Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta22929.11.20165

3400-2016 (045)

Vuoden 2016 kolmannen osavuosikatsauksen mukaiset toimenpiteet

Tiivistelmä: -

Sosterla § 229

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 24.11.2016:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarviota on muutettu v. 2016 aikana kahdella eri päätöksellä.

Kaupunginhallitus on päättänyt 4.4.2016, että vuoden 2016 talousarviota muutetaan hyvinvointitoimialan osalta. Nettokatetta on kasvatettu yhdellä miljoonalla eurolla. Tämä muutos on toteutettu teknisesti siirtämällä ao. muutos toimialan yhteisiin toimintoihin mutta se tulee kohdentaa palvelualueille. Nettokatteen lisäys on näkynyt koko vuoden aikana talousseurannassa mutta muutos on ollut hallinnon kustannuspaikalla. Viimeisimmän (tammi-syyskuu) ennusteen mukaan sairaanhoitopiiriä lukuun ottamatta menot ylittyvät eniten terveyspalveluissa, joskin kustannukset kokonaisuudessaan ovat alemmalla tasolla kuin v. 2015. Tästä syystä em. lisäys tulee kohdentaa terveyspalveluihin.

Edelleen ennusteen mukaan tuloerä jää vajaaksi erityisesti terveyspalveluiden palvelualueella syystä, että valtion korvaukset kliinisen harjoittelun järjestämisestä sekä pakolaisille annettavien palveluiden osalta jäävät ennakoitua pienemmiksi. Tästä syystä tuloerän muutos tulisi kohdistaa kokonaisuudessaan terveyspalveluihin.

Vuoden 2016 kolmannen osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä 7.11.2016 § 425 kaupunginhallitus päätti mm. seuraavaa:

- Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tulee arvioida uudelleen vuodelle 2016 vahvistettu ylijäämätavoite ja päättää kuluvan vuoden hinnanalennuksesta huomioiden sairaanhoitopiirin saama korkohyvitys, vuonna 2016 toteutuneiden rationalisointitoimenpiteiden hyödyt sekä kilpailukykysopimukseen perustuva lomarahan vähennys henkilöstökuluja vähentävänä eränä jo vuoden 2016 tilinpäätöksessä

- Hyvinvointitoimialan tulee yhdessä konsernihallinnon kanssa käynnistää sairaanhoitopiirin kanssa neuvottelut kuluvan vuoden hintojen alentamisesta edellä mainituin perustein tavoitteena saada Turun kaupungin maksuosuus vastaamaan talousarviossa suunniteltua tasoa

-      sosiaali- ja terveyslautakunta laatii neuvottelujen tuloksena uuden toteutumisennusteen kaupunginhallituksen kokoukseen 21.11.2016.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että

-    sosiaali- ja terveyslautakunnan tuloerää alennetaan 0,9 milj. eurolla.

Kaupunginvaltuusto on päättänyt 14.11.2016, että kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti sosiaali- ja terveyslautakunnan tuloerää alennetaan 0,9M€. Tämä muutos on toteutettu teknisesti toimialan (hallinnon) yhteisiin toimintoihin ja tulee kohdentaa palvelualueille.

Kaupunginhallitus on lisäksi päättänyt 21.11.2016 § 445 kannanotosta, jossa edellytetään mm. sairaanhoitopiirin muuttavan taloussuunnitelmakauden tavoitteita.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee kaupunginhallituksen pyytämää tarkennusta määrärahojen korotuspyyntöön kokouksessaan 29.11.2016. Sairaanhoitopiirin maksuosuutta koskeva asia käsitellään, mikäli päätöksenteon pohjaksi saadaan uutta talousinformaatiota. Sairaanhoitopiirin hallitus ja valtuusto kokoontuvat samana päivänä ja em. toimielimissä tehtävillä päätöksillä on vaikutusta maksuennusteeseen.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että kaupunginhallituksen 4.4.2016 päättämä katteen muutos sekä kaupunginvaltuuston 14.11.2016 päätöksen mukainen tuloerän alennus kohdennetaan terveyspalveluiden palvelualueelle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvPitkäkari Ritva