Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta10625.04.20171

10762-2015 (444, 001)

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottopalvelut

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Suomeen ilman huoltajaa tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottopalvelut kilpailutettiin avoimella menettelyllä ajalle 1.6.2017 - 31.12.2019. Määräaikaan mennessä hankinnan osakokonaisuuteen yksi (1) Perheryhmäkotihoito saatiin yksi (1) tarjous. Hankinnan osakokonaisuuteen kaksi (2) Tuettu asumisen palvelu ei saatu yhtään tarjousta. Osakokonaisuuden yksi (1) Perheryhmäkotihoito suhteen esitetään, että tarjoaja suljetaan kilpailutuksesta ja hankinnassa siirrytään suorahankintaan. Osakokonaisuuden kaksi (2) Tuettu asumisen palvelu osalta esitetään, että hankinta keskeytetään.

Sosterla § 106

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, toimistopäällikkö Minna Virta, johtava sosiaalityöntekijä Jyri Mikkola, erityissosiaalityöntekijä Anna Bergström sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus tuoteryhmäpäällikkö Timo Mykrä 10.4.2017:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi kokouksessaan 28.2.2017 § 62 Suomeen ilman huoltajaa tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottopalveluiden kilpailuttamisen tarjouspyyntöasiakirjat.

Hankintailmoitus Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottopalvelujen kilpailuttaminen ajalle 1.6.2017 – 31.12.2019 julkaistiin 2.3.2017 EU-kynnysarvon ylittävänä E-liitteen mukaisena sosiaalipalveluhankintana HILMA-ilmoituskanavalla osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä internetissä osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi.

Hankinnan kohde sisältää seuraavat kaksi (2) eri osakokonaisuutta:

1 Perheryhmäkotihoito

2 Tuettu asumisen palvelu

Määräaikaan 22.3.2017 klo 11:00 mennessä osakokonaisuuteen yksi (1) Perheryhmäkotihoito saapui yksi (1) tarjous. Tarjouksen lähetti Multitaito Oy. Osakokonaisuuteen kaksi (2) Tuettu asumisen palvelu ei saatu yhtään tarjousta.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa. Vaiheet ovat:

1. tarjoajien kelpoisuuden arviointi

2. tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

3. tarjousten hintavertailuvertailu.

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella. Vertailu ja valinta tehdään osakokonaisuuksittain. Tarjouspyyntöä vastaamattomat tarjoukset hylätään.

Tarjoajan kelpoisuuden arviointi osakokonaisuudessa yksi (1) Perheryhmäkotihoito

Lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016 § 83 mukaan hankintayksikkö voi asettaa ehdokkaiden tai tarjoajien rekisteröitymistä, taloudellista ja rahoituksellista tilannetta sekä teknistä ja ammatillista pätevyyttä koskevia 84 - 86 §:ssä tarkoitettuja vaatimuksia.

Hankintalain 86 § mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia, joilla varmistetaan, että ehdokkailla ja tarjoajilla on tarvittavat henkilöstö- ja tekniset voimavarat ja kokemusta hankintasopimuksen toteuttamiseksi hankintayksikön edellyttämällä tasolla. Hankintayksikkö voi vaatia, että riittävä kokemus osoitetaan viittaamalla aiemmin toteutettuihin sopimuksiin.

Tarjouspyynnössä tarjoajan kelpoisuusehtoja koskien ilmoitettiin, että tarjoajalla tulee olla kokemusta vastaavanlaisen palvelun tuottamisesta. Mikäli tarjoaja on juuri aloittanut toimintansa, voidaan kokemus osoittaa työntekijöiden kokemuksella. Selvitykseksi pyydettiin referenssiluettelo viimeisten kolmen (3) vuoden ajalta, josta vaadittu kokemus ilmenee. Kunkin referenssin kohdalla tuli ilmoittaa referenssikohde, palvelun sisältö ja laajuus, ajankohta sekä referenssikohteen yhteyshenkilö. Mikäli kokemus osoitetaan työntekijöiden pätevyydellä, tuli kunkin työntekijän CV, josta vaadittu kokemus ilmenee, liittää tarjoukseen.

Multitaito Oy on rekisteröity patentti- ja rekisterihallitukseen 22.11.2016. Multitaito Oy:n selvityksestä, joka koski henkilöstöä, ei pystytty todentamaan vaadittua kokemusta, sillä selvitystä varten vaaditut kunkin työntekijän CV:t puuttuivat.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 1397/2016 § 74 mukaan hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään tietoja tai asiakirjoja hankintayksikön asettamassa määräajassa, jos tarjouksessa tai osallistumishakemuksessa olevat tiedot tai asiakirjat ovat puutteellisia tai virheellisiä taikka jotkut asiakirjat tai tiedot puuttuvat. Multitaito Oy:tä pyydettiin 28.3.2017 täydentämään selvitystä tarjoajan kelpoisuusehtojen osalta, jonka tarjoaja oli toimittanut tarjouksensa yhteydessä hankintayksikölle. Multitaito Oy:ltä saatuun lisäselvitykseen sisältyivät vaaditut työntekijöiden CV:t.

Tarjouspyynnössä pyydettiin kokemusta nimenomaan vastaavanlaisen palvelun tuottamisesta, joka tarkoittaa toimimista perheryhmäkodissa alaikäisille turvapaikanhakijoille. Multitaito Oy:n osalta ehto ei täyty yhdenkään henkilön kohdalla. Edellisen perusteella Multitaito Oy tulee sulkea tarjouskilpailusta, sillä Multitaito Oy ei täytä tarjouspyynnössä tarjoajalle asetettuja kelpoisuusehtoja.

Koska yhtään soveltuvaa tarjousta tarjoajan kelpoisuuden osalta ei saatu, tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistamista ja tarjousten hintavertailuvertailua ei tehdä.

Lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016 § 40 mukaan hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos avoimessa tai rajoitetussa menettelyssä ei ole saatu lainkaan osallistumishakemuksia tai tarjouksia taikka soveltuvia osallistumishakemuksia tai tarjouksia. Lisäedellytyksenä suorahankinnassa on, että alkuperäisiä tarjouspyynnön ehtoja ei olennaisesti muuteta. Koska soveltuvia tarjouksia ei saatu, voidaan hankinnassa osakokonaisuuden yksi (1) Perheryhmäkotihoito osalta siirtyä suorahankintaan edellyttäen, että alkueräisiä tarjouspyynnön ehtoja ei olennaisesti muuteta.

Osakokonaisuus kaksi (2) Tuettu asumisen palvelu

Osakokonaisuuteen kaksi (2) Tuettu asumisen palvelu ei saatu määräaikaan 22.3.2017 klo 11:00 mennessä yhtään tarjousta.

Lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus on 4.4.2017 Turun kaupungin kanssa käymissään neuvotteluissa ilmoittanut, että Turkuun perustettavalle tukiasumisyksikölle ei ole tällä hetkellä tarvetta. Suorahankintaan siirtymiselle ei näin ollen ole myöskään tarvetta.

Edellisen perusteella osakokonaisuuden kaksi (2) Tuettu asumisen palvelu -hankinta tulee keskeyttää.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 13.4.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että Suomeen ilman huoltajaa tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottopalvelujen kilpailuttamisen ajalle 1.6.2017 – 31.12.2019 osalta:

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoMultitaito Oy
tiedBergström Anna
tiedKuronen Sirpa
tiedLindström Fredrik
tiedMikkola Jyri
tiedMykrä Timo
tpvMäkelä Anja
tiedSoini Taina
tiedVirta Minna
tiedVuorinen Elisa