Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta6508.03.20173

1294-2017 (020, 001)

Lausuntopyyntö hallituksen esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöstä

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö pyytävät Turun kaupungilta lausuntoa luonnoksesta valinnanvapauslainsäädännöstä annettavaksi hallituksen esitykseksi. Sosiaali- ja terveyslautakunta käy asiasta lähetekeskustelun.

Sosterla § 65

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on linjannut, että osana sote- ja maakuntauudistusta säädetään valinnanvapauslainsäädäntö. Sen myötä käyttäjä voi itse valita palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Valinnanvapaus on jatkossa pääsääntö perustasolla ja soveltuvin osin käytössä erikoistason sosiaali- ja terveyspalveluissa. Lakiluonnokset valinnanvapaudesta julkaistiin lausuttavakaksi 31.1.2017.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtiovarainministeriö ovat pyytäneet Turun kaupungin lausuntoa hallituksen esitysluonnoksesta valinnanvapauslainsäädännöstä. Lausuntopyyntöön vastataan sähköisellä kyselyllä, jossa on kohdennettuja kysymyksiä luonnoksesta hallituksen esitykseksi. Lausunnot pyydetään toimittamaan sosiaali- ja terveysministeriöön 28.3.2017 klo 16.15 mennessä. Annetut vastaukset ovat julkisia. Lausuntoyhteenvedossa otetaan huomioon vain määräaikaan saapuneet lausunnot.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 27.2.2017. Sosiaali- ja terveyslautakunnan lähetekeskustelussa esille tulleet seikat otetaan huomioon valmistelussa.

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö hallituksen esitysluonnoksesta valinnanvapauslainsäädännöksi

Oheismateriaali 2Luonnos Turun kaupungin lausunnoksi hallituksen esitysluonnoksesta valinnanvapauslainsäädännöstä

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 2.3.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta käy lähetekeskustelun hallituksen esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöstä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa esittelijä lisäsi tekstiin seuraavan kappaleen:

Hallintoa järjestettäessä on muodostettava rakenteita, joilla turvataan suomen- ja ruotsinkielisen väestön tosiasialliset mahdollisuudet saada palveluja omalla kielellään samanlaisten perusteiden mukaan.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin valinnanvapauden hylkäämisestä ehdotetussa muodossa. Hylkäämisehdotus hylättiin äänin 10-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Harjanne, Beqiri, Savunen, Vänttinen, Wennström, Karlsson, Lampi, Majuri, Noronen ja Rosenlöf.

Lähteenmäen Höltän kannattamana tekemän hylkäämisehdotuksen puolesta äänestivät Lähteenmäki ja Hölttä.

Mäkipää oli poissa kokouksesta.

Jakelu

lausKaupunginhallitus