Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta710.01.20177

9502-2016 (053)

Hyvinvointitoimialan järjestöille myönnettävät avustukset vuonna 2017

Tiivistelmä:

Hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalityön, ja vanhuspalvelujen tulosalueet ovat vuosittain avustaneet toimintaansa oleellisesti tukevia järjestöjä. Kyseisiin avustuksiin tarvittavat määrärahat on varattu vuonna 2017 perhe- ja sosiaalipalvelujen ja vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualueiden talousarvioihin.

Sosterla § 7

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja ehkäisevän päihdetyön terveysohjaaja Jenni Tähkävuori 14.12.2016:

Hyvinvointitoimiala avustaa järjestöjä, jotka toiminnallaan tukevat toimialan asiakastyötä ja tavoitteita. Avustuksia on haettu ja esitetään myönnettäväksi vuodelle 2017 liitteenä olevassa taulukossa olevan erittelyn mukaan seuraaville järjestöille:

Turun ensi- ja turvakoti ry:n lapsityö tarjoaa tukea lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeville alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille, joiden vanhemmat ovat hakeutuneet Turvakotiin. Vanhemmuustyössä keskustellaan vanhemman kanssa lähisuhdeväkivallan vaikutuksista ja siitä selviytymiskeinoista. Perhekriisi- ja terapiakeskus Pilari tekee perheväkivaltaa ennaltaehkäisevää avohuoltotyötä. Pilari tarjoaa lyhytaikaista tukea perhekriiseissä, ensisijaisesti lähisuhdeväkivallasta kärsiville lapsiperheille.  Jussi-työ on tarkoitettu väkivaltaa käyttäville aikuisille. Ensikoti- ja turvakoti määrittelee palvelunsa SHL 11§:n mukaiseksi palveluksi.

Haettu yhteensä 36 500 euroa; esitetään yhteensä 36 500 euroa.

Rikosuhripäivystyksen Lounais-Suomen aluetoimiston rikosuhripäivystystoiminta, jota Turun ensi- ja turvakoti ry koordinoi, tarjoaa henkistä tukea ja käytännön neuvoja rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi joutuneille ja heidän läheisilleen sekä rikosasioissa todistaville. Vertaistukiryhmiä on seksuaalista väkivaltaa kokeneille miehille ja naisille sekä yli 15-vuotiaille lapsille.

Haettu yhteensä 6000 euroa; esitetään yhteensä 6000 euroa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri (MLL) järjestää lastenhoitajatoimintaa, josta perheet voivat itse varata hoitajan. MLL järjestää lasten ja nuorten tuki henkilötoimintaa (7-18-vuotiaat), jonka tavoitteena on varhaisen tuen antamisen ja elämänhallinnan paraneminen. Tukihenkilöiden kysyntä on kasvanut voimakkaasti.

Haettu yhteensä 124 000 euroa; esitetään yhteensä 115 000 euroa.

Suomen Punaisen ristin Nuorten turvatalot ovat osa SPR:n humanitaarista työtä. Turvatalon tehtävänä on avun ja tuen antaminen kriisissä ja ongelmatilanteissa oleville nuorille sekä tarvittaessa heidän perheilleen. Palveluja ovat kriisiyöpyminen, perhehuonetoiminta, näpistyskeskustelut ja kriisinetti. Läheisneuvonpito on asiakaslähtöinen työtapa, jossa lapsen ja perheen läheisten ja viranomaisverkoston tuella pyritään löytämään ratkaisuja lasten ja nuorten ongelmiin. Avustuksella maksetaan koollekutsujan palvelut: läheisneuvonpito, akuutti läheisneuvonpito, läheissovittelu.

Haettu yhteensä 219 000 euroa; esitetään yhteensä 219 000 euroa.

Turun Icehearts ry on varhaisen puuttumisen toimintamalli vakavassa syrjäytymisriskissä oleville lapsille. Turun Icehearts ry määrittelee työnsä ennaltaehkäiseväksi lastensuojelutyöksi joukkueurheilun avulla koulussa ja vapaa-ajalla. Joukkue kootaan esikouluvaiheessa ja sen toiminta jatkuu täysi-ikäisyyteen saakka. Icehearts-toiminnassa on Turussa yksi joukkue, ja toinen joukkue tullaan perustamaan vuonna 2017.

Haettu yhteensä 75 000 euroa; esitetään yhteensä 75 000 euroa.

Lounais-Suomen mielenterveysseura ry:n Kriisityö on RAY:n ja Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen avustamana ammatillista kriisiapua turkulaisten aikuisten ja nuorten tarpeisiin. Lounais-Suomen Mielenterveysseura järjestää vapaaehtoistyönä myös tukihenkilötoimintaa.

Haettu yhteensä 90 000 euroa; esitetään yhteensä 90 000 euroa.

