Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9825.04.201710

102-2017 (342)

Rintamaveteraanien jalkojenhoitopalvelun järjestäminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 98

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 19.4.2017

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa 10.1.2017 oli käsittelyssä suunnitelma rintamaveteraanien palvelujen järjestämisestä vuonna 2017. Itsenäisyyden juhlavuonna 2017 veteraanien maksuttomia palveluja on tarkoitus merkittävästi lisätä.

Valtiokonttorilta on saatu tieto, että valtiokonttori maksaa kunnille kuntoutusmäärärahaa vuonna 2017 yhteensä 15,6 M€ (vuonna 2016 16,9 M€) ja kotona asumista tukevien palveluiden määrärahaa yhteensä 25 M€ (vuonna 2016 10 M€). Turun rintamaveteraanien palveluihin saatavan määrärahan suuruutta ei vielä tarkalleen tiedetä, mutta kotona asumista tukevien palveluiden määrärahan korotus on merkittävä.

Rintamaveteraanien jalkojenhoitopalvelu on tärkeä rintamaveteraanien kotona selviytymistä tukeva palvelumuoto. Lehdistössä on veteraanien jalkojenhoitopalvelujen järjestäminen saanut runsaasti julkisuutta. Asian tarkoituksenmukaisen ja nopean ratkaisun löytämiseksi hyvinvointitoimialalla on arvioitu uusia mahdollisuuksia palvelun toteuttamiseksi.

Laki julkisista hankinnoista uudistui 1.1.2017 alkaen. Lakiuudistus mahdollistaa myös uuden hankintamenettelyn lupajärjestelmän käytön. Tässä järjestelmässä ei ole kysymys kilpailutuksesta. Hankintalain perustelujen ja –direktiivin mukaan lupajärjestelmän voi ottaa käyttöön palveluissa, joissa riittää palveluun liittyvät lain velvoitteet ja palveluntuottajan ammattipätevyydet, lisäksi voi olla vähäinen määrä muita edellytyksiä. Uutta on myös se, että lupajärjestelmä mahdollistaa palvelun käyttäjille valinnanvapauden eli he voivat valita itselleen sopivimman palveluntuottajan.

Rintamaveteraanien jalkojenhoito arvioitiin palveluna lupajärjestelmään sopivaksi. Koska rintamaveteraanien palvelut ovat valtiovallan erityisessä suojeluksessa itsenäisyyden juhlavuonna ja hyvinvointitoimiala on saanut erityisesti hankintalain soveltamisesta paljon kritiikkiä, päätettiin ryhtyä toteuttamaan tarkoituksenmukaista lupajärjestelmää jo ennen varsinaista lautakuntakäsittelyä.

Turun Sanomissa ja Turkulaisessa oli lauantaina 15.4.2017 sekä ÅU:ssa keskiviikkona 19.4.2017 ilmoitus, jossa pyydetiin palveluntuottajia hakeutumaan/ilmoittautumaan rintamaveteraanien jalkojenhoitopalveluiden palveluntuottajaksi 1.5.2017 – 31.12.2019.

Rintamaveteraanien jalkojenhoito on asiakkaalle omavastuuton palvelu. Palvelu tapahtuu joko kotikäyntinä tai palveluntuottajan tiloissa. Hakeutuminen palveluntuottajaksi on avattu, ja mahdollista koko lupamenettelykauden ajan. Palvelu saaminen perustuu aina palvelupäätökseen.

Palveluntuottajaksi hyväksymisen edellytykset:

◾Palveluntuottajan tulee kirjautua valtakunnalliseen PSOP-järjestelmään, johon palveluntuottaja kirjaa hinnastonsa, antamansa palvelut. Järjestelmässä tapahtuu jalkojenhoitopalvelun seuranta ja maksatus. (Maksuehto 30 pv netto)

◾Toiminta on lääketieteellisesti asianmukaista ja toiminnassa otetaan huomioon potilasturvallisuusmääräykset.

◾Palveluntuottajan tulee olla Valvirassa rekisteröity jalkojenhoitaja, jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittanut, tai jalkojenhoidon osaamisalan suorittanut lähihoitaja.

◾Palveluntuottajalla tulee olla voimassa oleva potilasvakuutus.

◾Palveluntuottaja vastaa siitä, että:

◾henkilökunnan ammatillista pätevyyttä koskevat vaatimukset toteutuvat koko sopimuskauden ajan.

◾henkilökunnan koulutus ja perehtyneisyys vastaa terveydenhuollon ammattihenkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain säännöksiä.

◾henkilökunnan työsuhteissa noudatetaan vähintään niitä työsuhteen ehtoja, joita Suomen lain ja työehtosopimusmääräysten mukaan on noudatettava samanlaatuisessa työssä.

◾Palveluntuottajalle suositellaan riittävän vastuuvakuutuksen ottamista.

Lupajärjestelmään ilmoittautuminen tapahtuu siten, että palveluntuottaja listautuu PSOP:iin (Palveluseteli ja ostopalvelujärjestelmä) palveluntuottajaksi. Kuntoutuksen ylilääkäri hyväksyy edellytykset täyttävät palveluntuottajat.

PSOP:n käyttö helpottaa Hytoa palvelumäärien kirjaamisessa ja toteutumisen seurannassa ja palveluntuottaja taas välttyy laskutukselta, koska maksu suoritetaan annettua palvelua vastaan.

Käytännössä tämä ilmoittautumismenettely tarkoittaa sitä, että määritellyt ammattipätevyydet ja muut lakisääteiset palveluntuottamisen edellytykset täyttävät palveluntuottajat voivat listautua palveluntuottajiksi. Palvelunkäyttäjä eli rintamaveteraani voi valita itselleen sopivimman jalkojenhoitajan Hyton antamasta palveluntuottajalistasta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä hankintalain mukaisen lupamenettelyn rintamaveteraanien jalkojenhoitopalvelujen toteuttamiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaila Taina
tpvMäkelä Anja
tiedVuorinen Elisa