Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9725.04.20179

4681-2017 (065, 441)

Menumat -ateriapalvelun hankkiminen ikäihmisten tukipalveluaterioiden palveluvalikoimaan

Tiivistelmä: -

Sosterla § 97

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen:

Turkulaisille ikäihmisille tarjotaan tukipalveluaterioina Arkean valmistamia aterioita, jotka ateriat Posti toimittaa jäähdytettyinä pääasiassa kaksi kertaa viikossa. Tämän palvelun käyttäjiä on tällä hetkellä noin 690 asiakasta. Myös lämpimiä aterioita toimitetaan vähäisiä määriä tietyissä tilanteissa. Tukipalveluateria on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät pysty heikentyneen toimintakykynsä tai terveydentilansa vuoksi valmistamaan aterioita tai tarvitsevat muusta syystä tehostettua ravitsemusta. 

Ravitsemuksen merkitys ikäihmisen kotona asumisen mahdollistajana on merkittävä. Turkulaisille kotiaterioita tarvitseville olisi tärkeä tarjota muitakin vaihtoehtoja kuin nykyiset kotiateriat. Tähän antaa mahdollisuuden Arkean kanssa solmittu sopimus. Siinä on maininta erillisestä ateria-automaattihankinnasta rikkomatta ruokapalvelusopimusta. Helppokäyttöinen ikääntyneiden toimintakykyä ylläpitävä palvelu turvaa osaltaan ikäihmisten autonomian toteutumista, kun ateriat ja ruokailuajankohdat ovat asiakkaan itsensä valittavissa. Palvelun käytöllä voidaan vapauttaa myös kotihoidon resursseja ateriaprosesseista kotihoidon muihin vaativiin tehtäviin.

Valtakunnallisesti Menumatin palvelu on nykyisin käytössä yli 1 500 asiakkaalla omassa kodissa. Menumat palvelua ja sen asiakastyytyväisyyttä on mitattu useissa eri tutkimuksissa sekä eri kunnissa säännöllisesti järjestetyissä kyselyissä. Palvelu on saanut tutkimuksissa ja kyselyissä kiittävää palautetta.

Menumat Oy on tehnyt tarjouksen palvelukokonaisuuden pilottikokeilusta, joka sisältää pääruoan jälkiruokineen, palvelun ja laitteen. Palvelukokonaisuuden hinta on 9 euroa ateriaa kohden. Palvelua voitaisiin tarjota 40 - 50:lle kotihoidon osoittamalle asiakkaalle, jotka täyttäisivät erikseen sovittavat kriteerit. Tällä palvelulla ja sen pilotoinnilla haetaan ensisijaisesti asiakkaiden ravitsemustilan kohentamista, asiakkaiden autonomian lisääntymistä ja kotihoidon käyntien optimointia. Nykyisessä ateriapalvelussa kuluu paljon aikaa myös asiakkaiden poissaolosta ateriantuontihetkellä johtuvien tilanteiden selvittelyyn.

Asiakkailta tullaan perimään lämpimästä kotiin kuljetettavasta ateriasta perittävä maksu 7,40 euroa. Näin ollen kaupungin subventio tulee olemaan ateriaa kohden 1,60 euroa. Sopimus Menumat Oy:n kanssa voidaan solmia sen jälkeen, kun on selvinnyt, ettei vastaavaa tuotetta ole markkinoilla. Tämä tapahtuu julkaisemalla HILMA – ilmoituskanavalla tietopyyntö. Pilottisopimus on suunniteltu kestävän 31.5.2018. Kustannuksiin pilottijaksolla vaikuttavat aloitusajankohta, asiakkaiden määrä ja asiakkaiden syömien aterioiden määrä. Maksimissaan kustannukset olisivat pilottijaksolla noin 30 000 euroa.

Palvelupäällikkö Taina Kaila 12.4.2017:

Rintamaveteraanien ja rintamatunnuksen omaavien palveluiden järjestämistä käsiteltiin sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa 10.1.2017 § 9. Suunnitelmassa oli mainittu myös Menumat ateriapalvelun käyttöönotto.

Rintamaveteraanien palveluita kartoitettaessa on yksi halutuimmista palveluista ollut ateriapalvelu. Alustavasti myös on kyselty halukkuutta Menumatin käyttöönottoon. Kyselyiden perusteella noin 20 – 30 veteraania haluaisi kokeilla päivittäiseen ateriointiin ko. ateriapalvelua.

Menumat Oy on tarjonnut palvelukokonaisuutta, joka sisältää pääruoan jälkiruokineen, palvelun ja laitteen. Palvelukokonaisuuden hinta on 9 euroa ateriaa kohden. Rintamaveteraanien ja rintamatunnuksen omaavien osalta kustannukset tulisivat olemaa noin 30.000 euroa.

Niille rintamaveteraaneille ja rintamatunnuksen omaaville, jotka haluavat ottaa käyttöönsä Menumat ateriapalvelun, tullaan myöntämään Menumat käyttöön ja maksimi ateriamäärä on myöntämispäivästä vuoden loppuun olevien päivien määrä. STM on suositellut, että myös veteraanien palveluissa tulisi pilotoida uusia teknisiä välineitä, jotka tukevat kotona asumista. Ruoka on yksi tärkeimmistä asioista, joka tukee kokonaisvaltaista fyysisen toimintakyvyn ylläpitoa.

Teknisesti ateriapalvelu otetaan käyttöön PSOP-järjestelmässä ja näin ollen aterioiden määrän kulutuksen seuranta ja palveluntuottajan maksut kulkevat järjestelmän välityksellä toteutuneen mukaisesti.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 20.4.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy Menumat Oy:n kanssa solmittavan pilottisopimuksen ateriapalvelun käyttöönotosta enintään 31.5.2018 asti, sillä ehdolla että tietopyynnöllä varmistetaan palvelun suorahankintamahdollisuus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta. Palautusehdotus hylättiin äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Harjanne, Beqiri, Alvesalo, Vänttinen, Haltsonen, Karlsson, Hölttä, Lampi, Majuri, Engdahl ja Rosenlöf.

Lähteenmäen Mäkipään kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänestivät Lähteenmäki ja Mäkipää.

Lisäksi lautakunta päätti, että kokemusten kertyessä lautakuntaan tuodaan selvitys ateriapalvelun toimivuudesta ja toteutuksen toimivuudesta.

Jakelu

tpvKaila Taina
tpvMäkelä Anja
tpvVuorinen Anne
tiedVuorinen Elisa