Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9125.04.20173

8498-2016 (041)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan osavuosikatsaus I

Tiivistelmä: -

Sosterla § 91

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 20.4.2017:

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2017 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–31.3.2017. Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä talousarviossa asetettujen talous- ja henkilöstötavoitteiden toteutumisennusteen.

Hyvinvointitoimialan toimintakate vuodelle 2017 on noin 7,6M€ pienempi kuin vuoden 2016 tilinpäätös. Merkittävin toiminnallinen muutos ko. vuosien välillä on perustoimeentulotuen käsittelyn siirtyminen Kelalle mikä tarkoittaa menojen vähentymistä mutta myös valtionosuuden ja takaisinperinnän poistumista. Perustoimeentulotuen nettomäärä v. 2016 oli noin 9,5M€ ja vuonna 2017 siirtymäajan puitteissa ainoastaan noin 130.000€ netto. Käytännössä siis hyvinvointitoimialan vuoden 2017 nettokate vastaa suurin piirtein vuoden 2016 toteutumaa. Vuoden 2017 talousarviossa on lisäksi siirretty puhtauspalveluihin kohdistuva henkilöstö ja määrärahat (yht. noin 5M€) hallintoon teknisten palveluiden alaisuuteen. Tämä vaikuttaa jonkin verran tilinpäätöstiedon ja kuluvan vuoden tietojen vertailukelpoisuuteen.

Ennusteen mukaan toimialan menot ovat alittamassa budjetin noin 2,2M€ ja tulot alittavat budjetoidun noin 4,8M€. Nettopoikkeama on noin 2,6M€. Investointiosan säästöksi arvioidaan noin 0,2M€.

Henkilöstömenojen arvioidaan alittavan budjetoidun noin 4,2M€ mikä vastaa suurin piirtein vuoden 2016 toteutumaa. Palveluiden ostot ylittävät budjetoidun noin 7,2M€ ja merkittävimmät erät liittyvät sijaishuollon ostopalveluihin (3,5M€) sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin maksuosuuteen (1,1M€). Avustuksista yksityisille säästyy määrärahaa koska siirtymäajan perustoimeentulotuen kustannuksia ei juurikaan syntynyt varaukseen nähden.

Tuloeristä erityisesti korvaukset valtiolta jäävät edellisvuotta pienemmiksi ja supistuminen on jatkunut useita vuosia. Lisäksi perustoimeentulotuen valtionosuus jää kokonaan pois maksatuksen Kela-siirron myötä. Sosiaalipalveluiden maksut kasvavat edellisvuodesta mutta näyttävät silti jäävän hieman budjetoidusta. Kokonaisuudessaan tuloerä on liian suuri verrattuna vuoden 2016 muutettuun talousarvioon, jossa kehyksestä vähennettiin 0,9M€ tuloja.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin osalta ennustetaan noin 1,1M€:n poikkeamaa mikä johtuu kaupungin ja shp:n talousarvioiden erosta. Sairaanhoitopiiri laatii ensimmäisen osavuosikatsauksen vasta tammi-huhtikuun tietojen perusteella mutta saadun arvion mukaan piirin menot pysynevät kurissa kuluvana vuonna ja mahdolliset tasaerän laskennalliset ylitykset voidaan pääosin kattaa hinnanalennuksilla, jos potilasmäärä ei merkittävästi muutu edellisvuodesta. Alkuvuonna sairaanhoitopiirin palveluiden käytön kasvu on ollut noin 3,3% ja turkulaisten käyttö on kasvanut 3,8%. Sairaanhoitopiirin talousarviokortin mukaan tämä tarkoittaa noin 4,6% poikkeamaa (ylitystä) tasaerälaskutuksesta jos kasvu jatkuu. Turun kaupungin palveluiden käytön osalta on kuitenkin todettava, että terveyskeskuslähetteiden määrä on alkuvuonna noussut huolestuttavasti (+8%) ja avohoitosuoritteiden määrä on myös merkittävässä kasvussa.

Työvoiman tavoitetaso vuodelle 2017 on 4.540 henkilötyövuotta. Työvoiman käyttö tammi-maaliskuussa on ollut -51,2htv kun tavoitetason saavuttaminen edellyttää vähennystä -27,4 htv. Haasteeksi muodostuu kuitenkin sairauspoissaolojen kasvu (nousua kaikilla palvelualueilla 0,7 – 1,1 prosenttiyksikköä) ja tämä näkyy sijaisten määrässä. Htv-kokonaismäärä on laskenut noin 50htv mutta sijaisten määrä on noussut noin 10 htv. Lisäksi tilapäisten määrä on noussut 25htv kaikilla palvelualueilla. Toimialan työvoiman käytön perusteella näyttää kuitenkin siltä, että tavoitetaso voidaan saavuttaa. Tavoitetason laskennassa on huomioitu mm. yhden kotihoidon palvelualueen ulkoistaminen mutta ei esim. psykiatrian siirtoa (koska päätöksiä ei ollut).

Liite 1Kuukausiraportti tammi-maaliskuu 2017

Liite 2Talousarvioennuste palvelualueittain 1-3/2017

Liite 3Talousarvioennuste kustannuslajeittain 1-3/2017

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 20.4.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä osavuosikatsauksen ja toiminnan raportin tiedoksi

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Sosterla § 91
Liite 1:Seurantaraportti ajalta 1.1.-31.3.2017
Liite 2:Talousarvioennuste palvelualueittain 1-3/2017
Liite 3:Talousarvioennuste kustannuslajeittain 1-3/2017