Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta2931.01.20179

12042-2016 (312)

Vastaus valtuutettu Annika Saarikon valtuustoaloitteeseen "Äitiys- ja lastenneuvoloiden iltavastaanotto"

Tiivistelmä:

Valtuutettu Saarikko ym. esittää Turkuun neuvolakokeilua, jossa otetaan käyttöön sähköinen ajanvaraus ja tarjotaan perheille vastaanottoaikoja neuvolaan myös arki-iltaisin ja lauantaisin mm. pääkaupunkiseudulla toteutettujen kokeilujen mukaisesti. Vastauksessa kerrotaan, että Turussa neuvolan toimintaa ollaan kehittämässä aloitteessa esitettyyn suuntaan.

Sosterla § 29

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja ehkäisevän terveydenhuollon ylihoitaja Tuula Cornu 24.1.2017:

Valtuutettu Annika Saarikko ym. esittää aloitteessaan, että Turussa käynnistetään pikaisella aikataululla useita neuvoloita koskeva kokeilu, jossa

Aloitteessa viitataan mm. Espoon kaupungin onnistuneisiin kokeiluihin neuvolan toiminnan viemisestä kauppakeskuksen tiloihin Ison Omenan palvelutorilla.

Liite 1Valtuutettu Saarikon aloite

Valtuutettu Saarikon aloite on hyvin ajankohtainen kaupungin voimassaolevan strategian ja sopimusten toteuttamisen sekä sote-valmistautumisen näkökulmasta.

Neuvolaverkko ja tilat

Turussa tehdään yhdistettyä äitiys- ja lastenneuvolatyötä 18 eri puolille kaupunkia sijoittuvassa toimipisteessä, joista viidessä on neuvolan lisäksi myös kouluterveydenhuollon toimintaa. Yksi toimipisteistä on ruotsinkielinen. Neuvola on perinteisesti ollut lähipalvelua, jossa tavoitteena on ollut saatavuus omalla asuinalueella. Osa neuvoloista on hyvin pieniä yksiköitä, jotka ovat toiminnaltaan haavoittuvia. Osa neuvoloista toimii ahtaissa tiloissa eivätkä nykyiset toimitilat useinkaan mahdollista toivotulla tavalla toiminnan kehittämistä. Olemmekin seuranneet kiinnostuksella pääkaupunkiseudun perhekeskusten ja monipalvelukeskusten kehittämistä. Turussa uusia, monipuolisemman palvelukehittämisen mahdollistavia tiloja tulee käyttöön harvakseen, uusimpana on Syvälahden koulu Hirvensalossa. Selvitämme parhaillaan myös mitä mahdollisuuksia neuvolan toiminnan kehittämiselle antaisi osan palveluista keskittäminen lähipalvelun ohella.

Puhelinpalvelu Turun neuvoloissa

Turun neuvoloissa on ollut asiointi- ja puhelinaika arkipäivisin klo 12-13. Huhtikuussa 2016 Mäntymäen ja Brahen neuvoloissa otettiin käyttöön Tele Q -puhelinpalvelujärjestelmä, joka mahdollistaa pidemmän yhteydenottoajan neuvolaan. Puhelimella tavoitettavuutta on näin saatu laajennettua maanantaista torstaihin klo 8-14 ja perjantaisin klo 8-12.30. Tämän vuoden aikana Tele Q otetaan käyttöön kaikissa Turun neuvoloissa ja tavoitettavuus on suunniteltu olevan ma-pe klo 8-14. Keskitetyn ajanvarauksen lisäksi neuvolassa siirrytään yhä enemmän asiakaslähtöisiin digitaalisiin palveluihin (sähköinen ajanvaraus ja sähköinen asiointi).

Puhelinpalvelujärjestelmän käyttöönotto edellyttää myös, että perheellä on mahdollisuus tulla nopeasti neuvolan vastaanotolle ilman ajanvarausta. Tämä avoneuvolavastaanotto järjestetään alueilla, joissa väestö muutenkin on tottunut asioimaan puhelinaikana neuvolassa esim. Varissuolla ja lisäksi Mäntymäessä.

Vastaanotto Turun neuvoloissa

Neuvolatyö on perustunut alueellisuuteen ja siihen, että oma terveydenhoitaja tuntee lapsen ja perheen. Turun neuvoloissa on aina ollut tarjolla vastaanottoaikoja joustavasti. Perhe voi nykyäänkin sovitusti tulla vastaanotolle esim. klo 7.30 ja myös klo 16 jälkeen. Iltavastaanottoa voimme tarjota Tele Q:n käyttöönoton yhteydessä joissakin isommissa neuvoloissa, joissa toimii useampi terveydenhoitaja. Suunniteltu aukioloaika on klo 18 asti. Iltavastaanottoa voidaan tarjota perheille, mikä varmasti helpottaa työssäkäyvien vanhempien tuloa neuvolaan. Lastenneuvolassa pidennetty vastaanotto kannattaa suunnitella klo 18 saakka, jotta lapset jaksavat vielä keskittyä. Äitiysneuvolassa pidennettyä vastaanottoa on mahdollista kokeilla myös arkisin klo 18-20. Paikka olisi tällöin Mäntymäki. Iltavastaanottoa suunniteltaessa työturvallisuus on muutoinkin taattava, esim. työvuorosuunnittelulla. Kokeilu käynnistetään kuluvan vuoden aikana.

Kokeilun ulottamista viikonloppuun emme ole toistaiseksi suunnitelleet, mutta tässäkin seuraamme pääkaupunkiseudun kokemuksia. Pienimuotoinen kokeilu olisi mahdollista toteuttaa esim. lauantaityöhön halukkaiden terveydenhoitajien työpanoksella.

Suuntana perhekeskus

Espoon Ison Omenan palvelutori on hyvä esimerkki toiminnasta, jossa palvelukeskittymään voidaan integroida erilaisia moniammatillisia – myös jalkautuvia - palveluja perhekeskusmallin mukaisesti. Keskitetyssä, isommassa neuvolapalveluyksikössä voidaan taata kaikkina vastaanottoaikoina myös työturvallisuusnäkökohdat. Turussa kauppakeskusyhteistyöhön on pääkaupunkiseutua niukemmin mahdollisuuksia, mutta Skanssin kauppakeskuksessa olevan palvelupiste Monitorin antamat mahdollisuudet ovat parhaillaan selvitettävänä.

Turku on mukana Raision kaupungin hallinnoimassa Lupa auttaa -hankkeessa, joka on saanut rahoituksen Lasten ja perheiden palvelujen muutosohjelmasta. Hankkeen erityisenä painopisteenä on perhekeskustoimintamallin kehittäminen. Neuvola on väestötason matalan kynnyksen palveluna tämän kehittämistyön keskiössä, hankkeen aikana haetaan yhteistyömahdollisuuksia mm. kirjaston kanssa. Hanke lähtee kunnianhimoisesti muuttamaan ammattilaisten palveluasennetta - on lupa auttaa!

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 25.1.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta esittää edellä olevan vastauksena valtuutettu Annika Saarikon ym. aloitteeseen äitiys- ja lastenneuvoloiden iltavastaanotosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 29
Liite 1:Aloite