Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta26513.12.20169

12763-2016 (032)

Vanhusten avopalveluiden kuntouttavan päivätoiminnan yhdistäminen ja toimintaan liittyvien maksujen hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 265

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen:

Vanhusten avopalveluissa on kuntouttavaa päivätoimintaa toteutettu perinteisesti geriatrisessa päiväkuntoutuksessa ja muistipäivätoiminnan Pääskynpesässä, jotka ovat toimineet erillisinä yksikköinä. Geriatrisen päiväkuntoutuksen asiakkaat ovat päässeet hoitojaksolle lähetteen perusteella. Hoitojaksot ovat olleet 3 -6 kk. Asiakasmäärä on 25/pvä eli 125 viikossa. Muistikuntoutusta tarvitsevat asiakkaat ovat päässeet muistikuntoutukseen muistikoordinaattorin kautta täytettyään kotihoidon muistikuntoutuksen kriteerit. Muistikuntoutuksen asiakkailla on kaikilla todettu muistisairaus. Hoitojaksot ovat asiakkaan tarpeen mukaan 1-2x viikossa. Asiakasmäärä on 29/pvä eli 145/viikko.

Muistikuntoutusta järjestävät myös yksityiset toimijat kaupungin avustuksella: Lähimmäispalveluyhdistys (Villa 11 asiakasta/pvä), Varsinais-Suomen Muistiyhdistys (Tammikoti 12 asiakasta/pvä) ja Folkhälsan (Solrosen 6-8 ruotsinkielistä asiakasta /pvä). Muistikuntoutusta saavia asiakkaita on siis yhteensä 290 /viikko.

Geriatrinen päiväkuntoutus ja muistipäivätoiminta Pääskynpesä muuttivat yhteisiin tiloihin kesäkuussa 2015 Luolavuorentie 2, rakennus 16. Tiloissa eri toimintoja ei voi eriyttää, joten asiakkaat mm ruokailevat yhdessä. Muutoin uudet tilat ovat toiminnallisesti kuntouttavaan päivätoimintaan erinomaiset ja mahdollistavat toiminnalle uudenlaisen mahdollisuuden saada synergisiä hyötyjä. Toimintojen yhdistäminen vahvistaa henkilökunnan erilaisen ammattitaidon ja osaamisen hyödyntämisen.

Tällä hetkellä asiakkaan valikoituminen eri ryhmiin päivätoiminnoissa tapahtuu eri kriteerein muistikoordinaattorien, yhteistyötahojen jne. toimesta. Kuntouttavan päivätoiminnan yhdistäminen ja siihen liittyvä kehittäminen on tärkeä asiakkaiden tasalaatuisen arvioinnin ja palvelujen saatavuuden takaamiseksi.  Luomalla kuntouttavia toimintamalleja, tuetaan kotihoitoa ja pyritään estämään tai myöhentämään ympärivuorokautista palvelujen tarvetta.

Päivätoimintojen uudistamisella pyritään tukemaan kotihoidossa asetettuja tavoitteita kotona selviytymisen tukemiseksi sekä myöhentää kotihoidon tarvetta. Tällä uudella toiminnan profiloitumisella pyritään luomaan asiakaslähtöisiä palvelua. Palvelujen saatavuus tullaan arvioimaan keskitetysti ja tasalaatuisesti käyttäen RAI-mittaria.

Toimintojen yhdistämisen jälkeen on edelleenkin muistikuntoutuksella tärkeä osuus kuntouttavassa päivätoiminnassa. Tämän lisäksi avataan ryhmätoimintaa myös omaishoidettaville ja erityisesti muistisairaille omaishoidettaville. Edelleen päiväkuntoutus tarjoaa palveluita äkillisen toimintakyvyn heikentämille, kaatuileville jne lisäämällä yksilöllistä ohjausta ja ryhmäkuntoutusta. Lisäksi suunnitellaan päihde- ja mielenterveyskuntoutujille omia ryhmiä.

Tällä hetkellä asiakkaiden maksut eivät ole tasavertaisia. Samoissa tiloissa toimivilla yksiköillä on ollut erilaiset päivämaksut. Geriatrisen päiväkuntoutuksen maksu on ollut 20,40/vrk ja muistikuntoutuksen maksu on ollut 18,60/vrk. Asiakkaiden tasavertaisuuden perusteella esitetään, että vanhusten avopalveluiden kuntouttavan päivätoiminnan päivämaksu on 1.1.2017 alkaen 20,40/vrk. Vuorokausimaksuun sisältää kuntoutuksen lisäksi aamupala, lounas ja iltapäiväkahvi. Maksu ei kerrytä maksukattoa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 2.11.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että vanhusten avopalveluiden kuntouttavan päivätoiminnan maksu on 20,40/vrk 1.1.2017 lukien.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmAhonen Sari
tpvVuorinen Anne