.8.2019 – 31.7.2020 (optio). Kuljetuspalvelujen on oltava käytettävissä 1.8.2017 alkaen.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä palveluhankintana julkaistiin 1.3.2017 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Samalla sivustolla julkaistiin 24.3.2017 hankintaa koskevat kysymykset ja niihin annetut vastaukset. Hankinnasta julkaistiin korjausilmoitus 27.3.2017. Korjausilmoituksen syynä olivat tarkennukset hankinnan kohteen kriteereihin. Tarjoukset tuli antaa sähköisesti Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimukset. Palvelujen suorittajalla tulee olla sopimuskauden ajan voimassa oleva lupa henkilöliikenteen harjoittamiseen joukkoliikenneluvan (laki luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä 343/1991 muutoksineen ja asetus luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä 666/1994 muutoksineen) nojalla. Palvelujen suorittajan tulee sitoutua toiminnassaan noudattamaan lakia lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä (504/2002).

Palveluntuottajan tulee tarjota palveluja suomen ja ruotsin kielellä. Palvelua on oltava saatavilla koko sopimuskauden ajan. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjousta ei oteta huomioon ja vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Tarjousten jättämisen määräaikaan 13.4.2017 kello 12.00 mennessä tarjoukset saatiin seuraavilta kahdelta (2) tarjoajalta: Kajon Oy ja Tilausliikenne Erikoisjope Oy.

Tarjoajan tuli antaa tarjouksessaan kuljetuspalvelun veroton hinta (€ / tunti / ajoneuvo). Annettu hinta koskee kaikkia ajoneuvoja, joita käytetään palvelun tuottamiseen. Sopimushinta on kiinteä kaksi (2) ensimmäistä vuotta, jonka jälkeen palveluntuottaja voi esittää tilaajalle perustellusta syystä hinnan muutosta palvelun yleistä kustannuskehitystä vastaavasti sopimuksen mukaisilla hinnanmuutosehdoilla.

Hankinnasta tehdään erillinen puitesopimus valitun palveluntuottajan kanssa. Sopimuksella ei taata ostettavien palvelujen määrää. Tilaaja ei sitoudu palvelujen hankkimiseen palveluntuottajalta sopimuskauden aikana. Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja tarjouksen valinta.

Tarjoajan kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arviointiin ja tarjousten vertailuun otetaan mukaan vain niiden tarjoajien tarjoukset, jotka ovat osoittaneet täyttävänsä tarjoajille asetetut kelpoisuusvaatimukset.

Kaikki tarjoajat vakuuttavat täyttävänsä tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin ja tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailun suoritti vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski.

Tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset ja ne otettiin mukaan tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun.

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja tarjousten valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan se, joka on kokonaistaloudellisesti edullisin. Vertailuperusteina olivat hinta 95 % ja laatu 5 %. Laadussa vertailtiin ympäristövaikutuksia kuljetuspalveluun tarjottavan kaluston EURO-päästöluokan osalta.

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu:

TarjoajaKajon OyTilausliikenne Erikoisjope Oy
Kuljetuspalvelun hinta (€ / tunti / ajoneuvo) 149,960 62,000
Hinnan pisteet 39,277 95,000

Kalusto täyttää

EURO 6 -päästömääräykset

Ei Kyllä
Laadun pisteet 0 5
Vertailun yhteispisteet 39,277 100,000

Tarjousten arvioinnin ja vertailun perusteella esitämme, että kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnan sekä opiskelumatkojen kuljetuspalveluja koskeva puitesopimus solmitaan ajalle 1.8.2017 – 31.7.2019 Tilausliikenne Erikoisjope Oy:n kanssa annetulla hinnalla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin.

Vuosittaiset kustannukset ovat noin 380 000 euroa. Hankinnan arvo sopimuskaudella on noin 760 000 euroa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 4.5.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista valitun palveluntarjoajan on toimitettava hankintalain (29.12.2016/1397) 88 §:n mukaisesti rikosrekisterilain (770/1993) 6 §:n 8 momentissa ja 6 b §:ssä tarkoitettu ote rikosrekisteristä taikka ehdokkaan tai tarjoajan tai sen hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsenen tai edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävän henkilön alkuperämaan tai sijoittautumismaan toimivaltaisen viranomaisen antama ote rikosrekisteristä tarkastettavaksi hankintayksikköön. Tämän päätöksen mukaista sopimusta ei tehdä, mikäli otetta ei toimiteta tai siitä ilmenee jokin hankintalain 80 §:ssä tarkoitetuista pakollisista poissulkemisperusteista.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKajon Oy
aoTilausliikenne Erikoisjope Oy
tiedPeri-Hautamäki Pirjo
tiedAhonen Sari
tiedHaarte Karolus
tiedHyvätti Päivikki
tiedKiiski Kaisa
tiedLindström Fredrik
tpvMäkelä Anja
tiedVuorinen Elisa