Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta5028.02.201710

1793-2017 (310)

Selvitys Lounais-Suomen aluehallintovirastolle hoitoon pääsyn toteutumisesta perusterveydenhuollossa

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto pyytää selvitystä hoitoon pääsyn toteutumisesta perusterveydenhuollossa hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen yli kolme kuukautta jonottaneiden potilaiden osalta.

Sosterla § 50

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila ja avosairaanhoidon ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen 17.2.2017:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 9.2.2017 lähettänyt selvityspyynnön hoitoon pääsyn toteutumisesta perusterveydenhuollossa. Selvityspyynnössä todetaan, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimeisimmän selvityksen (maaliskuu 2016) mukaan Turun terveyskeskuksessa hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen lääkärille on jonottanut potilaita yli kolme kuukautta.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto pyytää antamaan ennen asian ratkaisemista kirjallisen selvityksen, jossa tulee ilmetä ainakin:  

  1. yksityiskohtainen selvitys ongelman syistä ja laajuudesta terveysasemakohtaisesti;
  2. toimenpiteet, joihin terveyskeskus on ryhtynyt ongelman korjaamiseksi; sekä
  3. selvitys hoidon toteutumisen omavalvonnasta (mm. millä tavoin terveyskeskus seuraa tarpeellisen hoidon toteutumista kolmessa kuukaudessa, kenen vastuulla seuranta on ja kuinka poikkeamiin puututaan).

Sekä THL:n AvoHILMO-seuranta että terveyskeskuksen oma seuranta perustuvat suoraan Pegasos-potilastietojärjestelmästä saatavaan tiedonkeruuseen, joten suurta eroa luvuissa ei pitäisi olla, jos luvut on kerätty samalla periaatteella. AvoHILMO:sta kerätyt hoitoonpääsyn odotusajat ilmaisevat sitä aikaa, joka on kulunut potilaskohtaisesti hoidon tarpeen arvion ja varatun vastaanottoajan välillä. Kyseisistä tilastoluvuista ei ilmene syytä siihen, miksi odotusaika on ylittänyt hoitotakuun.

Hoitotakuuta pidemmät odotusajat johtuvat osittain siitä, että osa potilaista haluaa jonottaa jollekin tietylle lääkärille tavallista pidemmän ajan, vaikka heille tarjottaisiin aikaa toiselle lääkärille samassa toimipisteessä. Osa kiireettömistä ajoista on myös ns. kontrolliaikoja, jotka voidaan varata valmiiksi esimerkiksi puolen vuoden päähän. Tällaisessa tilanteissa hoidon tarpeen arvion tekijän tulisi kirjata tietojärjestelmään koodi Y29 (tarjottu aika ei sovi asiakkaalle). Silloin nämä tapaukset eivät tulisi mukaan AvoHILMO-raportointiin. Kyseisestä asiasta on koulutettu ja informoitu henkilökuntaa, mutta henkilökunnan vaihtuvuuden takia tässä ei päästä 100 prosentin tarkkuuteen.

Maaliskuun 2016 AvoHILMO-raportin perusteella Turun terveyskeskukseen yli 90 päivää jonottaneita on ollut yhteensä 10 kappaletta. Näistä viisi on Keskustan terveysasemalla, yksi Runosmäen Mullintien lähipalvelupisteessä, yksi Mäntymäen terveysaseman 2. toimintayksikössä, yksi Runosmäen terveysasemalla, yksi Varissuon terveysasemalla ja yksi Ulkomaalaistoimistossa. THL:stä saamamme tarkemman raportin perusteella olemme tutkineet jokaisen yksittäisen jonottajan tilanteen ja jokaisen näistä kohdalla on ollut kyseessä suunniteltu kontrollikäynti, mutta kirjaaminen ei ole sisältänyt edellä mainittua koodia. Keskustan terveysaseman viidestä jonottajasta jokaisessa on lääkäri itse vastaanotolla varannut kontrolliajan itselleen, samoin Varissuon, Mäntymäen ja Ulkomaalaistoimiston yhden potilaan kohdalla. Runosmäen yhden jonottajan ajan on varannut sisätautipoliklinikka ja Mullintien lähipalvelupisteen yhden ajan hygieniatoimi, ja myös nämä ajat ovat ennalta suunniteltuja kontrollikäyntejä.

Pegasos-pääkäyttäjät ajavat kolme kertaa vuodessa (tammikuu, toukokuu ja syyskuu) terveysasemittain ja lääkäriresursseittain hoitotakuuajat lääkärin kiireettömälle vastaanotolle. Tulokset julkaistaan internetsivuilla terveysasemittain keskimääräisinä jonotusaikoina käyttäen kolmatta vapaata kiireetöntä vastaanottoaikaa laskentaperusteena. Omaseurannassa toki tällä hetkellä hoitotakuuajot ajetaan kerran kuukaudessa. Omaseurannassa kaikki terveysasemat ovat pysyneet hoitotakuussa, joskin yksittäisille lääkäreille saattaa hoitotakuuaika lähestyä, mutta ei ole ylittynyt. Mikäli yksittäisen lääkärin kiireettömät ajat menevät pitkälle, potilaalle tarjotaan aina pääsyä toiselle lääkärille, eikä näin ollen kukaan joudu tahtomattaan odottamaan yli hoitotakuurajan.

Maaliskuussa 2016 omassa Pegasos-pääkäyttäjän ajamassa hoitotakuuseurannassamme keskimääräiset jonotusajat olivat seuraavat: Keskustan terveysasema 15 päivää, Kirkkotien terveysasema 8 päivää, Mäntymäen terveysasema 20 päivää, Maarian lähipalvelupiste 7 päivää, Mullintien lähipalvelupiste 30 päivää, Pansion terveysasema 8 päivää, Runosmäen terveysasema 43 päivää ja Varissuo 37 päivää.

Ehdotamme, että sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tämän selvityksen tiedoksi ja esittää edelleen kaupunginhallitukselle annettavaksi vastauksena Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntöön.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 22.2.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle hoitoon pääsyn toteutumisesta perusterveydenhuollossa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto