Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9625.04.20178

3444-2017 (011)

Asumis- ja päihdepalveluiden yksikön sekä terveysneuvontapiste Millin siirto psykiatriatoimintojen fuusion yhteydessä

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 23.1.2017 § 36, että Turun kaupunki luovuttaa psykiatrian erikoissairaanhoidon toiminnot ja henkilöstön liikkeenluovutuksella Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.5.2017. Asumis- ja päihdepalvelut ja terveysneuvontapiste Milli eivät ole erikoissairaanhoitoa eivät näin ollen siirry fuusiossa. Tässä esitetään asumis- ja päihdepalvelujen yksikön siirtoa perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueelle osaksi psykososiaalisia palveluja ja terveysneuvontapiste Millin siirtoa terveyspalvelujen palvelualueella infektiotautien yksikköön.

Sosterla § 96

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, perhe- ja sosiaalipalvelut, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen 15.3.2017:

Kaupunginhallitus päätti 23.1.2017 § 36, että Turun kaupunki luovuttaa psykiatrian erikoissairaanhoidon toiminnot ja henkilöstön liikkeenluovutuksella Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.5.2017 lukien liikkeenluovutussopimuksessa kuvatussa laajuudessa ja ehdoin, ja että liikkeenluovutuksen edellyttämiin tietojärjestelmiä ja tiedonsiirtoa koskeviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä välittömästi sen jälkeen kun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt liikkeenluovutukseen liittyvät sääntömuutokset ja vuokrasopimukset. Kaupunginvaltuusto hyväksyi edellä mainitut 30.1.2017 § 10.

Liikkeenluovutussopimuksessa todetaan seuraavaa:

1.1 Luovutettava toiminta

Toiminnan luovutus käsittää Turun kaupungin psykiatrisen erikoissairaanhoidon yksiköt ja näiden käyttämät psykologit sekä jäljempänä yksilöidyt varat, velat, vastuut, oikeudet ja henkilöstön per 30.4.2017 tässä sopimuksessa määritellyssä laajuudessa.

Tämä tarkoittaa samalla, että muut kuin erikoissairaanhoidon yksiköt eivät siirry. Tällaisia yksiköitä ovat terveysneuvontapiste Milli sekä asumis- ja päihdepalveluiden yksikkö.

Terveysneuvontapiste Milli on matalan kynnyksen maksuton asioimispaikka ruiskuhuumeita käyttäville ja heidän läheisilleen. Käytettyjen ruiskujen vaihtamisen lisäksi Millissä annetaan ehkäisy- ja infektioneuvontaa, tehdään raskaustestejä ja veriteitse tarttuvien tautien seulontaa, annetaan hepatiittirokotteita sekä asennetaan ehkäisykapseleita. Millissä työskentelee 6 osa-aikaista työntekijää, koska Milli ei ole auki kokopäiväisesti.

Asumis- ja päihdepalveluiden yksikössä sijaitsevat asumis- ja päihdepalveluiden sosiaalityö, Sirkkalan päiväkeskus, päihdehuollon tukiasunnot, Sillankorvan ensisuoja sekä Orikedon palvelukeskus. Asumis- ja päihdepalveluyksikkö tarjoaa palveluita asunnottomille turkulaisille mm. antamalla ohjausta ja neuvontaa asunnottomuuteen liittyvissä ongelmissa. Lisäksi yksikössä arvioidaan asiakkaalle soveltuvia asumispalveluja. Yksikössä työskentelee noin 70 työntekijää.

Toiminnallisesti on tarkoituksenmukaista, että psykiatriatoimintojen fuusion yhteydessä asumis- ja päihdepalveluiden yksikkö siirtyy osaksi perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualuetta. Parhaat toiminnalliset kehittymisedellytykset yksiköllä on psykososiaalisten palveluiden tulosyksikössä, jonne sijoittuminen muodostaa luontevan jatkumon hyvin alkaneelle mielenterveys- ja päihdepalveluiden yhteensovittamiselle. Psykososiaalisten palvelujen yksikkö vastaa aikuisten ja nuorten psykologipalveluista ja kriisityöstä. Yksikkö tekee fuusion jälkeenkin paljon yhteistyötä psykiatrian kanssa.  

Infektioiden torjuntayksikkö toteuttaa tartuntatautilakia mm. antamalla tartuntatauteihin liittyvää neuvontaa sekä toteuttamalla HIV-, hepatiitti- ja tuberkuloosiseulontoja. Toiminnallisesti on tarkoituksenmukaista, että terveysneuvontapiste Milli siirtyisi fuusion yhteydessä osaksi infektioiden torjuntayksikköä terveyspalveluiden yhteisiin toimintoihin.  

Asumis- ja päihdepalvelujen siirtoa hyvinvointitoimialan organisaatiossa terveyspalvelujen palvelualueelta mielenterveys- ja päihdepalveluista perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueelle psykososiaalisiin palveluihin on käsitelty yhteistoimintamenettelyn mukaisesti seuraavalla aikataululla:

28.2.2017 perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueen yhteistoimintaryhmä; informoitu siirron valmistelun käynnistymisestä ja alustavasta aikataulusta

Terveysneuvontapiste Millin siirtoa terveyspalveluiden palvelualueen sisällä mielenterveys- ja päihdepalveluiden tulosyksiköstä terveyspalveluiden yhteisten toimintojen alle infektioiden torjuntayksikköön on käsitelty yhteistoimintamenettelyn mukaisesti seuraavalla aikataululla:

Kaupungin hallintosäännön päivitystä käsitellään kaupunginhallituksessa 2.5.2017. Asumis- ja päihdepalvelujen siirto terveyspalveluista perhe- ja sosiaalipalveluihin otetaan huomioon hallintosääntöpäivityksessä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

Asumis- ja päihdepalvelujen toiminnot siirretään terveyspalvelujen palvelualueelta mielenterveys- ja päihdepalveluista perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueelle psykososiaalisiin palveluihin

Terveysneuvontapiste Millin toiminnot siirretään terveyspalveluiden palvelualueen sisällä mielenterveys- ja päihdepalveluiden tulosyksiköstä terveyspalveluiden yhteisten toimintojen alle infektioiden torjuntayksikköön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKorkeila Katariina
tpvKuronen Sirpa