Turun Kaupunkilähetys tarjoaa nuorten tukitoimintaa itsenäistyville ja syrjäytymisvaarassa oleville 18 - 29 -vuotiaille. Avustusten kohteena olevalla toiminnalla tuetaan hyvinvointitoimialan strategisten ja operatiivisten tavoitteiden toteutumista. Toiminta tukee kaupungin viranomaistyötä.

Haettu yhteensä 35 000 euroa; esitetään yhteensä 35 000 euroa.

Auralan Nuoret ry:n Turun Tyttöjen Talon toiminnan tavoitteena on tukea 12–28-vuotiaiden tyttöjen ja nuorten naisten aikuiseksi kasvua, vahvistaa heidän itsetuntoaan ja sosiaalisia vuorovaikutustaitojaan sekä auttaa heitä kasvamaan aktiivisiksi ja osallistuviksi yhteiskunnan jäseniksi. Tyttöjen Talon toiminnalla pyritään tarjoamaan toiminnassa mukana oleville turvallinen ja hyväksyvä yhteisö sekä tilaa oppia arvostamaan itseään ja muita. Tyttöjen talossa toimii myös pop in- seksuaalineuvontavastaanotto.

Haettu yhteensä 50 000 euroa; esitetään yhteensä 45 000 euroa.

Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n Kotikunnaan dementiapäiväkoti Villassa on 11 asiakaspaikkaa, Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Tammikodissa on 12 asiakaspaikkaa ja ruotsinkielisessä Folkhälsanin Solrosen -päiväkodissa käy päivittäin 6-8 asiakasta. Kaikki päiväkodit toimivat viitenä päivänä viikossa. Em. dementiapäiväkotitoiminta on tärkeä osa turkulaisten muistisairaiden vanhusten palvelukokonaisuutta ja se on saavuttanut vakiintuneen aseman Turun kaupungin muistisairaiden vanhusten palvelukokonaisuudessa. Dementiapäivähoidon asiakkaat ovat useimmiten pääasiassa omaistensa hoidossa, joten toiminta tukee tärkeällä tavalla myös omaishoitajien jaksamista.

Haettu yhteensä:

Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry 210 000 euroa; esitetään yhteensä 210 000 euroa.

Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ry 210 660 euroa; esitetään yhteensä 210 660 euroa.

Fokhälsan Välfärd Ab 115 300 euroa; esitetään yhteensä 115 300 euroa.

Turun seudun lihastautiyhdistys ry:n avustajakeskuksen käyttäjät ovat vammais- ja kehitysvammapalveluiden ja/tai kotihoidon asiakkaita, joiden omatoimisuutta ja osallistumismahdollisuuksia pystytään toiminnalla lisäämään. Vammaispalvelulain mukainen henkilökohtainen apu kuuluu kunnan erityisen järjestämisvastuun piiriin.

Haettu yhteensä 36 000 euroa; esitetään yhteensä 36 000 euroa.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueelta on haettu avustuksia yhteensä 635 500 €. Avustuksiin on esitetty myönnettäväksi 621 500 €. Vanhus ja vammaispalvelujen palvelualueelta on haettu avustuksia yhteensä 571 960 €, joka on kokonaisuudessaan esitetty myönnettäväksi. Tarvittavat määrärahat avustuksiin on sisällytetty anotun suuruisina palvelualueiden talousarvioon vuodelle 2017.

Hyvinvointitoimialan strategisten tavoitteiden tukeminen on ollut avustusperusteena viime vuosien ajan ja tätä näkökulmaa on pyritty jatkuvasti vahvistamaan. Avustuksia saavien järjestöjen kanssa tehdään ennen avustuksen maksatusta kumppanuussopimukset, joissa sovitaan tarkemmin yhteistyömuodoista ja toiminnan kehittämislinjauksista.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta myöntää yllä olevat avustukset, yhteensä 1 193 460 €. Avustusten saamisen ehtona on, että kaupungilla on oikeus tarkastaa yhteisön hallinnon tilit siltä osin kuin avustuksen käytön valvonta sitä edellyttää. Avustusta saavan yhteisön on toimitettava tilinpäätös ja toimintakertomus sekä selvitys avustuksen käytöstä 30.4.2018 mennessä sosiaali- ja terveyslautakunnalle. Avustus tullaan maksamaan neljännesvuosittain.

Liite 1Vuoden 2017 palvelualueiden avustukset

Liite 2Yhteenveto - kohdennetut ja yleisavustukset 2017

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 22.12.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää myöntää hyvinvointitoimialalla toimiville järjestöille avustuksia vuonna 2017 liitteen 1 taulukon mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Aila Harjanne poistui esteellisenä kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoyhdistykset ja järjestöt
tiedAhonen Sari
tpvHeinonen Seija
tiedKuronen Sirpa
tiedLönnqvist Max
tpvTähkävuori Jenni


Liitteet:

Sosterla § 7
Liite 1:Vuoden 2017 palvelualueiden avustukset
Liite 2:Yhteenveto - kohdennetut ja yleisavustukset 2017