Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta610.01.20176

9502-2016 (053)

Kansanterveystyötä, ehkäisevää päihdetyötä ja sosiaalista hyvinvointia tuottavien yhdistysten kohdennetut avustukset vuonna 2017

Tiivistelmä:

Hyvinvointitoimialan vuoden 2017 talousarvioon on varattu kansanterveystyötä, eh-käisevää päihdetyötä ja sosiaalista hyvinvointia edistävien yhdistysten ja yhteisöjen vuosiavustuksiin yhteensä 400 000 €. Lautakunnan ja yhdistysten välisen yhteistyön pääpaino on Turun kaupungin omaa palveluntuotantoa täydentävien toimintojen avustamisessa.

Sosterla § 6

Palvelualuejohtajat Sirpa Kuronen, Sari Ahonen ja Katariina Korkeila, suunnittelupäällikkö Jaana Halin, ja terveysohjaaja Jenni Tähkävuori:

Sosiaali- ja terveyslautakunta myöntää kohdennettuja avustuksia yhdistyksille ja järjestöille, joiden toiminta on sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymien hyvinvointiohjelmien tavoitteiden mukaista. Avustuksia voivat hakea kansanterveystyötä ja ehkäisevää päihdetyötä tekevät ja sosiaalista hyvinvointia edistävät yhdistykset ja järjestöt.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustukset myönnetään noudattaen kaupungin yleisiä avustusohjeita. Avustukset on tarkoitettu turkulaisille yhdistyksille, jotka hoitavat moitteetta anomuksensa, selontekonsa ja muut velvoitteensa kaupungille. Avustettavan toiminnan tulee kohdistua Turun kaupungin asukkaisiin. Avustusta hakevan järjestön tai yhdistyksen toiminnasta tulee olla näyttöä vähintään vuoden ajalta.

Lehti-ilmoitus haettavina olleista avustuksista julkaistiin 28.9.2016 Turun Sanomissa, Turkulaisessa ja ÅU:ssa.  Avustusten hakeminen tapahtui kulta2-ohjelman välityksellä, joka oli käytössä sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämien avustusten hakemisessa toista kertaa. Järjestelmän toimintaan ja hakemisen käytäntöihin liittyen järjestettiin tiedotustilaisuus, joihin järjestöillä oli mahdollisuus osallistua. Kultajärjestelmän kautta haku oli avoinna, ja tiedot avustushausta ohjeineen olivat esillä, 1.10.2016–31.10.2016 kaupungin internetsivuilla.

Hakemuksia saapui yhteensä 89. Näistä osa siirrettiin nykyisten perhe- ja sosiaalipalvelujen ja vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualueiden valmisteltavaksi ja niiden määrärahoista maksettavaksi. Neljä hakemusta jätettiin käsittelemättä niiden keskeneräisyyden takia.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 16.2.2016 § 25, että vuoden 2017 hakemusten osalta jäsenille tarjotaan mahdollisuus tutustua avustushakemuksiin sähköisen järjestelmän kautta. Jäsenille lähetettiin joulukuun alussa sähköpostitse kirjautumistunnukset Kulta2-järjestelmään sekä ohjeet järjestelmän käyttöä varten ja heillä oli mahdollisuus tutustua vuoden 2017 avustushakemuksiin 7.12-31.12.2016.

Avustusta nyt saavien yhdistysten tulee toimittaa selvitys (diaarinumerolla 9502-2016) avustuksen käytöstä 30.4.2018 mennessä kulta2-järjestelmään. Avustukset tullaan maksamaan neljännesvuosittain.

Kaupungin avustusohjeissa edellytetään, että toimialat karsivat päällekkäisiä avustuksia ja pyrkivät siihen, että avustuksia myönnettäisiin ainoastaan ko. toimialoilla toimiville yhdistyksille ja yhteisöille. Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös annetaan tiedoksi vapaa-aikatoimialalle ja kaupunginhallituksen avustustoimikunnalle päällekkäisyyksien välttämiseksi.

Liite 1Vuoden 2017 ehdotetut avustukset

Liite 2Yhteenveto - kohdennetut ja yleisavustukset 2017

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 22.12.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että yhdistyksille ja järjestöille myönnetään kohdennettua avustusta vuonna 2017 liitteen 1 taulukon mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Aila Harjanne poistui esteellisenä kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoyhdistykset ja järjestöt
tiedAvustustoimikunta
tiedVapaa-aikatoimiala, liikuntapalvelut
tiedVapaa-aikatoimiala, nuorisopalvelut
tiedVapaa-aikatoimiala, toimialan hallinto
tiedAhonen Sari
tiedHalin Jaana
tpvHeinonen Seija
tiedKorkeila Katariina
tiedKuronen Sirpa
tiedLönnqvist Max
tpvTähkävuori Jenni


Liitteet:

Sosterla § 6
Liite 1:Vuoden 2017 ehdotetut avustukset
Liite 2:Yhteenveto - kohdennetut ja yleisavustukset 2017