Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta2731.01.20177

13229-2016 (011, 015)

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto esteettömyyssuunnitelmasta vuosille 2016-2017

Tiivistelmä: -

Sosterla § 27

Hallinto, suunnittelija Päivi Syrjänen 16.1.2017:

Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmaa 2016-2017 on valmisteltu toimialojen yhteistyönä kaupunginjohtajan nimeämässä työryhmässä. Valmistelussa on kuultu kaupungin eri toimialojen asiantuntijoita.

Esteettömyystyöryhmä pyytää lauta- ja johtokunnilta sekä vaikuttajaryhmiltä lausuntoa esteettömyyssuunnitelmasta 24.2.2017 mennessä.

Liite 1Lausuntopyyntö Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmasta

Esteettömyydellä tarkoitetaan yhdenvertaisia mahdollisuuksia saada palveluita, käyttää välineitä, ymmärtää tietoa ja osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon. Esteettömyys on sekä fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen, kulttuurisen että taloudellisen ympäristön toteutumista yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti.

Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmassa 2016-2017 on määritelty tavoitteet ja konkreettiset toimenpiteet esteettömyyden edistämiseksi konsernihallinnon, toimialojen ja palvelukeskusten toiminnassa. Työryhmä on asettanut suunnitelmaan kolme tavoitekokonaisuutta: 1) selkeyttää kaupungin eri toimijoiden rooleja, 2) lisätä esteettömyystyön suunnitelmallisuutta ja vaikuttavuutta sekä 3) vahvistaa esteettömyysosaamista ja –tietoisuutta.

Esteettömyyssuunnitelmassa on tuotu kattavasti esille esteettömyys –käsitteen monitahoisuus ja kuvailtu esteettömyyden reunaehdot myös lainsäädännön kautta. Suunnitelmassa on otettu huomioon jatkuvasti muuttuvan toimintaympäristömme haasteet, kuten iäkkäiden asumisen esteettömyys ja digitalisaation tuomat muutokset. Suunnitelmassa on painotettu konkreettisia toimenpiteitä aiempaa esteettömyysohjelmaa enemmän. Tämä on luonteva ja kannatettava kehityssuunta esteettömyyden edistämisessä kaupungin eri palveluiden ja toimipaikkojen suunnittelussa. Muuttuvassa maailmassa esimerkiksi sähköisten palveluiden ja laitteiden käyttö palveluissa lisääntyy ja esteettömyyden sekä yhdenvertaisuuden turvaamiseksi tulee jatkossakin säilyttää vaihtoehtoiset palvelumuodot niille asiakkaille ja asukkaille, jotka eivät esimerkiksi iän, vamman, kielitaidottomuuden tai muun syyn vuoksi voi tai voivat rajoitetusti tällaisia palveluja käyttää.

Liite 2Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelma

Digitalisoinnin myötä saadaan käyttökokemuksia niin sähköisten palveluiden hyödyistä kuin haitoistakin ja seuraavalla esteettömyyden suunnitelmakaudella voisi myös näitä näkökulmia nostaa enemmän keskiöön, asettaa niille tavoitteita ja konkreettisia toimenpiteitä. Tätä näkemystä tukee myös mm. Euroopan parlamentissa 26.10.2016 hyväksytty direktiivi julkisen sektorin verkkopalveluiden saavutettavuusvaatimuksista, joissa edellytetään julkisen sektorin kiinnittävän sähköisissä palveluissa huomiota erityisesti havaittavuuteen, käyttökelpoisuuteen, ymmärrettävyyteen ja toimintavarmuuteen.

Esteettömyyden varmistaminen on laaja-alaista toimintaa ja sen edistämiseen tulee kaikkien kaupungin toimijoiden sitoutua. Suunnitelmaan sisällytetyt tavoitteet ja niitä tukevat toimenpiteet ovat tarkoituksenmukaisia, toteuttamiskelpoisia ja konkreettisia. Tilahankkeiden ja infran rakentamisen lisäksi on hyvä vahvistaa myös esteettömyystietoisuutta koulutustapahtumilla, ei pelkästään tila-asioista vastaaville, vaan järjestämällä myös yleistä koulutusta koko henkilöstölle.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 16.1.2017:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa esteettömyystoimikunnalle edellä olevan lausunnon Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmasta vuosille 2016-2017.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausEsteettömyystyöryhmä


Liitteet:

Sosterla § 27
Liite 1:Lausuntopyyntö Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmasta