Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta10425.04.20171

4268-2017 (011, 001, 042)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto sairaanhoitopiirin toiminnan kehittämisestä vuonna 2018

Tiivistelmä: -

Sosterla § 104

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist ja controller Pekka Paatonen 20.4.2017:

Sairaanhoitopiirin perussopimuksen mukaan sairaanhoitopiirin talousarviota valmisteltaessa jäsenkunnille ja Turun yliopistolle on varattava tilaisuus esitysten tekemiseen kuntayhtymän toiminnan kehittämisestä. Sairaanhoitopiiri pyytää esityksiä 2.5.2017 mennessä, jotta niitä voitaisiin käyttää 4.5.2017 järjestettävässä jäsenkunnille suunnatussa kuntaneuvottelutilaisuudessa. Kuntien ehdotukset ja kuntaneuvottelujen palaute raportoidaan sairaanhoitopiirin hallitukselle 23.5.2017 ja samalla hallitus päättänee talousarvion valmisteluohjeista. Näiden ohjeiden perusteella jäsenkunnille toimitetaan arvio vuoden 2018 maksuosuuksista 31.5.2017 mennessä.

Liite 1Sairaanhoitopiirin toiminnan kehittäminen 2018

Palvelujen käytön kehitys

Sairaanhoitopiiri toteaa jäsenkunnille lähettämässään esitysten pyyntökirjeessään, että palvelujen käyttö on ollut voimakkaampaa, mitä väestöpohjaisessa kehitysennusteessa on arvioitu. Vuosina 2014 – 2016 hoidettujen potilaiden määrä on kasvanut keskimäärin 2,6 % vuodessa, kun väestön ikärakenteeseen ja sairastavuuteen pohjautuva arvio on ollut 1,2 – 1,5 % vuodessa.

Sairaanhoitopiirin vuoden 2016 tilinpäätöksessä todetaan uuden "Yksi sairaala -toimintamallin" osoittaneen toimivuutensa. Viime vuonna lähetteiden määrä kasvoi 2,9 % ja hoitoa saaneiden eri henkilöiden määrä 2,3 %. Samalla kuitenkin nähtiin kuluissa 0,8 % alenema reaalikuluihin verrattuna. Hoito muuttui jälleen avohoito-painotteisemmaksi: somaattiset vuodeosastopäivät vähenivät samalla kun leikkaukset ja avohoitokäynnit lisääntyivät.

Palvelujen kysyntä on viime vuosina ollut suurempaa kuin väestöennusteiden perusteella on arvioitu. Väestöpohjainen kehitysennuste tultaneen ylittämään myös vuonna 2017. Käytön kasvusta ja ennusteiden ylityksestä huolimatta kulut ovat kuitenkin laskeneet reaalikuluihin verrattuna.

Talouden kehitys

Vuoden 2016 tilikauden tulokseksi muodostui kuitenkin 13,28 miljoonan euron ylijäämä, jonka johdosta vanhat alijäämät saatiin katettua ja kumulatiiviseksi ylijäämäksi tuli vuoden 2016 lopussa 4,4 miljoonaa euroa.

Vuoden 2017 talousarvio valmisteltiin 5,6 milj. euroa ylijäämäiseksi, koska sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lain voimaanpanossa (julkistettu 29.6.2016) edellytetään kuntayhtymien alijäämien kattamista vuoden 2018 loppuun mennessä.

Sairaanhoitopiirin voimassa oleva taloussuunnitelma vuodelle 2018 perustuu 5,6 M€:n ylijäämän tavoittelemiseen, asiakasmaksujen korottamiseen asiakasmaksuasetuksen mukaisen enimmäistaksojen tasolle, valtiontukirahoituksen vähentymiseen, palvelujen käytön 1,3 – 1,5 %:n kasvuun ja toimintakulujen 1,5 %:n kasvuun. Edellä kuvatut tekijät muodostavat jäsenkuntien maksurasitukseen 2,5 %:n muutoksen talousarvioon 2017 verrattuna.

Talouden tasapainottamiseksi on jo tehty merkittäviä toimenpiteitä ja kehitetty yhteistyötä sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin välillä (mm. Arkean toteuttama ruokahuolto, hankinta- ja logistiikkatoimintojen yhdistäminen, hoitotarvikkeiden asiakasjakelu). Turun psykiatrian liikkeenluovutus tapahtuu 1.5.2017. Lisäksi sairaanhoitopiiri valmistelee diagnostisten palvelujen (Tyks-Sapa-liikelaitos) ja psykiatrian tulosalueen liittämistä osaksi Tyksiä yksi-sairaala-periaatteen mukaisesti. Näiden toimenpiteiden vaikutuksen tulee näkyä toiminnan tehostumisena ja sitä kautta jäsenkuntien maksurasituksen korotuspaineiden hillitsemisenä.

Ehdotukset toiminnan kehittämiseksi

Talouden tasapainottamiseksi, jäsenkuntien maksurasituksen lieventämiseksi ja investointien rahoittamiseksi sairaanhoitopiirin tulee arvioida potentiaalisten omaisuusjärjestelyjen tuottoa ja valtioneuvoston 2015 tehdyn päätöksen mukaisten asiakasmaksujen enimmäismäärien käyttöönottoa tulojen lisäämiseksi.

Tämä tarkoittaa vuoden 2017 taloudellisten tavoitteiden tarkistamista sekä vuoden 2018 budjetoimista niin, ettei kumulatiivisia ali- tai ylijäämiä vuoden 2018 lopussa ole.

Maksujen tarkistuksen sekä taloudellisten tavoitteiden tarkistamisen seurauksena kuntien maksuosuutta lienee mahdollisuus keventää n. 16 miljoonalla. Maksuosuuksien keventäminen tulee toteuttaa jo vuonna 2017.

Sote- ja maakuntauudistuksen myötä Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksen arvioidaan vähenevän tulevina vuosina nykytasosta, mikä osaltaan pakottaa jatkamaan toiminnanuudistamista pitkäjänteisesti.

Näiden toimenpiteiden jälkeen jäsenkunnat voivat varautua alijäämän kattamiseen kertaluontoisella pääomasijoituksella tai muun tyyppisellä kertaerällä vuoden 2018 tilinpäätöksessä.

Tämän lisäksi sairaanhoitopiirin tulee valmistella selvitys miksi väestön ikärakenteeseen ja sairastavuuteen pohjautuva arvio palvelujen käytöstä on ylittynyt merkittävästi viime vuosina.

Palvelujen kysyntä ja julkisen sektorin taloustilanne edellyttää kunnille kohdistuvan taloudellisen paineen keventämistä. Sairaanhoitopiirin tulee huomioida kuntien näkemykset toiminnan ja talouden suunnittelussa sekä ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin välittömästi.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 25.4.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon kaupunginhallitukselle sairaanhoitopiirin toiminnan kehittämisestä vuonna 2018.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 104
Liite 1:Sairaanhoitopiirin toiminnan kehittäminen vuonna 2018