Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta25913.12.20163

8498-2016 (041)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan strategisen sopimuksen sekä operatiivisten sopimusten tarkistaminen vastaamaan kaupunginvaltuuston päätöstä

Tiivistelmä: -

Sosterla § 259

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 2.12.2016:

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2017–2020 taloussuunnitelman kokouksessaan 14.11.2016. Kaupunginvaltuuston käsittelyn pohjana olleeseen kaupunginhallituksen ehdotukseen tehtiin määrärahamuutoksia sekä lisäyksiä sitoviin lausekkeisiin.

Valtuuston päättämät kirjaukset hyvinvointitoimialaa koskien:

1.   Kotihoitoa tulee kehittää. Toiminnalle tulee asettaa asiakastyytyväisyyteen perustuva mittaristo. Lisäksi varaudutaan painopisteen siirtämiseen ennaltaehkäiseviin palveluihin sote-uudistuksen myötä.

Kotihoidossa on käynnissä ja käynnistymässä useita kehittämishankkeita ja -projekteja. Kotihoidon palveluvalikoimaa tullaan vuoden 2017 aikana uudistamaan siten, että painopistettä voidaan siirtää ehkäisevään työhön ja vastata paremmin esimerkiksi niiden asiakkaiden tarpeisiin, joilla palvelutarve kumpuaa yksinäisyydestä ja turvattomuuden tunteesta. Asiakastyytyväisyysmittaukset ovat jo kattavasti käytössä kotihoidossa. SoTe-valmisteluun liittyen lokakuussa 2016 on käynnistynyt Varsinais-Suomen keskitetty asiakas- ja palveluohjaushanke (Kompassi). Hankkeessa luodaan mm. yhtenäinen, asiakaslähtöinen keskitetty palvelutarpeen arviointiprosessi sekä yhtenäiset neuvonta- ja palveluohjausprosessit ja kriteerit palveluille. Kompassi-hanke on yksi niistä kehittämisvälineistä, joilla painopistettä siirretään ehkäiseviin palveluihin.

2.   Selvitetään sosiaalisen luototuksen käyttöönoton mahdollisuus vuoden 2018 budjetin valmistelun yhteydessä.

Sosiaalisen luototuksen käyttöönoton selvitystyö tullaan käynnistämään vuoden 2017 alussa siten, että selvitystyö on huomioitavissa vuoden 2018 talousarvion laadinnassa.

3.   Selvitetään mahdollisuus erityisesti ikäihmisten keskitetyn palvelupisteen järjestämisestä juhlavuoden kunniaksi. Samalla selvitetään myöskin yhteistyömahdollisuus Kansaneläkelaitoksen kanssa palvelupisteen käytöstä. Samalla selvitetään myös työllisyyspalvelupisteen sijoittaminen asiakaslähtöisesti.

Konserninhallinto ja Hyvinvointitoimiala ovat yhteistyössä käyneet neuvotteluja Kelan kanssa yhteisen palvelupisteen toteuttamisesta joko konkreettisena yhteisenä toimipisteenä tai muunlaisena yhteistyönä. Tavoitteena on saada asiointipiste, jossa on edustettuna myös eri toimialojen edustus synergiaedun saamiseksi.

Muutokset talousarvioon:

  Sosiaali- ja terveyslautakunta
Kv:n päätöksen mukaiset muutokset 
KIKY, lomarahan leikkaus -2 634 000
KIKY, työnantajamaksualennus -2 466 000
KIKY, työajanpidennys -428 000
KIKY, hankintojen (palvelut) säästötavoite -1 367 000
V-S shp säästötavoite -2 700 000

Tehdyt vähennykset ovat yhteensä 9.595.000 euroa. Edellä mainitut muutokset on kohdennettu palvelualueiden talousarvioihin. Lisäksi on huomioitu mm. asiakasmaksukorotuksiin perustuvat tuloerien ja määrärahojen siirrot, uuden muistikuntoutusosaston perustaminen, it-läpilaskutuksen oikea kohdentaminen, puhauspalveluiden uudelleenorganisointi ja toiminnan siirto hallintoon jne. Talousarvion vähennysten osalta toimialalla tulee käynnistää erillisprojektit tavoitteiden saavuttamiseksi. Esimerkiksi kustannustason alentaminen työajanpidennyksen avulla tullee olemaan haastava tehtävä. Lisäksi palveluhankintoihin oli jo alun perin varattu vähemmän määrärahaa vuodelle 2017 kuin mitä viimeisin ennuste osoitti, joten vähennys on merkittävä. VSSHP:n osalta säästötavoite on huomattava ottaen huomioon v. 2016 ennusteen ja arvion vuoden 2017 maksuosuudesta.

Liite 1Hyvinvointitoimialan strateginen sopimus

Liite 2Talousarvion uudelleenjako ja palvelualuekohtaiset kohdennukset

Talouden ja rahoituksen vastuualue antaa lauta- ja johtokunnille ohjeet vuoden 2017 talousarvioon ja vuosien 2017 – 2020 taloussuunnitelmaan sisältyvien käyttösuunnitelmien/liiketoimintasuunnitelmien ja määrärahajakojen tarkistamisesta vastaamaan kaupunginvaltuuston päätöksiä. Määrärahat tulee viedä SAP BPC –ohjelmaan 8.12.2016 mennessä. Lauta- ja johtokuntien tulisi päättää määrärahojen kohdentamisesta 13.12.2016 mennessä.

Toimialojen tulee valmistella operatiiviset sopimukset siten, että lauta-/johtokunnat voivat hyväksyä ne sekä osaltaan strategiset sopimukset viimeistään 13.12.2016. Kaupunginhallituksen ja toimialojen väliset strategiset sopimukset tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi 14.12.2016.

Liite 3Operatiiviset sopimukset

SoTe-uudistukseen liittyen toimialalla on käynnistynyt ja käynnistymässä lukuisia kehittämishankkeita ja toimenpiteitä, joiden vaikutukset sopimusten tavoitelukuihin eivät kaikilta osin ole vielä tiedossa. Lautakunnalle tuodaan sopimuslukujen tarkennuksia ja muutosesityksiä vuoden 2017 aikana sitä mukaa, kun suunnitelmat tarkentuvat.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää osaltaan hyväksyä hyvinvointitoimialan strategisen sopimuksen liitteen 1 mukaisena, talousarvion uudelleenjaon ja sitovuustasot liitteen 2 mukaisina sekä operatiiviset sopimukset liitteiden 3 mukaisina.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Sosterla § 259
Liite 1:Hyvinvointitoimialan strateginen sopimus
Liite 2:Talousarvion uudelleenjako ja palvelualuekohtaiset kohdennukset
Liite 3:Operatiiviset sopimukset